Η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της αυτό το καλοκαίρι, μια συμβολική στιγμή που θα σηματοδοτήσει στα μάτια πολλών επενδυτών το τέλος της σχεδόν δεκαετούς κρίσης χρέους της.
Θα αποδειχθεί, όμως, η απόσυρση της Ελλάδας από τη διάσωση τόσο ομαλή όσο ελπίζουν οι πολιτικοί της χώρας; Και σηματοδοτεί πράγματι αυτή η στιγμή ένα βήμα-κλειδί για την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα;
Αυτοί είναι πέντε πίνακες που λένε την ιστορία:
1. Τα κόστη του ελληνικού χρέους έχουν μειωθεί σημαντικά
Η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν χαμηλότερα των αντίστοιχων αμερικανικών κρατικών τίτλων στις αρχές του μήνα, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είδε τους επενδυτές να ανατιμολογούν τα treasuries και να στρέφονται προς τις μετοχές, εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων.
Αν και δεν είναι η πιο κατάλληλη άμεση σύγκριση -το άνευ κινδύνου επιτόκιο της Ευρώπης είναι το γερμανικό bund, που παραμένει σε βαθιά αρνητικό έδαφος σε επίπεδο διετούς λήξεως-, ωστόσο αποτελεί μια εντυπωσιακή αποτύπωση της έκτασης στην οποία έχει υποχωρήσει η νευρικότητα αναφορικά με την Ελλάδα.
Καθώς ακόμα και οι αποδόσεις των bund έχουν αρχίσει να αυξάνονται, όμως, η ανάκαμψη στην τιμή των ελληνικών ομολόγων ίσως να μην έχει πολύ περιθώριο ακόμα.
2. Η ελληνική αγορά μετοχών ακόμα δεν συμβαδίζει
Αν και οι ελληνικές μετοχές έκανα ράλι πέρυσι το καλοκαίρι, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο, παρά την άνοδο των άλλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Το χρέος τιμολογείται σε επίπεδα που αντανακλούν μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη για την ελληνική οικονομία απ’ όσο το μήνυμα που βλέπουμε από τις μετοχές.
Οι αναφορές από τους επενδυτές distressed χρέους των private equity funds που εισρέουν στην Αθήνα να αγοράσουν τίτλους σε «σκοτωμένες» τιμές αποτελούν μια πρώιμη ένδειξη επιστροφής της επένδυσης στην Ελλάδα, όμως αυτό δεν έχει ακόμα επηρεάσει και τόσο τις εισηγμένες εταιρείες -αν και απαρτίζουν μόνο ένα μικρό τμήμα του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου.
3. Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει νέο χρήμα φέτος
Το 2018 ωριμάζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα άνω των 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, τα περισσότερα από τα οποία είναι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι.
Η επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το περασμένο καλοκαίρι απέφερε νέα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ, αν και μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε την ανταλλαγή υφιστάμενου χρέους για νέα «χαρτιά» πιο μακροχρόνιας λήξης.
Έκτοτε, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μια ευρύτερη άσκηση διαχείρισης υποχρεώσεων, συγκεντρώνοντας ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ σε πέντε νέες εκδόσεις, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη ρευστότητα των τίτλων.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει τώρα να συζητήσουν αν θα χορηγήσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελάφρυνση χρέους -ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα που το ΔΝΤ θέλει να διευθετηθεί, προτού λήξει το πρόγραμμα διάσωσης.
4. Οι αγορές χρήματος απέχουν ακόμα από την κανονικότητα
Σχεδόν τα ¾ του ελληνικού χρέους διακρατούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων των ταμείων διάσωσης του μπλοκ, του EFSF και του ESM. Αυτό βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πάνε τόσο καλά, επειδή πολύ λίγα είναι σε ιδιωτικά χέρια και ακόμα λιγότερα είναι εμπορεύσιμα.
Αν και η Ελλάδα προσπαθεί τώρα να αυξήσει την εμπορευσιμότητα του χρέους της συγχωνεύοντας υφιστάμενες εκδόσεις και σχεδιάζοντας νέες, το μέγεθος επισκιάζεται από τα ποσά που διακρατούνται από πιστωτές που δεν κάνουν συναλλαγές.
5. Η γραμμή τερματισμού δεν είναι ακόμα ορατή
Αν και η οικονομία επέστρεψε σε ανάπτυξη, το ελληνικό χρέος δεν έχει ακόμα φτάσει σε κορύφωση, αν συσχετιστεί με το μέγεθος της οικονομίας. Αναμένεται να φτάσει το 184% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ. Κάποιοι επενδυτές προετοιμάζονται για την πιθανότητα εκλογών την ερχόμενη χρονιά, με αυτούς που ελέγχουν ελληνικό ενεργητικό να υποστηρίζουν ότι η προοπτική αλλαγής πολιτικής ηγεσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ράλι. Μια νέα πολιτική αναταραχή, όμως, ίσως πυροδοτήσει νέα ρευστότητα και διακυμάνσεις στις αγορές.
Μετά από μια δεκαετία εντάσεων, η πιο ταραγμένη οικονομία της ευρωζώνης έχει μακρύ δρόμο να διανύσει, ώστε η κρίση χρέους να λυθεί πραγματικά.
© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation