Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για τα ηνία στο ΔΝΤ

Η προσπάθεια ισχυρών αναδυόμενων οικονομιών όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα, να «σπάσουν» το... άβατο της Ευρώπης στο ΔΝΤ και οι κινήσεις για να βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος από τη γηραιά ήπειρο.

Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για τα ηνία στο ΔΝΤ
  • της Mehreen Khan (Στρασβούργο)

Ούτε δύο εικοσιτετράωρα δεν έχουν περάσει από τότε που η Ursula von der Leyen επιβεβαιώθηκε ως η επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις πρωτεύουσες της ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τους διπλωματικούς ελιγμούς για την κάλυψη μιας άλλης κορυφαίας θέσης.

Αυτό που «παίζεται» είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα χρειαστεί νέο γενικό διευθυντή τώρα που φεύγει η Christine Lagarde, προκειμένου να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την 1η Νοεμβρίου.

Το πόστο στο ΔΝΤ, από τότε που δημιουργήθηκε ο θεσμός, καταλαμβάνουν Ευρωπαίοι· Πολίτες της ΕΕ (συχνά Γάλλοι) ηγούνται του Ταμείου, ενώ οι Αμερικανοί διοικούν την Παγκόσμια Τράπεζα.

Όμως η αντικατάσταση της κας Λαγκάρντ από κάποιον άλλον Ευρωπαίο, αυτή τη φορά, δεν θα συμβεί χωρίς αντιδράσεις. Ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα θέλουν επιτέλους να «σπάσουν» τον ασφυκτικό κλοιό της Ευρώπης στο ΔΝΤ και να αποκτήσουν και αυτοί λόγο στις κορυφαίες θέσεις.

Η απειλή αυτή έχει κινητοποιήσει διπλωματικά τους Ευρωπαίους. Οι υπουργοί Οικονομικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο περιθώριο συνάντησης των G7 στην Chantilly, για να συζητήσουν ποιος θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τείνουν στο να αποτρέψουν την υποψηφιότητα του Mark Carney (ενός Καναδού με ιρλανδικό διαβατήριο), καθώς δεν είναι αρκετά Ευρωπαίος για να ικανοποιήσει τους Γάλλους και άλλους. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, είναι ένα πρώιμο φαβορί, ωστόσο έχει αρκετούς αντιπάλους.

Από τη συνάντηση της Τετάρτης στην Chantilly δεν προέκυψε ομοφωνία, ωστόσο αξιωματούχοι λένε πως θέλουν ένα όνομα μέχρι το τέλος του μήνα. Ας ρίξουμε μια ματιά στους διεκδικητές:

Jeroen Dijsselbloem

Η υποψηφιότητα του Ολλανδού πρώην υπουργού Οικονομικών πρωτοαναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από το περιοδικό Volkskrant και έκτοτε αποκτά σταθερά δυναμική. Παρά το ασταθές ξεκίνημά του ως επικεφαλής του Eurogroup, o κ. Dijsselbloem κέρδισε χειροκροτήματα για την ικανότητά του να κλείνει συμφωνίες στο απόγειο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από τη Γερμανία, ενώ και οι Γάλλοι δεν είναι ανένδοτοι εναντίον της. Ο 53χρονος έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι μέλος της κεντροαριστερής οικογένειας, που αισθάνεται πως της χρωστούν κάποια μεγάλη θέση, καθώς έχασε αυτές στην Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον κ. Dijsselbloem είναι η κακή φήμη που έχει στη Νότια Ευρώπη, όπου ακόμα τον θυμούνται οι χώρες των μνημονίων για τα σχόλιά του ότι σπαταλούσαν χρήματα σε «αλκοόλ και γυναίκες».

Mario Centeno

Τον νυν επικεφαλής του Eurogroup «σπρώχνει» ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa, ως τον «αντι-Dijsselbloem» υποψήφιο. Η θητεία του κ. Centeno λήγει στα μέσα του 2020 και οι Πορτογάλοι αξιωματούχοι βλέπουν μια ευκαιρία να τοποθετήσουν τον άνθρωπό τους στο Ταμείο ως επισφράγισμα της αξιοθαύμαστης ανάκαμψης της χώρας από τη δική της κρίση.

Όμως η θητεία του κ. Centeno στο Eurogroup υπήρξε αδιάφορη και η Πορτογαλία έχει ήδη τη θέση του γενικού γραμματέα στον ΟΗΕ. Αν αποτύχει να αντικαταστήσει την κα Lagarde, ο κ. Centeno φημολογείται πως θα γίνει ο επόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος της Πορτογαλίας.

Nadia Calvino

Η υπουργός Οικονομικών και πρώην γραφειοκράτης των Βρυξελλών είναι η μόνη γυναίκα της κούρσας. Είναι σχετικά καινούρια στην πολιτική -έχοντας υπηρετήσει στην κυβέρνηση για περίπου έναν χρόνο-, όμως την υποψηφιότητά της «σπρώχνει» ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της, Pedro Sanchez.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε πως η εκστρατεία της δεν έχει μεγάλη στήριξη εκτός Μαδρίτης, ενώ ένας αξιωματούχος είπε πως η κα Calvino είναι ένα πολωτικό πρόσωπο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η El Pais ανέφερε πως o κ. Sanchez δεν θα ανακοινώσει επισήμως υποψηφιότητα της κας Calvino, αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει αρκετή στήριξη από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι Φινλανδοί

Αν απορριφθεί ο κ. Dijsselbloem από τον Νότο, τότε η Φινλανδία έχει δυο άνδρες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την κα Lagarde. Ο Olli Rehn, διοικητής της κεντρικής τράπεζας και πρώην Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, είναι η προτιμώμενη επιλογή του Ελσίνκι. Ο Alexander Stubb, πρώην πρωθυπουργός που έθεσε υποψηφιότητα για να γίνει η επιλογή της κεντροδεξιάς για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης φημολογείται ως εναλλακτική του κ. Dijsselbloem.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v