Τράπεζα «Αμυνας» ιδρύει η Μόσχα κόντρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ

H Promsvyazbank θα μετατραπεί σε μια τράπεζα «ειδικού σκοπού», που θα εξυπηρετεί τον αμυντικό τομέα της χώρας. Το σχέδιο έκδοσης ομολόγου $3 δισ. για τους ολιγάρχες και οι εκκλήσεις Πούτιν για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Τράπεζα «Αμυνας» ιδρύει η Μόσχα κόντρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ
  • του Max Seddon

Η Μόσχα θα δημιουργήσει μια τράπεζα που θα χρησιμοποιήσει το Κρεμλίνο για να χρηματοδοτήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας, σε έναν ελιγμό που θα τη βοηθήσει να αποφύγει νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

H ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Promsvyazbank, η ένατη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με βάση το ενεργητικό, θα γίνει μια «τράπεζα ειδικού σκοπού, για να εξυπηρετεί επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος».

Η κεντρική τράπεζα ανέλαβε τον έλεγχο της Promsvyazbank την περασμένη χρονιά, για να αποτρέψει την κατάρρευσή της, καθιστώντας της την τρίτη από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες που κρατικοποιείται τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η τράπεζα θα χρειαστεί πιθανότατα ανακεφαλαιοποίηση ως και $3,5 δισ. (200 δισ. ρούβλια), σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Ο Πετρ Φραντκόφ, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Εξαγωγών, θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Ο κ. Φραντκόφ δεν έχει εμπειρία στο πώς να διοικεί μια τράπεζα, αλλά κατά το παρελθόν είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της κρατικής VEB, μιας αναπτυξιακής τράπεζας χωρίς άδεια λειτουργίας στη λιανική αγορά, όταν το Κρεμλίνο συσσώρευσε ξένο χρέος $18 δισ. για να χρηματοδοτήσει «μαύρα ταμεία» για δικά του έργα. Ο πατέρας του είναι ο Μιχαήλ Φραντκόφ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2004 ως το 2007, προτού αναλάβει την ηγεσία των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ως το 2016.

Το Κρεμλίνο άρχισε να συζητάει τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας για την άμυνα την περασμένη χρονιά, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του αμυντικού τομέα. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένεται να προτείνει στο Κογκρέσο νέες κυρώσεις ως το τέλος του μήνα.

Τους τελευταίους μήνες, το Κρεμλίνο συνέταξε μια λίστα με τις τράπεζες που επιτρέπεται να εργάζονται με την αμυντική βιομηχανία και περιόρισε την αποκάλυψη διαγωνισμών για αμυντικό εξοπλισμό.

Ο κ. Σιλουάνοφ ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει ένα κρατικό ομόλογο $3 δισ., σχεδιασμένο για πλούσιους Ρώσους, οι οποίοι μπορεί να πληγούν από τη «λίστα των ολιγαρχών» που δημοσίευσαν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων, για τον επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό καλεί τους Ρώσους ολιγάρχες να επιστρέψουν περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, ενέκρινε τα νέα ομόλογα με ευνοϊκούς όρους την περασμένη χρονιά.

Η Promsvyazbank θα αναλάβει πιθανότατα τον δανεισμό του αμυντικού τομέα από τις μεγάλες κρατικές τράπεζες όπως η εισηγμένη στο Λονδίνο Sberbank και η VTB, υποστηρίζει ο Αλεξάντερ Ντανίλοφ, αναλυτής στη Fitch. «Δεν θέλουν να τους επιβληθούν κυρώσεις. Είναι προφανές».

Τόσο η Sberbank όσο και η VTB αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην άντληση κεφαλαίων από τη Δύση, αλλά σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του αμυντικού τομέα στη Ρωσία, δεν βρίσκονται στη «μαύρη λίστα». Η Alfa-Bank, η μεγαλύτερη ιδιωτική ρωσική τράπεζα, ανέφερε αυτόν τον μήνα πως δεν θα δουλέψει ξανά με εταιρείες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Promsvyazbank θα αντιμετωπίσει πιθανότατα παρόμοιους περιορισμούς όπως η Rossiya και η SMP, δύο τράπεζες που ανήκουν σε παιδικούς φίλους του κ. Πούτιν, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες από τη Visa και τη Mastercard και δεν μπορούν να κάνουν αγοραπωλησίες συναλλάγματος, σημείωσε ο κ. Ντανίλοφ.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως η Promsvyazbank θα συνεχίσει τις τρέχουσες δραστηριότητές της -οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στον δανεισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις- και θα ανακεφαλαιοποιηθεί ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, περνώντας στην ιδιοκτησία του ρωσικού κράτους.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν συστήσει στους εισαγγελείς να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά της πρώην διοίκησης της Promsvyazbank, γιατί ισχυρίζονται πως χρησιμοποίησε κεφάλαια της τράπεζας, αξίας 110 δισ. ρουβλιών, για να αγοράσει δικά της ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και στη συνέχεια έκρυψε τα στοιχεία. Οι πρώην ιδιοκτήτες της Promsvyazbank αρνούνται οποιοδήποτε παράπτωμα.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v