Η Δύση ξεμένει από... ουράνιο

Η ζήτηση για ουράνιο αυξάνεται, καθώς οι χώρες επανεξετάζουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτική στον άνθρακα. Η άνοδος των τιμών, οι κυρώσεις στη Ρωσία και το έλλειμμα προμηθειών.

Η πυρηνική ενέργεια γνωρίζει αναβίωση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι χώρες προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή με ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Περίπου 60 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή παγκοσμίως και προγραμματίζονται άλλοι 110. Μια σειρά διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης, της μετατροπής και του εμπλουτισμού, μετασχηματίζουν το μετάλλευμα ουρανίου σε χρησιμοποιήσιμο πυρηνικό καύσιμο για τους αντιδραστήρες.

Η ζήτηση για ουράνιο προβλέπεται να φτάσει τους 130.000 τόνους μέχρι το 2040. Αλλά καθώς η ζήτηση αυξάνεται, η προσφορά μπορεί να γίνεται πιο σφιχτή για τις χώρες της Δύσης.

Οι τιμές του μεταλλεύματος ουρανίου είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Εν τω μεταξύ, η τιμή του επεξεργασμένου ουρανίου έχει αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα από τις αρχές του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ελέγχει το 22% της παγκόσμιας ικανότητας μετατροπής ουρανίου και το 44% της ικανότητας εμπλουτισμού. Αυτές οι υπηρεσίες είναι μη διαθέσιμες για ορισμένες δυτικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας μετά την απαγόρευση των ΗΠΑ στο ρωσικό ουράνιο, αν και επιτρέπονται εξαιρέσεις μέχρι το τέλος του 2027. Εν τω μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευτεί να επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου. 

Στη Δύση, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς φιλοξενούν εγκαταστάσεις μετατροπής μεγάλης κλίμακας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, κανείς δεν έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις. 

Τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν για τη Δύση και για τις προμήθειες μεταλλεύματος ουρανίου . Το Καζακστάν παράγει το 43% του παγκόσμιου ουρανίου, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η παραγωγή του Καζακστάν θα κατευθύνεται όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία και την Κίνα.

Ένας λόγος είναι η αύξηση των μακροπρόθεσμων συμφωνιών για την προμήθεια της Κίνας. Ένας άλλος είναι ότι η αποστολή υλικού προς τα δυτικά μέσω της παραδοσιακής διαδρομής από την Αγία Πετρούπολη δεν αποτελεί πλέον επιλογή λόγω του κινδύνου επιβολής κυρώσεων. 

 

© The Financial Times Limited 2025. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v