Ο Γερμανός δημοσιογράφος Axel Springer μετέτρεψε μια εφημερίδα του Αμβούργου σε έναν εκδοτικό κολοσσό που τώρα διαθέτει εκατοντάδες τίτλους και ετήσια έσοδα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία που φέρει το όνομά του αποτελούσε τυπικό παράδειγμα μιας αναπτυσσόμενης επιχείρησης που στράφηκε στο χρηματιστήριο για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της, δίνοντας σε μια ποικιλόμορφη ομάδα επενδυτών δικαιώματα επί μιας επεκτεινόμενης ροής κερδών.
Τώρα, 34 χρόνια από τότε που έγινε η εγγραφή της μετοχής στο χρηματιστήριο, οι δημόσιοι επενδυτές δεν θα έχουν πλέον αυτό το δικαίωμα. Οι μετοχές της Axel Springer αναμένεται να διαγραφούν από το χρηματιστήριο, μετά τη συμφωνία εξαγοράς στην οποία κατέληξε η εταιρεία αυτό τον μήνα με τον όμιλο private equity KKR.
Το πέρασμα σε ιδιωτικά χέρια συμβολίζει μια ριζική αλλαγή στις κεφαλαιαγορές, η οποία έχει αλλάξει τη φύση των χρηματιστηρίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ ως αγωγών κεφαλαίου μεταξύ αναπτυσσόμενων εταιρειών και απλών επενδυτών. Στις ΗΠΑ μόνο, ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών είναι κατά τι παραπάνω από 4.000, μισός από αυτόν που ήταν το 1996 στο ζενίθ της αμερικανικής αγοράς. Και η Ευρώπη συρρικνώθηκε, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Η μετά την κρίση άνοδος του private equity είναι ένας μόνον από τους παράγοντες στους οποίους αποδίδεται η αλλαγή. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τον βραδύτερο ρυθμό με τον οποίον οι νέες εταιρείες κάνουν δημόσιες εγγραφές, ενώ οι συγχωνεύσεις που συνδυάζουν πολλαπλές μετοχές έχουν επίσης μειώσει τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών. Εν τω μεταξύ τα χαμηλά επιτόκια έχουν αυξήσει την ελκυστικότητα της χρηματοδότησης χρέους για εταιρείες που μπορεί προηγουμένως να αποφάσιζαν να αντλήσουν χρήμα πουλώντας μετοχές.
«Τα χρηματιστήρια δεν είναι ανταγωνιστικά μέρη για να αντλήσεις κεφάλαια ή να πουλήσεις εταιρείες αυτή τη στιγμή», σχολιάζει ο Roberg Buckland, αναλυτής της Citi. «Οι χρηματιστηριακές αγορές συρρικνώνονται επειδή οι εταιρείες μπορούν να βρουν αλλού φθηνότερα κεφάλαια.»
Επιδιώκοντας υψηλότερες αποδόσεις, οι επενδυτές έχουν μειώσει τις κατανομές σε μετοχές και ομόλογα και έχουν τοποθετήσει τα χρήματα σε εναλλακτικές κλάσεις τίτλων, προκειμένου να αποδώσουν, όπως είναι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Η KKR και άλλοι επενδυτικοί όμιλοι όπως η Blackstone και η Carlyle Group, έχουν προσελκύσει την τελευταία δεκαετία δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβανομένου χρήματος άνω των 2 τρισ. δολαρίων που περιμένει στο περιθώριο και δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί, το οποίο είναι γνωστό ως «dry powder».
«Τα venture capitals και private equities υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, όμως άνοιξαν πραγματικά τον βηματισμό τους την περασμένη δεκαετία», λέει ο Nick Colas, συνιδρυτής της DataTrek Research. «Με το private equity μπορείς να χρησιμοποιείς τη μόχλευση, δεν περιορίζεσαι από τους ελέγχους που γίνονται σε μια δημόσια εταιρεία και έχεις περισσότερο έλεγχο για να κάνεις περικοπές πιο εύκολα.»
