"Πωλητήριο" στην πλατφόρμα Turquoise

Οι τράπεζες που δημιούργησαν την εναλλακτική πλατφόρμα Turquoise, θεωρούν ότι ο "σκοπός τους επιτεύχθηκε". Αναζητούν, πλέον, τον κατάλληλο αγοραστή, τόσο σε επίπεδο τιμής, όσο και σε επίπεδο ικανοτήτων.

  • Patrick Jenkins & Adam Jones
Πωλητήριο στην πλατφόρμα Turquoise
Οι τράπεζες στις οποίες ανήκει η εναλλακτική πλατφόρμα συναλλαγών Turquoise φρόντισαν να προσλάβουν την UBS, προκειμένου να αναζητήσει τον καλύτερο αγοραστή γι' αυτήν.

Η απόφαση καταφτάνει μετά την προσέγγιση των ιδιοκτητών από την εταιρεία Nasdaq-OMX για εξαγορά της Turquoise, τον αμερικανικό όμιλο διαχείρισης χρηματιστηρίων, ο οποίος δημιούργησε μία ανάλογη πλατφόρμα συναλλαγών πέρυσι.

"Οι τράπεζες ζήτησαν από την UBS να εξασφαλίσει μία καλύτερη τιμή για την Turquoise", υποστηρίζει καλά πληροφορημένη πηγή.

Η Turquoise είναι μία από τις εναλλακτικές πλατφόρμες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως "multi-lateral trading platforms" (MTFs), οι οποίες εμφανίστηκαν μετά την απελευθέρωση των αγορών στην Ευρώπη και στόχο είχαν να ανταγωνιστούν τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπως το London Stock Exchange και το Deutsche Boerse.

Στην αγορά MTF κυριαρχεί η πλατφόρμα συναλλαγών Chi-X, το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας ανήκει στην Nomura, έχοντας κατακτήσει το 15% των συναλλαγών μετοχών επί ευρωπαϊκού εδάφους, κατακτώντας την τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών. Στις δύο πρώτες βρίσκονται LSE και Deutsche Boerse.

Η Turquoise έχει κατακτήσει το 5,5% των συναλλαγών, όντας η δεύτερη μεγαλύτερη MTF, με τρίτη να κατατάσσεται η BATS Europe (θυγατρική της BATS Global Markets), η οποία διαχειρίζεται το 3%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η εναλλακτική πλατφόρμα της Nasdaq με μόλις 1% των συναλλαγών.

Τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η Turquoise μπορεί να πωληθεί μεταξύ 20 και 50 εκατ. στερλινών. Βέβαια, η στρατηγική σημασία της απόκτησής της είναι πολύ υψηλότερη από τα παραπάνω ποσά.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε από τις εξής τράπεζες: BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Societe Generale και UBS.

Σύμφωνα με τραπεζίτες ενδιαφέρον για την εξαγορά της Turquoise πιθανόν να δείξουν, τόσο το LSE, όσο και το Deutsche Boerse, αλλά καλύτερος αγοραστής θα ήταν η Icap.

"Στόχος μας να επεκταθούμε σε όλες τις αγορές, όπως αυτές συναλλάγματος αλλά και παραγώγων", υποστήριξε ένα από τα μέλη της διοίκησης της Turquoise.

Η πρόσληψη της UBS πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, με κορυφαίο στέλεχος που "εμπλέκεται" στην όλη διαδικασία να δηλώνει χαρακτηριστικά: "οι τράπεζες που δημιούργησαν την Turquoise θεωρούν ότι ο σκοπός τους έχει επιτευχθεί".

Το μερίδιο της εναλλακτικής πλατφόρμας υποχώρησε κάθετα στις αρχές της άνοιξης, όμως το έχει ανακτήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v