Private equities: Η μόδα του «deal-by-deal» και το... στεγνό μπαρούτι

Η κάμψη της αγοράς δημιουργεί την ανάγκη για νέου τύπου συμφωνίες μεταξύ funds και επενδυτών. Ο καλπασμός των συναλλαγών «deal-by-deal» και η προσπάθεια μείωσης των προμηθειών.

Private equities: Η μόδα του «deal-by-deal» και το... στεγνό μπαρούτι
  • του Will Louch

Οι εταιρείες private equity ολοένα και περισσότερο αντλούν χρήματα για την αγορά μεμονωμένων εταιρειών με βάση την κάθε συμφωνία ξεχωριστά (deal-by-deal), καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την κάμψη της αγοράς και την προσπάθεια των επενδυτών να βρουν τρόπους να μειώσουν τις αμοιβές διαχείρισης.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων private equity Triago, πέρυσι τοποθετήθηκε ποσό-ρεκόρ 31 δισ. δολαρίων από επενδυτές που επιλέγουν το «deal-by-deal», κόντρα σε μια ευρύτερη κάμψη που εμφανίζει το κλείσιμο συμφωνιών και η άντληση κεφαλαίων στον κλάδο.

Το ποσό αυτό ήταν υπερπενταπλάσιο αυτού που αντλήθηκε και επενδύθηκε το 2019. Περισσότερες από 700 εταιρείες αγοράστηκαν από private equities με αυτόν τον τύπο συμφωνιών πέρυσι, υπερδιπλάσιες αυτών προ πενταετίας.

Μεταξύ αυτών που προσφέρουν ή εξετάζουν τέτοιου τύπου συμφωνίες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του finance, συμπεριλαμβανομένου του hedge fund Elliott, του αμερικανικού επενδυτικό κολοσσού Hamilton Lane, καθώς και άλλων όπως η ευρωπαϊκή Hayfin, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες.

«Σχεδόν δεν υπάρχει συζήτηση με επενδυτές που να μην εξετάζουν ή να μην είναι ανοιχτοί σε επενδύσεις τύπου deal-by-deal», δήλωσε ο William Clegg, εταίρος στην εταιρεία παροχής συμβουλών σε private equities Colmar Capital. «Είναι όλοι, από ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι εξελιγμένα οικογενειακά γραφεία, ακόμη και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια».

Παραδοσιακά, οι εταιρείες private equity συγκεντρώνουν χρήματα από επενδυτές σε μια δομή που «κλειδώνει» μετρητά για περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτά χρησιμοποιούνται για την αγορά ενός χαρτοφυλακίου εταιρειών. Χρεώνουν αμοιβές διαχείρισης μεταξύ 1,5 και 2% και λαμβάνουν το 20% των κερδών όταν οι επενδύσεις του χαρτοφυλακίου πωλούνται. Η δομή αυτή σημαίνει ότι τα στελέχη των private equities μπορούν να βγάλουν καλά χρήματα από τις αμοιβές, ακόμη και αν δεν έχουν επενδύσει τα χρήματα των πελατών τους.

Ωστόσο, μετά από μια δεκαετή άνθιση του κλάδου, οι όμιλοι private equity αγωνίζονται να πουλήσουν  επενδύσεις τους και να πείσουν επενδυτές να δεσμεύσουν κεφάλαια για μεγάλα χρονικά διαστήματα με υψηλές προμήθειες. Συμπεριλαμβανομένων των venture capitals, ο κλάδος άντλησε πέρυσι 803 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο ποσό από το 2017.

Οι dealmakers δυσκολεύονται επίσης να βρουν ελκυστικές νέες συμφωνίες σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, με αποτέλεσμα να έχουν μη επενδεδυμένα κεφάλαια πελατών (ή «στεγνό μπαρούτι», όπως αποκαλείται) ύψους 4 τρισ. δολαρίων.

Η προσέγγιση deal-by-deal μπορεί να είναι πιο εύκολο να πουληθεί στους επενδυτές. Συχνά σημαίνει χαμηλότερες, πιο προσαρμοσμένες αμοιβές διαχείρισης, αν και οι υπεύθυνοι για τις συμφωνίες μπορούν να απαιτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών όταν η επένδυση πωλείται. Αλλά οι επενδυτές γνωρίζουν επίσης από την αρχή της διαδικασίας πού ξοδεύονται τα χρήματά τους.

«Οι συναλλαγές deal-by-deal προτιμώνται από τους θεσμικούς επενδυτές επειδή έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τις εταιρείες που προτιμούν», δήλωσε η Sunaina Sinha Haldea, επικεφαλής ιδιωτικών κεφαλαίων στη Raymond James. «Οι συμφωνίες αυτές συνήθως συνοδεύονται από χαμηλότερες αμοιβές σε σχέση με τις παραδοσιακές επενδύσεις κεφαλαίων».

Τα χρήματα των επενδυτών μπορούν επίσης να «δουλέψουν» και να επιστραφούν ταχύτερα από ό,τι σε ένα παραδοσιακό «συγκεντρωτικό» κεφάλαιο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια πιο «αργή» αγορά, όπου οι εταιρείες κερδίζουν αμοιβές από την πληθώρα μη επενδεδυμένων μετρητών.

«Πολλοί γενικοί συνεταίροι κάθονται πάνω σε 'στεγνό μπαρούτι'», δήλωσε ο Matt Swain, διευθύνων σύμβουλος της Triago, η οποία ειδικεύεται στην άντληση κεφαλαίων για τέτοιου είδους συναλλαγές. «Η διαχειριστική ομάδα των συναλλαγών deal-by-deal δεν θα καθίσει πάνω στα χρήματά της, κάτι που είναι σημαντικό σε αυτό το περιβάλλον».

Οι επενδυτικές τράπεζες επιδιώκουν να συμμετάσχουν στη δράση. Τον Δεκέμβριο, η Houlihan Lokey με έδρα την Καλιφόρνια ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της Triago.

Η δύσκολη αγορά άντλησης κεφαλαίων έχει επίσης αυξήσει την ελκυστικότητα της επένδυσης deal-by-deal για τα στελέχη που θέλουν να κινηθούν αυτόνομα.

«Η πρωτογενής αγορά άντλησης κεφαλαίων ήταν δύσκολη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών εταιρειών, και έχει σχεδόν κλείσει για τα funds που ιδρύονται για πρώτη φορά», δήλωσε ο Andy Lund, συν-επικεφαλής της ομάδας ιδιωτικών κεφαλαίων της Houlihan Lokey. «Υπήρξε πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα στο μέτωπο των deal-by-deal».

Για τους επιχειρηματίες που έχουν ξεκινήσει μόνοι τους, το deal-by-deal μπορεί να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα ιστορικό και σχέσεις με πιθανούς επενδυτές που μπορούν να αξιοποιήσουν αν θελήσουν να αντλήσουν κεφάλαια στο μέλλον.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v