Την ίδια ώρα, καθώς αυτό το κύμα χρήματος ρέει προς τα private equities, οι εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει το δικό τους χρήμα για να επαναγοράσουν μετοχές, αφαιρώντας μετοχές από τα χρηματιστήρια. Το περασμένο έτος, οι αμερικανικές εταιρείες δαπάνησαν το ποσό-ρεκόρ των 806 δισ. δολαρίων για αγορές ιδίων μετοχών.
Το πρώτο τρίμηνο, η Apple μόνο δαπάνησε 23,8 δισ. δολάρια για αγορά ιδίων μετοχών. Η εταιρεία που κατασκευάζει τα iPhone έχει ενισχύσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών τα τελευταία χρόνια, αφότου ο ακτιβιστής επενδυτής Carl Icahn παρακίνησε την εταιρεία να χρησιμοποιήσει τους όλο και μεγαλύτερους σωρούς χρημάτων της για να επαναγοράσει ίδιες μετοχές.
Η συγκέντρωση της χρηματιστηριακής αγορές δημιουργεί εταιρείες "superstar", όπως η Facebook, η Google και η Amazon, που κυριαρχούν όλο και περισσότερο στις αντίστοιχες βιομηχανίες τους, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.
«Σε διάφορους τομείς, εταιρείες-superstar αυξάνουν τα μερίδιά τους στην αγορά, μεταφράζοντας το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε υψηλότερα περιθώρια και υπεραπόδοση τα τελευταία τρία χρόνια», σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman, Ryan Hammond.
Το κύμα των αρχικών δημόσιων προσφορών στις ΗΠΑ φέτος δεν αντισταθμίζει την εικόνα. Αντίθετα, αυτές οι δημόσιες εγγραφές αντανακλούν μια όλο και πιο σημαντική λειτουργία των δημόσιων αγορών –το ότι ενεργούν ως βαλβίδες εξόδου για ιδιώτες επενδυτές και ιδρυτές start-ups. Πολυαναμενόμενες IPOs όπως αυτές των Uber και Lyft είχαν ήδη πιάσει αποτιμήσεις που έφθαναν στον… ουρανό, μέσω πολλαπλών γύρων άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά από τότε που έγινε η εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, οι επιδόσεις τους είναι αδιάφορες.
«Έρχεται κάποιο σημείο που οι αποτιμήσεις αυτές σταματούν να συγχρονίζονται με τις δημόσιες αγορές», σύμφωνα με την Macie House, διευθύντρια της Baird στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. «Οι επενδυτές γίνονται λίγο πιο επιλεκτικοί και οι εταιρείες πιο προσεκτικές στον ορισμό του εύρους τιμής τους».
Το ντεμπούτο της Slack στο χρηματιστήριο τον Ιούνιο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο. Η πλατφόρμα messaging ολοκλήρωσε μια «άμεση εγγραφή» όπου οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όμως η επιχείρηση δεν αντλεί χρήματα από την εισαγωγή. Η εταιρεία είχε ήδη προσελκύσει 1,2 δισ. δολάρια μέσω ιδιωτών επενδυτών, περιλαμβανομένων 427 εκατ. δολαρίων που μάζεψε μέσω εράνου τον Αύγουστο.
«Η αρχική δημόσια προσφορά του σήμερα έχει λιγότερες ευκαιρίες ανόδου απ’ ότι είχε πριν από 15 χρόνια», σημείωσε ο Wayne Wicker, chief investment officer του αμερικανικού συνταξιοδοτικού ταμείου ICMA-RC. «Οι όμιλοι private equity κρατούν αυτές τις εταιρείες σε ιδιωτικά χέρια για περισσότερο χρόνο ώστε να μην εμφανίζονται χίλιες υποτυπώδεις εταιρείες, αλλά μεγάλες εταιρείες όταν κάνουν δημόσια εγγραφή.»
© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation