Οι διαχειριστές χρήματος έχουν επισημάνει το «φάντασμα» ενός εμπορικού πολέμου ως το κορυφαίο γεγονός (tail risk) για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και υπογραμμίζει την αυξανόμενη προσοχή μεταξύ κάποιων επενδυτών.
Τρεις στους 10 συμμετέχοντες που ρωτήθηκαν αυτό τον μήνα από την Bank of America Merill Lynch είπαν ότι ένας εμπορικός πόλεμος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις παγκόσμιες αγορές. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκε στην κορυφή της λίστας από τον Ιανουάριο του 2017.
Η έρευνα σε 176 συμμετέχοντες με 514 δισ. δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων έγινε κατά τη διάρκεια του μήνα που η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τους ισχυρούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Η νευρικότητα σχετικά με τον προστατευτισμό αναδύεται, καθώς υπάρχει η πεποίθηση στους επενδυτές ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των επενδυτών που ρωτήθηκαν είπαν ότι πιστεύουν πως η οικονομία είναι σήμερα στο τελευταίο στάδιο του κύκλου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η BofA ξεκίνησε τη δημοσκόπηση.
Ο David Vickers, διευθύνων σύμβουλος πολλαπλών ενεργητικών της Russell Investments, δήλωσε ότι το πρόσφατο διάστημα μεταβλητότητας μπορεί να έχει ρίξει το ηθικό: «Οι άνθρωποι δεν επικεντρώνονταν στην καθοδική πλευρά πριν από οκτώ εβδομάδες».
Δεν συμφωνούν όλοι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ότι το outlook είναι σκοτεινό. Τα χρήματα ακόμη διοχετεύονται στις μετοχές, κάνοντας ρεκόρ στα 43,3 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση της BofA. Οι μετοχές τεχνολογίας είχαν τις μεγαλύτερες εισροές, μέχρι στιγμής φέτος.
Ο Marcus Morris-Eyton, διαχειριστής του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Allianz Global Investors, είπε ότι το fund του «δεν αναμένει μια σημαντική κυκλική επιβράδυνση βραχυπρόθεσμα».
Ωστόσο, η έρευνα της BofA αποκαλύπτει περαιτέρω ενδείξεις, που δείχνουν ότι οι επενδυτές απομακρύνονται από το Λονδίνο, με καθαρό ποσοστό 42% των επενδυτών να έχουν «underweight» θέσεις σε βρετανικές μετοχές -στην πιο απαισιόδοξη ανάγνωση της έρευνας, σχετικά με αυτή την περιοχή.
Η Hermes, εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων ύψους 30,8 δισ. λιρών με έδρα το Λονδίνο, έχει κρατήσει «underweight» θέση για τις βρετανικές μετοχές στις παγκόσμιες αγορές, από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ιούνιο του 2016.
«Άλλες περιοχές προσφέρουν πιο συναρπαστικές ευκαιρίες ενώ η χρηματιστηριακή αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει λιγότερη έκθεση σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως η τεχνολογία», είπε ο Louise Dudley, διαχειριστής χαρτοφυλακίων της ομάδας παγκόσμιων αγορών, στη Hermes.
Την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές «αγωνίζονται» μέχρι στιγμής φέτος, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχει μείνει πίσω -υποχωρώντας 8% σε όρους τοπικού νομίσματος από τις αρχές Ιανουαρίου, σε σύγκριση με τις απώλειες ύψους 1,6% για τον CAC στη Γαλλία και 5% για τον γερμανικό DAX.
Ωστόσο, ο Nigel Bolton, επικεφαλής επενδύσεων στην πλατφόρμα ενεργών μετοχών της BlackRock, είπε: «Έχουμε μετριοπαθείς “underweight” θέσεις σε κάποια ευρωπαϊκά και παγκόσμια funds, αλλά σίγουρα δεν έχουμε ξεγράψει το Ηνωμένο Βασίλειο καθόλου».
«Βλέπουμε καλή ανάπτυξη κερδών στις ΗΠΑ, την ηπειρωτική Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές, ενώ η αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι νωθρή», είπε ο κ. Bolton.
«Αυτό κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο ελκυστικό, για όποιον κατανέμει τις τοποθετήσεις του με βάση μια λογική από πάνω προς τα κάτω, αλλά κάποιος που πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, μπορεί ακόμη να βρει επιμέρους εταιρείες που πηγαίνουν πολύ καλά».
© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation