Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν απρόσμενα χθες το βράδυ να καθυστερήσουν την εισαγωγή ορισμένων κανόνων της MiFID II, που αποτελούν βασικό κομμάτι της προσπάθειάς τους για μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές στις αγορές μετοχών.
Η ξαφνική εξέλιξη αυτή σημαίνει πως οι συναλλαγές μετοχών σε όλη την περιοχή θα γλιτώσουν από τις αλλαγές για τουλάχιστον τρεις μήνες, αλλαγές που αναμένονταν να εμποδίσουν προσωρινά τη συναλλαγή μεγάλου αριθμού μετοχών μέσω ιδιωτικών οδών, των γνωστών dark pools.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) δήλωσε πως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση αυτών των μετοχών που θα εξαιρούνταν από τις συναλλαγές μέσω dark pools, λόγω του μεγάλου αριθμού των συναλλακτικών τόπων που δεν είχαν ακόμα παράσχει πλήρη δεδομένα.
Εκατοντάδες ευρωπαϊκά blue chips ήταν πιθανό να «πιαστούν» στους νέους κανόνες, που στόχο έχουν να περιορίσουν τον όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιείται στα dark pools, προκειμένου να αυξηθούν οι συναλλαγές στα δημόσια χρηματιστήρια.
Η δημοσιοποίηση των υπολογισμών θα είχε ως αποτέλεσμα μια «μεροληπτική εικόνα, που θα κάλυπτε μόνο έναν πολύ περιορισμένο αριθμό εργαλείων και αγορών», ανέφερε η ESMA.
Οι αποφάσεις αναμένονταν να αποτελέσουν τον πρώτο υπολογισμό για τους κανόνες της MiFID II, που στόχο έχουν να πατάξουν τον όγκο των συναλλαγών στα dark pools, όπου οι τιμές κοινοποιούνται μόνον αφού ολοκληρωθεί κάποια συναλλαγή.
Στο πλαίσιο της MiFID II, τα dark pools έρχονται αντιμέτωπα με ένα διπλό όριο όγκου. Σε μια 12μηνη περίοδο, μόνο το 4% των συνολικών συναλλαγών σε μια μεμονωμένη μετοχή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε dark pool. Την ίδια ώρα, οι συναλλαγές οποιασδήποτε μετοχής στα dark pools περιορίζεται στο 8% του συνολικού όγκου. Παραβίαση οποιουδήποτε εκ των δυο ορίων σημαίνει απαγόρευση των συναλλαγών στον τίτλο αυτόν για τους επόμενους έξι μήνες -είτε από το μεμονωμένο dark pool που παραβίασε το όριο είτε από όλα τα dark pools. Η απαγόρευση αυτή αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή το πρωί.
«Υποψιάζομαι ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα μάθουν πως είναι άλλο να δίνεις εντολή και όλοι να σου δίνουν αναφορά και άλλο το να βγάζεις νόημα απ’ όσα παίρνεις», σχολίασε ο Steve Grob, επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου τεχνολογίας trading, Fidessa.
Τα dark pools έχουν γίνει δημοφιλή μεταξύ των fund managers που είναι απρόθυμοι να πουλήσουν ή να αγοράσουν μεγάλα πακέτα μετοχών μέσω δημόσιων χρηματιστηρίων, καθώς μπορεί έτσι να «ειδοποιηθούν» άλλοι επενδυτές για τις προθέσεις τους και να κινήσουν τις τιμές σε βάρος τους.
Όμως οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν πως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες τόσο εύκολα όσο γίνεται και με τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια, ενώ ο κλάδος έχει αμαυρωθεί στις ΗΠΑ από κάποιες υψηλού προφίλ τιμωρίες που επιβλήθηκαν για παραβάσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές σημείωσαν επίσης ότι ορισμένοι operators των dark pools δεν είχαν επαρκείς ελέγχους για να αποτρέψουν ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.
Η ESMA ανέφερε πως, αν και είχε λάβει αρχεία από τα τρία τέταρτα των τόπων συναλλαγών, ωστόσο περιείχαν πλήρη στοιχεία μόνο από 650 εργαλεία, ή περίπου 2% του αναμενόμενου συνόλου. Η ESMA ήλπιζε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία τον Μάρτιο.
Αυτοί οι τόπο συναλλαγών είχαν στη διάθεσή τους μόλις λίγες ημέρες από το τέλος του 2017, προκειμένου να υποβάλουν τα στοιχεία. Η Cboe Europe, το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο, ανέφερε πως συμμορφώθηκε, όμως πλέον δεν είναι σαφές το πώς τα όρια των όγκων θα εφαρμοστούν αναδρομικά. «Θα εργαστούμε στενά με την FCA και την ESMA για το θέμα αυτό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Αναλυτές του κλάδου ανέμεναν το Λονδίνο να πληγεί ιδιαίτερα από τα όρια. Η πλειονότητα των ημερήσιων συναλλαγών μετοχών στην Ευρώπη πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδρα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και της Cboe Europe, καθώς και περισσότερων από δέκα εναλλακτικών τόπων συναλλαγών και dark pools.
Η Rebecca Healey, επικεφαλής του τμήματος δομής αγορών ΕΜΕΑ της Liquidnet, ενός τόπου συναλλαγής μετοχών, δήλωσε πως υπάρχουν λίγες ενδείξεις πως τα όρια θα σταματούσαν την εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή μετοχών, διότι οι traders ήδη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς.
«Είναι απογοητευτικό για τον κλάδο, όμως είναι καλύτερα η ESMA να επανέλθει, καθώς τα όρια στους όγκους ήταν απίθανο να ανταποκριθούν στους στόχους των Ευρωπαίων πολιτικών», δήλωσε.
© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation