Πώς θα κινηθούν οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ;

Πού πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές; Στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ; Στο πρώτο τρίμηνο, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Ο δείκτης Dow Jones Euro Stoxx ενισχυόταν κατά 10,7% σε ευρώ και κατά 13,3% σε δολάρια, έναντι μόλις 4,2% για το δείκτη S&P 500. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτή η απόκλιση;

του Philip Coggan

Πού πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές; Στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ; Στο πρώτο τρίμηνο, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Ο δείκτης Dow Jones Euro Stoxx ενισχυόταν κατά 10,7% σε ευρώ και κατά 13,3% σε δολάρια, έναντι μόλις 4,2% για το δείκτη S&P 500.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτή η απόκλιση; Όπως επισημαίνει ο Chris Watling της Longview Economics, πολλοί από τους συνήθεις ύποπτους αποκλείονται. Πέρυσι, πολλοί απέδιδαν την υπεραπόδωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών στο γεγονός ότι η Federal Reserve προχωρούσε σε αυξήσεις επιτοκίων ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όχι. Εφέτος και οι δυο τράπεζες εμπλέκονται σε φάση σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής. Ούτε το ισχυρό δολάριο αποτέλεσε πρόβλημα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η απόκλιση δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε από την διαφορετική κλαδική σύνθεση των δυο αγορών. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί κλάδοι υπεραπέδωσαν σε σχέση με τους αντίστοιχους των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης ξεπέρασαν σε απόδοση τις μετοχές του αμερικανικού κλάδου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι ευρωπαϊκοί τεχνολογικοί τίτλοι υπεραπέδωσαν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Ίσως ο ενθουσιασμός για ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να αποδοθεί στο μεγαλύτερο πεδίο για περαιτέρω βελτιώσεις που παρατηρείται στην Ευρώπη. Παρά τις αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα οι απεργίες στη Γαλλία, ο ευρωπαϊκός επιχειρηματικός κλάδος δείχνει να έχει πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Η πιο πρόσφατη σειρά μακροοικονομικών δεδομένων ήταν θετική, με σημαντικότερη είδηση τη διαμόρφωση του δείκτη Ifo στη Γερμανία, σε υψηλά 15 ετών.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα παρέχουν περαιτέρω στήριξη στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο. Όπως παρατηρεί ορθά και ο Ashraf Laidi της MG Financial, ήταν η πρώτη φορά την τελευταία τριετία που ο δείκτης αγοραστικής ισχύος στην ευρωζώνη ξεπέρασε τον αντίστοιχο δείκτη στις ΗΠΑ.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το πώς θα αποτυπωθούν αυτές οι τάσεις στη συναλλαγματική αγορά. Το δολάριο δέχεται πιέσεις αλλά δύσκολα θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα μέχρι τη στιγμή που θα ξεκαθαριστεί ότι τα αμερικανικά επιτόκια έχουν φθάσει στο ανώτατο σημείο τους. Στην παρούσα φάση, το ευρώ δείχνει να ενισχύεται περισσότερο έναντι του γεν παρά έναντι του δολαρίου, ίσως επειδή οι ιάπωνες επενδυτές ξεκίνησαν το έτος με επενδύσεις στο εξωτερικό.

Η βασική απειλή για την συνεχιζόμενη υπεραπόδωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών ίσως είναι, οι επενδυτές να δείξουν τόσο μεγάλο ενθουσιασμό για τα ευρωπαϊκά χαρτιά, ώστε να ενισχύσουν σημαντικά το ευρώ έναντι του δολαρίου. Όμως δεν υπάρχει ακόμη κάποια τέτοια ένδειξη.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v