«Αυτό μπορεί να έχει άσχημη εξέλιξη…»
Τα ευρωπαϊκά και αστιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για επιβολή δασμών μέχρι και 60 δισ. δολαρίων στις ετήσιες εισαγωγές από την Κίνα.
Το Πεκίνο ανταπέδωσε το «χτύπημα» την Παρασκευή. Το Υπουργείο Εμπορίου είπε ότι σχεδιάζει δασμούς σε 128 προϊόντα που αναλογούν σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ περίπου 3 δισ. δολαρίων, αν και η αντίδραση ήταν τεχνικά απάντηση για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, νωρίτερα.
Ακολουθεί ένας γύρος από αυτά που αναφέρουν αναλυτές για τον αναδυόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Asia Pacific, Robert Carnell:
Αν οι δασμοί επιβληθούν όπως έχει προγραμματιστεί να γίνει, πιστεύουμε ότι η Κίνα θα ανταποδώσει. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι δεν μπορούν. Μετά, αναμένουμε ότι οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν.
Αυτό μπορεί να έχει άσχημη εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο πολύ γρήγορα. Και συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη ή όχι, οι αγορές έχουν δίκιο να τιμολογούν ένα πιο υποτονικό outlook. Αν και αυτή η εμπορική διαμάχη είναι κυρίως αμερικανο-κινεζική, έχει τη δυναμική να επηρεάσει μεγάλο μέρος της ασιατικής περιοχής.
Οι οικονομολόγοι της ANZ, Raymond Yeung και Daniel Wilson:
Οι κινεζικές αρχές θα παραμείνουν σταθερές στην υποστήριξη της παγκοσμιοποίησης, αλλά θα ανταποκριθούν στην ανακοίνωση των ΗΠΑ σε διμερή βάση. Δεν θα υποτιμήσουν το νόμισμά τους.
Αν και η ονομαστική αξία των αμερικανικών δασμών θα είναι μικρή, ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να πιέσει άλλες χώρες να πάρουν θέση, με αποτέλεσμα έναν διαιρεμένο κόσμο. Η κλίμακα του εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να διευρυνθεί. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας.
Η κύρια ανησυχία μας είναι εάν η τακτική προσέγγιση του Προέδρου Τραμπ θα διχάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Σκοπίμως σχετίζει τα εμπορικά μέτρα με την εξωτερική πολιτική.
Το τμήμα Διαχείρισης Πλούτου της UBS δήλωσε ότι είναι «σημαντικό να μην υπερεκτιμάται ο άμεσος αντίκτυπος αυτών των δασμών στην παγκόσμια οικονομία ή στις αγορές μετοχών σε αυτό το στάδιο»:
Η ανακοίνωση θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ. Οι δασμοί ύψους 50 δισ. δολαρίων αντιπροσωπεύουν μόνο 2% περίπου των συνολικών εισαγωγών των ΗΠΑ, ενώ οι δασμοί θα είναι πιθανώς σε προϊόντα που μπορούν να ληφθούν εκτός Κίνας για να ελαχιστοποιηθεί η ζημία στις ΗΠΑ.
Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε αυτή την περίοδο των αυξημένων εμπορικών εντάσεων από θέση ισχυρής ανάπτυξης. Το 2018 αναμένεται ακόμη να είναι η πιο δυνατή χρονιά για την παγκόσμια ανάπτυξη από το 2011. Και οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μετριάσουν τη σύσφιξη τους με δεδομένη την απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη από την αυξανόμενη εμπορική διαμάχη.
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν όλες προειδοποιήσει για τους κινδύνους στην ανάπτυξη από έναν εμπορικό πόλεμο, τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε τους δυνητικούς κινδύνους. Η πρόσφατη κίνηση θα έχει πιθανώς αρνητική επίπτωση στις ασιατικές εξαγωγές, που αναπτύσσονται σήμερα κατά 12-13% ετησίως.
Ο υπεύθυνος στρατηγικής παγκόσμιων αγορών της JP Morgan Asset Management, Hannh Anderson:
Οι μετοχές θα σηκώσουν το κύριο βάρος των αντιδράσεων της αγοράς. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα είναι σε ΗΠΑ, Κορέα και Ταϊβάν, καθώς οι εταιρείες που έχουν έδρα σε αυτές τις αγορές αποτελούν σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας παραγωγικής αλυσίδας των κινεζικών εξαγωγών.
