Πού συμφώνησαν - πού διαφώνησαν οι G20

Στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου παρέπεμψαν οι υπουργοί του G20 το ζήτημα των εμπορικών ανισοτήτων, ενώ προωθήθηκε μεγάλη ανασύνταξη στο ΔΝΤ, με παραχώρηση εδρών της Ε.Ε. σε αναδυόμενα κράτη.

  • Christian Oliver, Song Jung (Ν. Κορέα)
Πού συμφώνησαν - πού διαφώνησαν οι G20
Οι ηγέτες της ομάδας του G20 των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη τον επόμενο μήνα θα επιχειρήσουν να θέσουν συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των διεθνών εμπορικών ανισοτήτων, σε μία ακόμα προσπάθεια αποτροπής ενός νομισματικού πολέμου.

Οι υπουργοί Οικονομικών του G20, κατά τη συνάντησή τους το σαββατοκύριακο στη Νότιο Κορέα, συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο στρατηγικής για τη συγκράτηση των μεγάλων πλεονασμάτων και ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, αν και δεν κατόρθωσαν να θέσουν συγκεκριμένους στόχους, καθώς εκδηλώθηκαν αντιδράσεις.

Από τη σύνοδο, αντιθέτως, προέκυψε μεγάλη εξέλιξη στην αναδιοργάνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου μετατέθηκαν εξουσίες από την Ευρώπη προς τις αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Οι ΗΠΑ, που πιέζουν την Κίνα να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί, ισχυρίστηκαν ότι εξασφάλισαν νίκη. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Tim Geithner, δήλωσε μετά τη συνάντηση: "Το πιο σημαντικό που καταφέραμε είναι η συμφωνία για το πλαίσιο συγκράτησης των υπερβολικών εμπορικών ανισοτήτων στο μέλλον".

Ωστόσο, στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί παρέμεινε ασαφές το πώς θα μειωθούν οι ανισότητες και δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι. Στο ανακοινωθέν υπάρχει επίσης ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για τον κίνδυνο ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να ωθεί τις ευμετάβλητες ροές κεφαλαίου στις αναδυόμενες αγορές, ζήτημα που προκαλεί διαμαρτυρίες από πολλές χώρες.

Ο κ. Jeffrey Young, FX strategist της Barclays Capital, τονίζει πως το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν μια προσωρινή ανακωχή στον νομισματικό πόλεμο, με το δολάριο να κερδίζει κάποια πλεονεκτήματα. 

Οι χώρες του G20 θα συναντηθούν ξανά στη σύνοδο κορυφής στη Σεούλ, στις 11 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά κράτη δέχτηκαν να παραχωρήσουν δύο από τις έδρες τους στο 24μελές ανώτατο συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού στα αναπτυσσόμενα κράτη, τα οποία αναλόγως θα λάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στα ποσοστά που καθορίζουν τα δικαιώματα ψήφου. Όμως, οι ακριβείς αποφάσεις για την αναδιοργάνωση αυτών αναβλήθηκαν έως το 2012.

Οι ΗΠΑ και η Νότιος Κορέα
επιζητούσαν να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία σε μια σειρά αριθμητικούς στόχους για τα πλεονάσματα και τα ελλείμματα το σαββατοκύριακο, προτείνοντας πλαφόν στο 4% του ΑΕΠ. Αλλά η ιδέα των συγκεκριμένων στόχων συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v