Το εμπόριο λειτουργεί όταν όλοι «παίζουμε» με κανόνες

Το άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο, οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, το ελεύθερο εμπόριο και ο σεβασμός στους κανόνες. Η Τερέζα Μέι καλεί την Κίνα να συνεργαστεί καθώς ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με τη συνεργασία.

Το εμπόριο λειτουργεί όταν όλοι «παίζουμε» με κανόνες
  • της Τερέζα Μέι*

Το 2018, η παγκόσμια οικονομία είναι πιο αλληλένδετη και αλληλοεξαρτώμενη από ποτέ. Η φύση του διεθνούς εμπορίου σημαίνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις μιας χώρας μπορούν να έχουν βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις εμπορικές αγορές, στην άλλη πλευρά του πλανήτη.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι σοβαρή σε ότι αφορά την οικονομική ευημερία και ασφάλεια των ανθρώπων της και των επιχειρήσεών της πρέπει να έχει μια διεθνή προοπτική και πρέπει να είναι προετοιμασμένη να βγει στον κόσμο και να εξασφαλίσει συμφωνίες στο εξωτερικό που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και ευημερία στο εσωτερικό της.

Για ένα παγκόσμιο εμπορικό έθνος, όπως αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι διπλά σημαντικό, και γι’ αυτό ταξιδεύω στην Κίνα, σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία και των δύο χωρών μας.

Καθώς η Κίνα ανοίγεται στον κόσμο, η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της ήδη βοηθά τις βρετανικές επιχειρήσεις. Δημιουργεί νέες αγορές για μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από γάλα και μοτοσυκλέτες μέχρι την τελευταία καινοτόμα τεχνολογία. Στρέφει την προσοχή σε νέους συνεργάτες, με τους οποίους οι βρετανοί καινοτόμοι μπορούν να συνεργαστούν για να αναπτύξουν ιδέες και να τις φέρουν στην αγορά. Και παρέχει μια νέα πηγή κεφαλαίου, που με τις κατάλληλες εγγυήσεις – μπορεί να μας βοηθήσει να επενδύσουμε στο μέλλον της χώρας μας. Μαζί, αυτό σημαίνει μια πιο δυνατή βρετανική οικονομία και περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για τους βρετανούς εργαζόμενους.

Στην ομιλία του πέρυσι στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Πρόεδρος Ξι Ζίνπινγκ δεσμεύτηκε να ανοίξει ακόμα περισσότερο τη χώρα του. Μετά από 40 χρόνια διψήφιας ανάπτυξης, η Κίνα κινείται τώρα προς μια νέα εστίαση στη βιώσιμη, μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Tο απόλυτο οικονομικό βάρος της Κίνας σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτό συμβαίνει, θα έχει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του κόσμου που ζούμε. Θέλω αυτό το μέλλον να είναι επιτυχημένο για τη Βρετανία, και γι΄αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα εμβαθύνω τη συνεργασία με την Κίνα στα βασικά παγκόσμια και οικονομικά θέματα, που είναι κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις μας, τους ανθρώπους μας και γι' αυτό που αντιπροσωπεύει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σχέση μας με την Κίνα δείχνει τι μπορεί να φέρει αυτή η συνεργασία. Όντας από τους πρώτους που υποστήριξαν την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, κατορθώσαμε να παίξουμε κεντρικό ρόλο στο να διασφαλίσουμε ότι ακολουθεί τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Αυτό θα βοηθήσει την τράπεζα να παραδώσει μεγάλα έργα περιφερειακών υποδομών που θα δώσουν πραγματικά οικονομικά οφέλη στους ανθρώπους στην Ασία – και, με τη σειρά τους, στις βρετανικές επιχειρήσεις. Αυτές οι σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες θα αυξηθούν περαιτέρω.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα δεν θα συμφωνούν πάντα. Αλλά ως εταίροι δεσμευμένοι στο παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο, μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις, που επηρεάζουν όλες τις οικονομίες μας.

Οπότε, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τι περισσότερο μπορεί να γίνει, για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε τομείς όπως το ατσάλι, και να διασφαλίσουμε ότι, καθώς οι εταιρείες μας καινοτομούν και αναπτύσσουν νέα προϊόντα, είναι σίγουρες ότι η πνευματική περιουσία τους και τα δικαιώματα τους θα προστατεύονται πλήρως.

Πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τη προσέγγιση που βασίζεται σε κανόνες, η οποία στηρίζει και δίνει τη δυνατότητα για ισχυρό, βιώσιμο, ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο. Όπως έχουμε εδώ και καιρό υποστηρίξει, όλες οι μεγάλες οικονομίες έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο σε αυτό το μέτωπο, δείχνοντας ότι σεβόμαστε τους κανόνες και τη συνεργασία, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς επιζητούμε ανοιχτές αγορές και αγκαλιάζουμε νέες ευκαιρίες.

Θέματα όπως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η πνευματική ιδιοκτησία και οι κανόνες εμπορίου έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο διαβίωσης των βρετανών εργαζομένων και των ομολόγων τους στον υπόλοιπο κόσμο. Και -όπως συμβαίνει με τις παγκόσμιες προκλήσεις, από τη διεθνή τρομοκρατία μέχρι τη σύγχρονη δουλεία- αντιμετωπίζονται βέλτιστα, όχι μέσω μονομερούς δράσης, αλλά με παγκόσμιο διάλογο και συνεργασία.

Θέλω να επαυξήσω τη σχέση μας με την Κίνα καθώς ανοίγει τις αγορές της, διευρύνει την ευημερία της και αγκαλιάζει το ελεύθερο εμπόριο. Και θέλω να δω ότι αυτό επιτυγχάνεται με έναν τρόπο που προστατεύει τις αξίες μας, διασφαλίζει την παγκόσμια ασφάλεια και βελτιώνει το πολυμερές σύστημα, για το οποίο αγωνιστήκαμε τόσο σκληρά.

Αυτή η ατζέντα δεν θα ολοκληρωθεί σε μία επίσκεψη. Πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος για τα επόμενα χρόνια. Αλλά είμαι σίγουρη ότι, καθώς η Κίνα συνεχίζει να ανοίγεται, η συνεργασία και η δέσμευση θα διασφαλίσουν ότι ο αυξανόμενος ρόλος της στο παγκόσμιο στερέωμα δεν αποδίδει μόνο στην Κίνα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

* Η αρθρογράφος είναι Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v