Οι επιπτώσεις είναι πιθανό να γίνουν πιο αισθητές στις ΗΠΑ και να αυξηθούν οι τιμές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς. Οι εξαγωγές είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κινεζική οικονομία, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι λιγότερες και οι ΗΠΑ έχουν μειωθεί ως ποσοστό στην εξαγωγική αγορά της Κίνας.
Εκτός από τον πιθανό περιορισμένο πληθωριστικό αντίκτυπο στις αμερικανικές τιμές καταναλωτή, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προδιάθεση στη Fed για μια πιο «hawkish» στάση, ο αντίκτυπος στην αγορά ομολόγων είναι πιθανό να είναι περιορισμένος.
Η Chiara Silvestre, οικονομολόγος της UniCredit στο Μιλάνο, είπε ότι ανεξάρτητα από το αν πράγματι υλοποιείται ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος, είναι καιρός οι επενδυτές να ακολουθήσουν μια πιο αμυντική προσέγγιση:
Συζητήσαμε ότι ο κίνδυνος οι εμπορικές κινήσεις να κλιμακωθούν σε εμπορικούς πολέμους έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Υποστηρίξαμε ότι το γεγονός, παράλληλα με τα στοιχεία για την άνοδο στους δείκτες κλίματος, δικαιολογεί την εναλλαγή από τα περιουσιακά στοιχεία με κυκλικό ρίσκο σε πιο αμυντικά, τα οποία είναι καλύτερα προστατευμένα έναντι της επιδείνωσης του παγκόσμιου εμπορίου.
Το κεντρικό σενάριο μας παραμένει αυτό στο οποίο τα αντίποινα θα είναι συγκρατημένα και θα έχουν μικρή επίπτωση στην ανάπτυξη, αλλά ο κίνδυνος του να συμβεί και μόνο είναι αρκετός για μας, για να διατηρηθεί η επιλογή των πιο αμυντικών περιουσιακών στοιχείων.
Ο Lee Hardman, υπεύθυνος στρατηγικής της MUFG, είπε ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την αμερικανική εμπορική πολιτική θα ασκήσουν πιέσεις προς τα κάτω στο αμερικανικό δολάριο:
Η ανακοίνωση έχει αυξήσει περαιτέρω την ανησυχία για τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικό σοκ στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτές οι ανησυχίες ενισχύθηκαν μέσα σε μια νύχτα, με την ανακοίνωση ότι η Κίνα σχεδιάζει αντίποινα με δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.
Πρόκειται για ένα μικρό ποσό, αλλά είναι πιθανότατα μόνο ένα πρώτο βήμα μέχρι να προκύψει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς. Συνολικά, οι εξελίξεις είναι πιθανό να κρατήσουν το αμερικανικό δολάριο υπό πτωτική πίεση βραχυπρόθεσμα έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων.
Ο παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit, Simon Baptist:
Θα πρέπει να δούμε τον αρχικό κατάλογο προϊόντων που προτάθηκε από την Κίνα ως τα ελάχιστα αρχικά αντίποινα, που δείχνουν ότι η Κίνα θα προτιμήσει να κρατήσει τον οποιοδήποτε εμπορικό πόλεμο περιορισμένο και εντός παραμέτρων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έχοντας όμως ξεκάθαρα αφήσει ανοιχτή την πόρτα επέκτασής τους, αν οι αμερικανικές δράσεις κλιμακωθούν.
Η εξαίρεση καταναλωτικών αγαθών, όπως τα iPhones, από τους δασμούς δεν θα προστατεύσουν τους Αμερικανούς καταναλωτές από αυξήσεις τιμών. Η Κίνα είναι τόσο αναπόσπαστο κομμάτι για πολλά προϊόντα στις παγκόσμιες προμηθευτικές αλυσίδες, έτσι ένα μεγάλο κομμάτι –αλλά όχι όλο– των επιπτώσεων από τους δασμούς, θα περάσει στους Αμερικανούς καταναλωτές.
© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation