Ο Obama "στριμώχνει" τις αμερικανικές εταιρίες

Υπάρχει κτίριο στα νησιά Κέιμαν όπου στεγάζονται 18.000 αμερικανικές εταιρίες, είπε ο κ. Obama, εισάγοντας προτάσεις πάταξης φοροδιαφυγής. "Είτε είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον πλανήτη, είτε η μεγαλύτερη απάτη...".

  • Edward Luce, Tom Braithwaite (Ουάσιγκτον), Francesco Guerrera (Νέα Υόρκη)
Ο Obama στριμώχνει τις αμερικανικές εταιρίες
Ο κ. Barack Obama έλαβε θέση για την πρώτη μεγάλη, όπως δείχνει, μάχη της κυβέρνησής του με τις μεγάλες επιχειρήσεις, ανακοινώνοντας πάταξη της off shore φοροαπαλλαγής και της φοροδιαφυγής πολιτών και εταιριών των ΗΠΑ.

Ο κ. Obama, που δεσμεύτηκε προεκλογικά να κλείσει τις "τρύπες" της off shore φορολογίας, δήλωσε ότι με τα μέτρα που θα λάβει θα συγκεντρώσει 210 δισ. δολ. σε 10 χρόνια και θα "διευκολύνει" τις εταιρίες να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στη Νέα Υόρκη και όχι στην Ινδία, λόγου χάρη.

Τόνισε ότι με τα μέτρα, βάσει των οποίων θα δημιουργηθούν περίπου 800 νέες θέσεις εργασίας στις αρμόδιες υπηρεσίες της εφορίας, θα αυξηθούν τα έσοδα και με αυτά θα πληρωθεί η μόνιμη διεύρυνση της φορολογικής διευκόλυνσης για έρευνα και ανάπτυξη από μέρους των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντέδρασαν με δυσφορία, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις -που αφορούν σε πολυεθνικές όπως η General Electric και η Procter & Gamble- θα θέσουν τους ομίλους των ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους.

Η βιομηχανική ένωση National Association of Manufacturers αποκάλεσε τις προτάσεις "καταστροφικές".

Στα μέτρα περιλαμβάνεται το κλείσιμο του φορολογικού παραθύρου "check box", όπως ονομάζεται, που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποφεύγουν τους φόρους στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μεταφέροντας εισοδήματα σε θυγατρικές που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο κ. Obama ανέφερε την περίπτωση ενός κτιρίου στα νησιά Κέιμαν, όπου στεγάζονται 18.000 αμερικανικές εταιρίες. "Είτε πρόκειται για το μεγαλύτερο κτίριο στον πλανήτη είτε για τη μεγαλύτερη φορολογική απάτη στον πλανήτη" είπε.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι πάνω από το ένα τρίτο των κερδών αμερικανικών εταιριών από το εξωτερικό το 2003 προήλθε από τις Βερμούδες, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Εκτιμά επίσης ότι οι αμερικανικές εταιρίες πλήρωσαν τελικό φόρο μόλις 2,3% για τα 700 δισ. δολ. που κέρδισαν από το εξωτερικό το 2004.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v