Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξή της σε ένα κλαμπ χωρών της ανατολικής Ευρώπης που επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεων με την Κίνα, σε μια κίνηση που δείχνει την αυξημένη επιρροή που έχει το Πεκίνο στο μπλοκ παρά την εντεινόμενη ανησυχία των Βρυξελλών.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε στις αρχές του μήνα την επονομαζόμενη ομάδα «16+1» της Κίνας και χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης -11 εκ των οποίων είναι κράτη-μέλη της ΕΕ- για την προθυμία της χώρας του να ενταχθεί στην ομάδα, σύμφωνα με επιστολή που έχουν δει οι Financial Times.
Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει κατά την ετήσια συνεδρίαση της ομάδας αυτή την εβδομάδα στην Κροατία, σύμφωνα με διπλωμάτη που θα συμμετέχει στη συνάντηση.
«Η συμμετοχή της Ελλάδας… συνάδει με την προθυμία της χώρας μου να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να προωθήσει την ειρήνη και τη συνανάπτυξη, επίσης στη βάση της στρατηγικής συνεργασίας της με την Κίνα», γράφει ο κ. Τσίπρας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Ζόραν Ζάεφ.
Αξιωματούχος από το γραφείο του κ. Τσίπρα επιβεβαίωσε την επιστολή καθώς και την πρόθεση της Ελλάδας να ενταχθεί στην ομάδα των 16+1.
Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήριζε το Πεκίνο «συστημικό αντίπαλο» και έχει θορυβηθεί από την απόφαση της Ιταλίας να γίνει η πρώτη χώρα των G7 που εγκρίνει την πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου, την κινεζική πρωτοβουλία για παγκόσμιες επενδύσεις υποδομών.
Η Ελλάδα είναι ήδη μέρος της πρωτοβουλίας Ζώνης και Δρόμου και έχει καλωσορίσει τις κινεζικές επενδύσεις μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Ο ΟΛΠ είναι σημαντικό διαμεταφορικό σημείο για την Cosco, την κρατική ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας.
Όμως ορισμένοι διπλωμάτες των Βρυξελλών και μεγάλων κρατών-μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, ανησυχούν πως το Πεκίνο μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το φόρουμ 16+1 ως όχημα για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στο μπλοκ. Οι Κινέζοι ηγέτες αρνούνται αυτούς τους ισχυρισμούς.
Από τότε που σχηματίστηκε η ομάδα των 16+1 το 2012, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει επενδύσεις άνω των 15,4 δισ. δολαρίων στις 16 χώρες, με περισσότερο από το 70% να πηγαίνει στις πέντε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ που συμμετέχουν στο κλαμπ λένε πως χρησιμοποιούν το φόρουμ για να εξασφαλίσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία, τις οποίες οι μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχαν κανονικά λόγω του οικονομικού μεγέθους τους. Επιμένουν πως προσέχουν να μην παραβιάζουν τους κανόνες του μπλοκ.
«Η σχέση μας δεν είναι "Game of Thrones" αλλά πραγματική συνεργασία», δήλωσε την Τετάρτη από το Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ. Επισκεπτόταν την κροατική πρωτεύουσα για διμερείς συναντήσεις, προτού μεταβεί στη σύνοδο στη νότια παράκτια πόλη Ντουμπρόβνικ, μια από τις τοποθεσίες όπου γυρίστηκε η δημοφιλής σειρά της HBO.
© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation