Το πλουσιότερο επενδυτικό ταμείο έγινε... ακτιβιστής

Πιο αποτελεσματικός από ότι αναμενόταν αποδεικνύεται ο νέος, πιο παρεμβατικός, ρόλος του κρατικού fund της Νορβηγίας. Πως επηρεάζει τις αποφάσεις εταιρικών κολοσσών. Οι πιέσεις για τις αμοιβές στελεχών και οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Το πλουσιότερο επενδυτικό ταμείο έγινε... ακτιβιστής
  • του Richard Milne

Το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο στον κόσμο αναδεικνύεται νικητής στην προσπάθεια του να γίνει πιο ενεργός επενδυτής με μεγαλύτερη επιρροή στην εταιρική διακυβέρνηση.

Το πετρελαϊκό ταμείου του $1 τρισ. της Νορβηγίας αποκάλυψε πριν από δύο χρόνια το ριζοσπαστικό σχέδιο να αποκαλύπτει δημόσια πως θα ψηφίζει πριν από τις ετήσιες συνελεύσεις των εταιρειών και να το κάνει αυτό αρχικά 20 φορές το χρόνο και πιο συχνά στη συνέχεια.

Αντίθετα, τη φετινή χρονιά δημοσίευσε πρόωρα τις προθέσεις του τρεις φορές -για την συγχώνευση των Linde-Praxair, την πολιτική αμοιβών στην Royal Bank of Scotland και τις προτάσεις των μετόχων στην Monster Beverage.

Ο Yngve Slyngstad, CEO της Norges Bank Investment Management, η οποία διαχειρίζεται το Ταμείο δήλωσε στους Financial Times: «Είναι πιο αποτελεσματικό από ότι νομίζαμε». Ο ίδιος πρόσθεσε πως όταν το Ταμείο άρχισε τη διαδικασία να λέει σε εταιρείες ότι εξετάζει να δημοσιεύει πρόωρα τις προθέσεις του για τις ψηφοφορίες, αποδείχθηκαν πιο πρόθυμες από ότι ανέμενε να μιλήσουν και να συμβιβαστούν.

Το πετρελαϊκό ταμείο είναι ένας από τους μεγαλύτερος επενδυτές στον κόσμο και κατέχει κατά μέσο όρο το 1,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο. Αλλά μέχρι πρόσφατα δίσταζε να μιλήσει ανοιχτά για τις προσδοκίες του στην εταιρική διακυβέρνηση, προτιμώντας να αντιμετωπίζεται ως ένας καθαρά χρηματοοικονομικός επενδυτής.

Πριν από δύο χρόνια, αποκάλυψε για πρώτη φορά τις προθέσεις του προσφέροντας στήριξη σε δύο προτάσεις μετόχων στη BP και τη Royal Dutch Shell που ζητούσαν εξηγήσεις για το πώς διαχειρίζονται οι εταιρείες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ένας αξιωματούχος του Ταμείου είχε δηλώσει τότε «ότι συνειδητοποιούμε πως κάνοντας το αυτό θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την επιρροή μας ως μέτοχος».

Ο κ. Slynstad επισήμανε πως αυτό έχει ήδη γίνει, αν και το Ταμείο αρνείται να συντονίσει εκ των προτέρων τις θέσεις του με άλλους επενδυτές. «Είναι βέβαιο ότι οι εταιρείες είναι πιο δεκτικές. Ο ρόλος των προέδρων των εταιρειών έχει αλλάξει. Έχουν περισσότερες διασυνδέσεις με μεγάλους επενδυτές από ότι πριν από πέντε χρόνια», υπογράμμισε.

Το ταμείο που αντλεί έσοδα από το πετρέλαιο έχει φέτος ψηφίσει αρνητικά σε ετήσιες γενικές συνελεύσεις ορισμένων εκ των μεγαλύτερων συμμετοχών της, μεταξύ των οποίων και των Apple, Facebook, Amazon, Alphabet, Novartis και HSBC. Επίσης ασκεί πιέσεις στις εταιρείες για τις αμοιβές των στελεχών.

Ο Slyngstad ανέφερε ότι το fund θέλει να διατηρήσει την δυνατότητα να προ-ανακοινώνει τι προτίθεται να ψηφίσει, ακόμα και αν είναι κάτι που χρησιμοποίησε «αρκετά λιγότερο» από ότι αναμενόταν. «Είναι ένα εργαλείο κοφτερό, αλλά όχι αμβλύ. Προσπαθούμε να το χρησιμοποιούμε με προσοχή», τόνισε, προσθέτοντας ότι το Ταμείο ήθελε να το χρησιμοποιήσει σε όλες τις περιπτώσεις όπου θέλει να υπερασπιστεί μια αρχή και όχι απλά να εκφράσει μια διαφωνία.

Το Ταμείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης στη Νορβηγία σχετικά με την διοικητική του δομή. Μια επιτροπή που όρισε η κυβέρνηση πρότεινε να ανεξαρτητοποιηθεί από την κεντρική τράπεζα και να εγκαθιδρύσει το δικό του ανεξάρτητο συμβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα η Norges Bank υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνει εντός της κεντρικής τράπεζας, εφόσον δεν αλλάξει η επενδυτική του στρατηγική -κάτι που είναι επίσης υπό εξέταση- και να του επιτραπεί να επενδύσει σε υποδομές και private equity. Αν το Ταμείο επενδύσει περισσότερο σε μη εισηγμένα σε αγορές στοιχεία ενεργητικού, «μπορεί να οργανωθεί η διοίκηση του εκτός κεντρικής τράπεζας» τόνισε την Παρασκευή ο Egil Matsen, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v