Πέντε ντεσού για τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Πως κινδυνεύει από μία «win-win» κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους ηγέτες, να έχει χαμένους. Οι υποσχέσεις που δεν κράτησε στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά και πως φτάσαμε ως εδώ.

Πέντε ντεσού για τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ
  • του Bryan Harris (Σεούλ)
O Ντόναλντ Τραμπ έχει συμφωνήσει να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, τις επόμενες εβδομάδες, μία ξαφνική εξέλιξη μεταξύ των δύο κρατών, που μόλις κάποιους μήνες πριν ήταν στα πρόθυρα της σύγκρουσης.

Γιατί μία Σύνοδος Κορυφής είναι μεγάλη υπόθεση

Κανένας ενεργός Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει συναντήσει ποτέ ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ως «αρχιστράτηγος», ο κ. Τραμπ θα μπορέσει να μιλήσει απευθείας με τον κ. Κιμ, δημιουργώντας εμπιστοσύνη και περικόπτοντας την επίπονη διαδικασία της ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω απεσταλμένων. Η Βόρεια Κορέα έχει βάλει στο τραπέζι την προοπτική εγκατάλειψης του πυρηνικού της προγράμματος, ένας κορυφαίος στόχος της εξωτερικής πολιτικής για τον κ. Τραμπ.

Πιθανές παγίδες

H Βόρεια Κορέα έχει μακρά ιστορία στις προτάσεις αποπυρηνικοποίησης, μόνο και μόνο για να αναιρέσει μετά τις υποσχέσεις της μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις. Ως μέρος των πρόσφατων προτάσεών της προς τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον, το καθεστώς του Κιμ έχει συμφωνήσει να σταματήσει τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο είναι πιθανό ότι οι επιστήμονες της Βόρειας Κορέας και οι τεχνικοί εξακολουθούν να εργάζονται στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ. Από την πλευρά των ΗΠΑ, μία Σύνοδος Κορυφής τον Μάιο αφήνει λίγο χρόνο για να προετοιμαστεί και η Ουάσιγκτον ήδη στερείται πλήθος κορυφαίων διπλωματών και ειδικών που να εργάζονται πάνω στη Βόρεια Κορέα.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Ενώ τα νέα για τη Σύνοδο Κορυφής έχουν προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς παρατηρητές, το γεγονός προετοιμαζόταν μήνες. Τον τελευταίο χρόνο, η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει πρωτοφανή πίεση στο καθεστώς του Κιμ μέσω κυρώσεων και διπλωματικής απομόνωσης. Αυτά τα τιμωρητικά μέτρα έχουν πιθανότατα πείσει τον κ. Κιμ να προσέλθει στο τραπέζι. Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν έχει ηγηθεί της διαδικασίας της διπλωματίας, καθώς χρησιμοποίησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του περασμένου μήνα για να δώσει έναν κλάδο ελαίας στη Πιονγιανκ. Η προσφορά της Συνόδου Κορυφής έφτασε στον κ. Τραμπ μέσω μια νοτιοκορεατικής αποστολής που επισκέφθηκε τον κ. Κιμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ποιος κερδίζει

Με μία πρώτη ματιά, είναι μια «win-win» κατάσταση για όλους τους ηγέτες. Ο κ. Τραμπ επιδεικνύει ότι η εξωτερική πολιτική με την υπογραφή του δημιουργεί πρόοδο. Ο κ. Κιμ κερδίζει γόητρο στη χώρα του και γίνεται διεθνώς το κέντρο προσοχής μέσα από τη συνάντησή του με έναν Αμερικανό Πρόεδρο για πρώτη φορά. Ο κ. Μουν ανταμείβεται από την επιτυχημένη διπλωματία και τα οφέλη της μειωμένης έντασης στην κορεατική χερσόνησο, που μήνες πριν φαινόταν ότι είναι κοντά σε σύγκρουση. Προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αργότερα, ωστόσο, αν οι συνομιλίες αρχίσουν να έχουν δυσκολίες.

Πιθανότητα επιτυχίας

Για τον κ. Κιμ, το να παρευρεθεί απλώς στη συνάντηση θα μετρήσει ως επιτυχία, επειδή θα φέρει κύρος και νομιμότητα για το μοναχικό καθεστώς. Για τον αμερικανό ηγέτη, η εξίσωση είναι πιο περίπλοκη. Οι ειδικοί είναι σκεπτικοί για το αν η Πιονγιανγκ θα εγκαταλείψει πραγματικά το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο βλέπει ως αποτρεπτικό της αμερικανικής επιθετικότητας. Το καθεστώς μπορεί να υπόσχεται ότι θα το κάνει αλλά η ιστορία δείχνει ότι έχει φτωχό ιστορικό διατήρησης τέτοιων δεσμεύσεων.  

Το 1994 υπέγραψε ένα πλαίσιο συμφωνίας για να παγώσει το πρόγραμμα με τα όπλα πλουτωνίου, σε ανταλλαγή για βοήθεια. Η συμφωνία κατέρρευσε το 2002 εν μέσω αποκαλύψεων από το δίκτυο πληροφοριών των ΗΠΑ ότι το καθεστώς μυστικά προχωρούσε πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Το 2005 η Πιονγιανγκ δεσμεύτηκε για αποπυρηνικοποίηση ύστερα από πολύπλευρες συνομιλίες. 

Δοκίμασε τον πρώτο πυρηνικό μηχανισμό τον αμέσως επόμενο χρόνο...

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v