Τα private equity και ο πελάτης που... δεν έχει δίκιο

Τα funds ιδιωτικών συμμετοχών αντλούν κεφάλαια-ρεκόρ και οι επενδυτές συρρέουν, παρότι υπόσχονται μικρότερες αποδόσεις. Η πίεση να βρεθεί τοποθέτηση για τα συσσωρευμένα μετρητά και το «σκόντο» που επιβάλλεται στις αποδόσεις.

Τα private equity και ο πελάτης που... δεν έχει δίκιο
  • του Javier Espinoza

Είθισται να λέγεται ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο και πρέπει να παίρνει πάντα την καλύτερη συμφωνία.

Το αντίθετο ισχύει στα funds ιδιωτικών συμμετοχών (private equity) όπου οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, κληροδοτημάτων, κρατικών επενδυτικών ταμείων και οικογενειών, αντιμετωπίζουν μη ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και πιθανότατα χαμηλότερες αποδόσεις.

Τα funds ιδιωτικών συμμετοχών είναι αυτά που κάνουν κουμάντο και αυτό φαίνεται από το ότι απορρίπτουν σε επίπεδα  ρεκόρ ποσότητες χρημάτων.

Τεράστιοι θεσμικοί επενδυτές έχουν τόσα πολλά χρήματα στις τσέπες τους (μόνο η GIC της Σιγκαπούρης έχει υπό διαχείριση ενεργητικό $100 δισ.) που βρίσκονται υπό απίστευτη πίεση να βρουν ένα σπίτι για να τα φυλάξουν. Εξ ου και η προθυμία τους να προσφέρουν τα χρήματα τους σε funds ακόμα και αν οι διαχειριστές τους καταργούν ή μειώνουν την λεγόμενη ελάχιστη απόδοση (hurdle rate), η οποία είναι η απόδοση που θεωρείται «εγγυημένη» προτού κάποια ομάδα επενδυτών μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο των κερδών. Ο κανόνας είναι μια απόδοση 8% για τέτοια ντιλ. 

Η Advent International, ο όμιλος με έδρα τη Βοστόνη και το Λονδίνο, δημιούργησε έκπληξη το 2016 όταν ανακοίνωσε πως κλείνει ένα τεράστιο fund εξαγορών $13 δισ. χωρίς να προσφέρει ελάχιστη απόδοση στους επενδυτές. Την περασμένη χρονιά, η CVC, η άλλοτε ιδιοκτήτρια της F1, ανακοίνωσε και αυτή πως μειώνει την ελάχιστη απόδοση στο 6% από 8%. Η εταιρεία εξαγορών κατάργησε επίσης και τους ευνοϊκότερους όρους που έδινε στους νέους επενδυτές.

«Το να μην υπάρχει κάποια ελάχιστη απόδοση ή το να την μειώνει είναι μια βέβαιη μέθοδος για να αναστατώσεις τους επενδυτές» ανέφερε ένα έμπειρο στέλεχος στο Λονδίνο.

Αντί να πάρουν τα χρήματα τους και να το «βάλουν στα πόδια» λόγω των δυσμενών όρων, οι επενδυτές εμπιστεύονται όσο ποτέ άλλοτε αυτά τα funds ιδιωτικών συμμετοχών, τα οποία έχουν αντλήσει ποσότητες χρημάτων με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία τους.

Η Advent ετοιμαζόταν να αντλήσει $12 δισ. και έλαβε προσφορές πάνω από $20 δισ. από επενδυτές. Η CVC άντλησε $16 δισ. αλλά έκλεισε την πόρτα σε πολλά δισεκατομμύρια γιατί οι προσφορές ήταν κοντά στα $30 δισ.

Βάζοντας περισσότερο αλάτι στην πληγή, οι διαχειριστές των fund ιδιωτικών συμμετοχών τους προειδοποιούν επίσης πως οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν.

«Οι επενδυτές έχουν αποδεχτεί την ιδέα των χαμηλότερων αποδόσεων» ανέφερε ο επικεφαλής ενός fund. «Παλιά θεωρούνταν δεδομένο πως οι επενδυτές θα είχαν καθαρό εσωτερικό βαθμό απόδοσης 20%. Τώρα είναι ευτυχισμένοι με έναν εσωτερικό βαθμό απόδοσης 14 με 15%».

Τίποτα δεν αποτυπώνει καλύτερα την αγωνιώδη αναζήτηση επενδύσεων από την απόγνωση με την οποία οι επενδυτές στρέφονται στα funds ιδιωτικών συμμετοχών.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v