Μπορεί ένα πρώτο τρίμηνο με αναταράξεις στις αγορές να αποτελεί παρελθόν για τους επενδυτές, αλλά το γεμάτο προκλήσεις μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει, καθώς αξιολογούν τα ρίσκα και τις ευκαιρίες στις μετοχές και στα ομόλογα τους ερχόμενους μήνες.
Η σταθερή απόσυρση της νομισματικής τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και τις ανησυχίες ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να έχει φτάσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο, επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα για το επόμενο τρίμηνο.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης κινούνται σε ένα περιορισμένο εύρος διακυμάνσεων, μετά την απότομη αύξησή τους τον Ιανουάριο. Αν δεν βελτιωθεί το κλίμα για τις μετοχές και τις πιστώσεις, οι προοπτικές να ανέβει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 3% φαίνεται ισχνή.
Για τις χρηματιστηριακές αγορές που έχουν χτυπηθεί από την επιστροφή της υψηλότερης μεταβλητότητας, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι τεχνολογικές εταιρείες μπορούν να ανακάμψουν από τη βουτιά του περασμένου μήνα καθώς εξαπλώνονται οι φόβοι για τα προσωπικά δεδομένα και την απειλή πιο αυστηρών ρυθμίσεων.
H μετοχή του Facebook υποχώρησε 17% στο δεύτερο μισό του Μαρτίου. Ένας δείκτης του NYSE που αντιπροσωπεύει τις FAANGS και άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Amazon, Apple, Netflix και η μητρική της Google, Alphabet, διολίσθησε 13% κατά την ίδια περίοδο. Αν και ο τεχνολογικός τομέας παραμένει σε θετικό επίπεδο για τη χρονιά, ο δείκτης NYSE Fang+ είναι 7% πάνω, η πτώση της Δευτέρας με την έναρξη του τριμήνου σημαίνει πως οι επενδυτές έχουν πολλά να σκεφτούν.
Για κάποιους επενδυτές όπως ο Μάικλ Άρον, CIO στη State Street Global Advisors, οι πιο αδύναμες τιμές των μετοχών για τον τομέα μπορεί να αποτελούν ευκαιρία αγοράς, δεδομένων των ισχυρών κερδών. «Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, οι τεχνολογικές μετοχές προσφέρουν ικανοποιητική αξία σε σχέση με την ευρύτερη αγορά» σημείωσε. «Όταν η περίοδος ανακοίνωσης των κερδών πρώτου τριμήνου ξεκίνησε τον Απρίλιο, οι τεχνολογικές μετοχές αναμένεται να έχουν διπλάσια ανάπτυξη εσόδων από τον S&P 500, 14,2% έναντι 7,2%. Επιπρόσθετα, ο τεχνολογικός τομέας αναμένεται να καταγράψει ετήσια ανάπτυξη κερδών ανά μετοχή 21,9%, υπερβαίνοντας το 17,2% που αναμένεται για τις εταιρείες του S&P 500».
Στον αντίποδα, ο Πέτερ Ατγουότερ, πρόεδρος της Financial Insyghts, βλέπει ομοιότητες με τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street πριν την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία. «To Facebook είναι ένα συμβάν ανάλογο με αυτό της Bear Sterns» σημειώνει ο ίδιος. «Η δημοσιότητα που έχει λάβει, δημιουργεί ανησυχίες ότι ο κόσμος μπορεί να στραφεί σε άλλους οργανισμούς».
Για τον κ. Ατγουότερ δεν θα είναι το πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο αυτό που θα εκτροχιάσει την ανάπτυξη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. «Οι άνθρωποι θα αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ως χρήστες, διαφημιστές ή μέτοχοι, όλοι θα κινηθούν συντονισμένα».
Αν και η τεχνολογία μονοπωλεί δικαιολογημένα τη συζήτηση στην αγορά, καλό είναι να ρίξει κανείς μια ματιά και σε άλλους τομείς της αγοράς που δεν τα έχουν πάει τόσο καλά, όπως οι κυκλικές μετοχές, που επωφελούνται από την πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το παγκόσμιο εμπόριο. Οι κυκλικές μετοχές δεν τα έχουν πάει τόσο καλά όσο θα ανέμενε κανείς, σημειώνει ο Νικ Μαστόου, CIO στην Invesco Perpetual, ο οποίος προσθέτει ότι ο πετρελαϊκός τομέας παραμένει «εκτός προτιμήσεων παρά την ανάκαμψη στις τιμές του αργού» και «οι τράπεζες, που τα έχουν πάει καλά, μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά».
Αν και οι δασμοί σίγουρα δεν αποτελούν καλά νέα για τους επενδυτές, ο κ. Μαστόου πιστεύει πως η συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη έχει αρκετή δυναμική για να αντέξει τους αντίθετους ανέμους από το εμπόριο.
Η επιστροφή της μεγαλύτερης μεταβλητότητας στις αγορές έχει οδηγήσει και σε πιο αδύναμες πιστωτικές αγορές τους τελευταίους μήνες και φαίνεται να έχει ανοίξει τον δρόμο για πιο επιθετικές τοποθετήσεις.
Τώρα που οι κεντρικές τράπεζες τερματίζουν τις αγορές τίτλων, μήπως έχει έρθει η στιγμή που όσοι «σορτάρουν» ομόλογα θα αρχίσουν να στοχεύουν το χρέος εταιρειών που πιστεύουν ότι διογκώθηκε στα χρόνια της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής;
Οι πρόσφατες πιέσεις στις τιμές των ομολόγων της Tesla, που ήταν για χρόνια στο επίκεντρο όσων «σορτάρουν», δείχνουν ότι οι αρκούδες επιστρέφουν. Τα ομόλογα του 2025 έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο από 88 σεντς το δολάριο, μετά από υποβάθμιση από τη Moody’s, η οποία προειδοποίησε ότι η Tesla μπορεί να υποβαθμιστεί εκ νέου, αν δεν αντλήσει επιπλέον $2 δισ. κεφάλαια.
Αν και οι ευρύτεροι δείκτες της πιστωτικής αγοράς δείχνουν πιέσεις -ο δείκτης CDX για CDS επενδυτικής βαθμίδας πραγματοποίησε άλμα στις 66 μονάδες βάσης από 45 τον Ιανουάριο-, βρίσκονται στα επίπεδα που είχαμε δει πριν από ένα χρόνο και αρκετά κάτω από το υψηλό στις αρχές του 2016.
Οι φόβοι επιβράδυνσης και ένα σοκ με την άνοδο των αποδόσεων στις αρχές του 2016 αποτέλεσαν τελικά μια μεγάλη ευκαιρία αγοράς για όσους επέδειξαν γενναιότητα στην πιστωτική αγορά πριν από δύο χρόνια.
Ο Jack Ablin, CIO στην Cresset Wealth Advisors, υπολογίζει ότι με βάση την προηγούμενη σχέση τους με την απόδοση του S&P 500, «τα ομόλογα με αξιολόγηση BBB διαπραγματεύονται 1,4% κάτω από τη δίκαιη αξία τους».
Ο Ούγκο Λαντσιόνι, επικεφαλής διαχείρισης συναλλάγματος στη Neuberger Berman, εκτιμά πως τα θεμελιώδη μεγέθη στην εταιρική πίστωση παραμένουν ισχυρά, αλλά θα υπάρξει μια σταδιακή προσαρμογή καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα γίνονται λιγότερο υποστηρικτικές. Ο κ. Λαντσιόνι είναι πιο ουδέτερος για τις μετοχές, εν μέρει γιατί αναμένει πως μεγάλες διορθώσεις θα ακολουθήσουν τα μεγάλα ράλι, κάτι που είδαμε το πρώτο τρίμηνο.
Η αγορά συναλλάγματος θα αντιμετωπίσει λογικά υψηλότερη μεταβλητότητα εξαιτίας των μετατοπίσεων στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τα νομίσματα των σκανδιναβικών αγορών είναι αυτά που πρέπει να στηρίξει κανείς. «Η Σουηδία και η Νορβηγία είναι ελκυστικές» λέει ο κ. Λαντσιόνι. «Οι κεντρικές τους τράπεζες θα αποσύρουν νομισματική τόνωση, αν η ανάπτυξη συνεχίσει να κινείται ανοδικά, οπότε τα νομίσματά τους ενδέχεται να κινηθούν υψηλότερα καθώς οι κεντρικές τους τράπεζες θα γίνονται πιο επιθετικές».
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να εξετάσει κανείς καθώς μπαίνουμε για τα καλά στην άνοιξη, είναι τι θα σημάνει η εξαμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη MSCI, όταν θα ανακοινωθούν δύο μεγάλες αλλαγές τον Μάιο. Η πρώτη, η συμπερίληψη 236 κινεζικών μετοχών στον δείκτη του MSCI για τις αναδυόμενες αγορές, έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αξιολογούν το ρίσκο να έχουν μοχλευμένες και υψηλής αξίας εταιρείες στην ενδοχώρα της Κίνας.
Αλλά δυνητικά πιο ενδιαφέρουσα είναι μια αλλαγή που θα επηρεάσει τις ιαπωνικές μετοχές και μπορεί να πυροδοτήσει ιαπωνικές εκροές $5 δισ. καθώς ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς θα θέσει σε εφαρμογή νέες σταθμίσεις. Μετά από συστάσεις πελατών του, η MSCI εξετάζει τον τρόπο που υπολογίζει την πραγματική ελεύθερη διασπορά των ιαπωνικών μετοχών, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει πως τα μεγάλα «στρατηγικά μερίδια» (ειδικά αυτά των ασφαλιστικών εταιρειών) δεν είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμα για επενδύσεις.
Η αλλαγή είναι μέρος της ευρύτερης επίθεσης κατά της κουλτούρας των σταυροειδών συμμετοχών (cross-shareholding), που θεωρείται από τους ξένους και εγχώριους επενδυτές ως ένα βαρίδι στην πρόοδο της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ιαπωνία.
Με βάση τους τρέχοντες υπολογισμούς, η MSCI αντιμετωπίζει οποιοδήποτε στρατηγικό μερίδιο μεγαλύτερο από 5% που κατέχουν ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες σε εγχώριες μετοχές ως μη ελεύθερο. Το όριο αυτό θα μειωθεί από την 1η Ιουνίου στο 2% και θα προκαλέσει μεγάλη συρρίκνωση στη στάθμιση των μετοχών αυτών στον παγκόσμιο δείκτη που λαμβάνει υπόψη την ελεύθερη διασπορά. Η επίσημη ανακοίνωση της MSCI, στις 14 Μαΐου, θα δείξει πόσο θα επηρεάσει η αλλαγή αυτή τις σχετικές σταθμίσεις ενός μεγάλου εύρους ιαπωνικών μετοχών στον δείκτη MSCI All Country World Index.
Παραμένοντας στην Ιαπωνία, η αγορά των κρατικών ομολόγων της είναι εκπληκτικά ήρεμη τα τελευταία χρόνια. Αντανακλώντας την πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας για πολιτική ελέγχου της «καμπύλης των αποδόσεων», σε συνδυασμό με αρνητικά επιτόκια που έχουν κρατήσει τη μέση μηνιαία μεταβλητότητα του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης των ιαπωνικών ομολόγων μόλις στο 0,88%. Αυτό είναι το χαμηλότερο τουλάχιστον από το 1985 και είναι πολύ χαμηλότερο από το 3,88% για το συμβόλαιο του αμερικανικού ομολόγου.
Ο Ντάνιελ Στόουν, συνιδρυτής του hedge fund Ionic Capital Management, πιστεύει ότι μία από τις καλύτερες τοποθετήσεις στις αγορές σήμερα είναι το στοίχημα ότι η ηρεμία αυτή θα διαταραχθεί. Επισημαίνει ότι είναι «εξαιρετικά» φθηνό να αγοράσεις παράγωγα που δίνουν στους επενδυτές έκθεση σε μια αναταραχή στα ιαπωνικά ομόλογα τα επόμενα πέντε χρόνια και υπολογίζει ότι μόλις μια κίνηση 40 μονάδων βάσης στην επικείμενη μεταβλητότητα στην αγορά θα υπερδιπλασίαζε τα χρήματα των επενδυτών. Μια μεγαλύτερη κίνηση 150 μονάδων θα χάριζε στους επενδυτές επταπλάσια απόδοση.
© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation