Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές καθώς ξεκινά η νέα εβδομάδα.
Πού είναι ο πληθωρισμός;
Η κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, απλά αυξάνει το ενδιαφέρον για τα στοιχεία αναφορικά με τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα.
Ενώ οι συνολικές θέσεις που δημιουργήθηκαν έφτασαν τις 313.000, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες, ο ρυθμός της ετήσιας αύξησης μισθών υποχώρησε. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα στοιχεία της Τρίτης θα δείξουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 1,8% τον Φεβρουάριο.
Οι traders που τείνουν να πουλούν στις αγορές ομολόγων, πιέζοντας την απόδοση του 10ετούς προς το 3%, θα θέλουν να δουν σημάδια ισχυρότερων πληθωριστικών πιέσεων. Οι ανακοινώσεις για την απασχόληση την Παρασκευή έδωσαν ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που ίσως βοηθά να εξηγηθεί γιατί η αύξηση της απασχόλησης δεν οδηγεί σε πληθωρισμό: το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας αυξήθηκε στο 63% από το 62,7%.
«Είμαστε σίγουροι ότι η έλευση σε απασχόληση εργαζομένων που βρίσκονται στο περιθώριο θα διατηρήσει τις ανοδικές πιέσεις στις αμοιβές χαμηλά και αυτή η έκθεση δίνει λίγα στοιχεία για ένα μεθύσι της «καμπύλης Phillips (σ.σ. η υποτιθέμενη αντίστροφη σχέση μεταξύ ποσοστού απασχόλησης και πληθωρισμού)», σημειώνουν αναλυτές της BMO Capital Markets.
Ωστόσο υπάρχουν άλλα σημάδια που δείχνουν πληθωρισμό. Μια προειδοποίηση που επισημάνθηκε από τον Alan Ruskin της Deutsche Bank είναι ότι ο μέσος όρος τριμήνου της ετησιοποιημένης αύξησης μισθών είναι 2,95% «συνεπείς, με μια τάση επιτάχυνσης». Τα τελευταία στοιχεία του Beige Book της Fed δείχνουν ότι «στις περισσότερες περιφέρειες οι εργοδότες αύξησαν τους μισθούς και επέκτειναν τα πακέτα παροχών, ως αντίδραση σε σφιχτότερες συνθήκες στην αγορά εργασίας».
Εντέλει, το μεγάλο ερώτημα για τις «αρκούδες» των ομολόγων είναι το εάν τα κέρδη στις αμοιβές μεταφράζονται σε υψηλότερο πληθωρισμό ζήτησης.
Είναι η εμπορική πολιτική του Τραμπ μεγάλο ρίσκο;
Πείτε το χτυπημένο, όχι ανακατεμένο εμπόριο. Η παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, του Gary Cohn, λόγω των σχεδίων του προέδρου να επιβάλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, βραχυπρόθεσμα τάραξε τις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα. Οι επενδυτές θυμήθηκαν ότι οι κραυγές του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί συχνά να είναι χειρότερες από το «δάγκωμά» του, και αγόρασαν στα χαμηλά.
Η υπογραφή του διατάγματος για τους δασμούς περιελάμβανε προσωρινή εξαίρεση για τον Καναδά και το Μεξικό, μέλη της Nafta. Αντίποινα από την ΕΕ όμως -παρότι η διοίκηση των ΗΠΑ φαίνεται να στοχεύει στην Κίνα- μπορούν να πυροδοτήσουν ευρύτερες εμπορικές αψιμαχίες, που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.
«Οι αισιόδοξοι ξεκάθαρα ελπίζουν ότι το γάβγισμα του Τραμπ είναι χειρότερο από το δάγκωμά του, αν και οι απαισιόδοξοι δείχνουν τον κίνδυνο ενός γύρου μέτρων και αντίμετρων που μπορούν να επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια ανάπτυξη», σημειώνει ο Mark Dowding της BlueBay Asset Management. «Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές παραμένουν διευκολυντικές και ο φόβος για το χειρότερο δεν ήταν επενδυτική στρατηγική που κέρδισε τα τελευταία τρίμηνα», προσθέτει.
Καθώς περιμένουμε τα επόμενα βήματα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι λιγότερο εκτεθειμένη σε έναν εμπορικό πόλεμο, απ’ όσο νομίζουν μερικοί. Ο Mark Williams, επικεφαλής Ασίας στη Liontrust Asset Management, σημειώνει ότι η Κίνα είναι σχετικά καλά τοποθετημένη για να κινηθεί σε μια εμπορική διαμάχη καθώς οι εξαγωγές στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κάτω από 4% έναντι πάνω από 7% το 2006. «Εχουν πολλά επίπεδα για να διατηρήσουν την ανάπτυξη εγχώρια, περιλαμβανομένων καθυστερημένων μεταρρυθμίσεων, αντί να χρειαστεί να υποφέρουν», γράφει.
Εντέλει, τα μεγάλα εμπορικά χαρτιά κρατά ο «κος Αγορές». Αν ο εμπορικός προστατευτισμός ξεσπάσει, τότε μια σημαντική πτώση των μετοχών μπορεί να αναγκάσει τον Ντ. Τραμπ να «χαλαρώσει», δεδομένης της προσοχής του προέδρου στις χρηματιστηριακές αγορές ως μέτρου της δικής του απόδοσης.
Χτυπά το ρολόι για υψηλότερες αποδόσεις;
Παρακολουθώντας το χρήμα, αποκαλύπτεται ότι πολλοί επενδυτές αισθάνονται άβολα με την έκθεση σε υψηλής απόδοσης χρέος. Ενώ επίσης βλέπουμε αξιοσημείωτες εκροές από τις μετοχές των ΗΠΑ, εταιρικές επαναγορές τίτλων βοηθούν να κρατηθεί η αγορά.
Ενώ τα funds που επενδύουν σε ομόλογα κατηγορίας junk πρόσφατα είχαν σημαντικές εκροές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, η ίδια η αγορά δεν αντιμετώπισε ένα sell-off. Μάνατζερ funds που τοποθετούνται σε υψηλής απόδοσης ομόλογα λένε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα αυξανόμενου αριθμού «υψηλής απόδοσης τουριστών», ενός όρου που χρησιμοποιούν για επενδυτές που μπαίνουν σε αυτή την αγορά για πρώτη φορά, όπως funds που παραδοσιακά τοποθετούνται σε τίτλους επενδυτικής βαθμίδας αλλά ψάχνουν για «χυμώδεις» επενδύσεις.
Αυτή η βάση «τουριστών» θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο πιεστική, αν εμφανιστούν ρωγμές στην αγορά πίστωσης.
Στην υψηλή απόδοση, είναι δύσκολο να δεις ποιος μπαίνει και αγοράζει το διαβαθμισμένο ως υψηλότερου ρίσκου χρέος, δεδομένου του χαμηλού risk premium. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν κυβερνητικά ομόλογα κινούνται υψηλότερα, καθώς η Fed πιέζει προς τα πάνω τα overnight κόστη δανεισμού
Ως εκ τούτου, σε ό,τι αφορά τις ροές φέτος, ο νικητής είναι οι τίτλοι που προστατεύονται από τον πληθωρισμό.
© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation