Ο χρυσός διαγράφει ένα αθόρυβο, αλλά εκπληκτικό ράλι κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2017.
Ο συνδυασμός του αδύναμου δολαρίου με μια διαρκώς μεταβαλλόμενη ποικιλία γεωπολιτικών κινδύνων -με πιο πρόσφατη την επιθετική ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας- ώθησε το κίτρινο μέταλλο 15% πάνω μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο ο χρυσός έχει χάσει τη λάμψη του τον τελευταίο μήνα, με πτώση σχεδόν 6% από τη στιγμή που άγγιξε το ρεκόρ των 1.358 δολαρίων/ουγγιά για φέτος, στις 8 Σεπτεμβρίου. Για πολλούς, η επιστροφή του στοιχήματος αναθέρμανσης (reflation trade) -που έλαβε φρέσκο momentum όταν ο Ντόναλντ Τραμπ και το Κογκρέσο εστίασαν περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στις προτεινόμενες φοροπερικοπές- είναι ο προφανής «ένοχος». Η τιμή του χρυσού βυθίστηκε 10% το διάστημα μεταξύ της εκλογικής νίκης του κ. Τραμπ και του τέλους του 2016, όταν το reflation trade σάρωσε τις αγορές μετοχών, νομισμάτων και ομολόγων.
Όμως μερικοί επισημαίνουν την εμφάνιση μιας πιθανώς πιο τοξικής απειλής για τον χρυσό: μία Fed που είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια, παρότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.
«Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σε οικονομία χωρίς πληθωρισμό, είναι ένα περιβάλλον «αρκούδας» για το χρυσό στη διάρκεια των τελευταίων 40 χρόνων», επιβεβαιώνει ο Michael Widmer, αναλυτής στην Bank of America Merrill Lynch.
Η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της Fed, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για τους κινδύνους της «υπερβολικά σταδιακής» σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, αν και παραδέχθηκε πως «σημαντικές αβεβαιότητες» παραμένουν γύρω από το outlook για τον πληθωρισμό. Η μέτρηση του δομικού πληθωρισμού, την οποία προτιμά η Fed, έχει υποχωρήσει σε μόλις 1,4%.
Ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός υπονομεύει τη χρήση του χρυσού ως παραδοσιακό αντιστάθμισμα στις αυξανόμενες τιμές, ενώ περαιτέρω άνοδοι στα επιτόκια θα εξάλειφαν την ελκυστικότητα του μετάλλου, δεδομένου ότι δεν προσφέρει στους επενδυτές καμία απόδοση.
Αυτό που είναι ακόμη πιο σαφές είναι ότι, όπως συμβαίνει και με το δολάριο και με τα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα, ο χρυσός βρίσκεται σε ένα πιθανό σημείο καμπής που εξαρτάται τόσο από το αν τα μέλη της Fed έχουν πράγματι την πρόθεση να αυξήσουν τα επιτόκια εν μέσω υποτονικού πληθωρισμού, όσο και από το αν το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους μπορεί να εγκρίνει ένα πακέτο σημαντικής οικονομικής τόνωσης.
Οι επενδυτές είναι όλο και πιο βέβαιοι πως η κ. Γέλεν και οι συνάδελφοί της θα αυξήσουν τα επιτόκια στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, με τις προσδοκίες για άνοδο να έχουν ενισχυθεί στο 70%, σύμφωνα με τα futures επιτοκίων.
«Η διόρθωση του χρυσού από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου συμπίπτει με το γεγονός ότι η ευρύτερη αγορά αναπροσαρμόζει τις προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed το Δεκέμβριο», εξηγεί ο Joni Teves, αναλυτής στην UBS. Αυτό, με τη σειρά του, ώθησε τους κερδοσκόπους στην αγορά futures χρυσού στο Comex της Νέας Υόρκης, να αποσύρουν τον περασμένο μήνα τα πονταρίσματα σε υψηλότερες τιμές, για πρώτη φορά εδώ και 10 εβδομάδες.
Κάποιοι πιστεύουν πως η πτώση του χρυσού τον τελευταίο μήνα θα είναι φευγαλέα, όπως ακριβώς οι προβλέψεις στην αρχή του έτους ότι το μέταλλο θα υποχωρούσε το 2017 αποδείχθηκαν εσφαλμένες.
«Η προοπτική μίας ακόμα αύξησης στα επιτόκια το φετινό Δεκέμβριο, δύο ή τριών ακόμα το 2018 και η αρχή της ομαλοποίησης του ισολογισμού από τη Fed, ενέχουν κινδύνους για το μέταλλο», υπογραμμίζει ο Neil Meader, επικεφαλής έρευνας και συμβουλευτικής στην Metals Focus. «Αλλά η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι νομισματικές αρχές προς ‘’ομαλές’’ νομισματικές πολιτικές θα συνεχίσει να είναι αργή και πιθανώς βραδύτερη απ’ ότι τιμολογούν αυτή τη στιγμή οι αγορές».
Η συμβουλευτική εταιρία προβλέπει πως η τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 1.400 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο από την μέση τιμή των 1.252 δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος.
Ο John Reade, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, ένα σώμα από τους κόλπους της βιομηχανίας, προειδοποιεί ότι η άνοδος του δολαρίου στη διάρκεια του τελευταίου μήνα δεν υπαινίσσεται συνέχιση του ράλι που ξεκίνησε για το αμερικανικό νόμισμα το 2014. Δεδομένου ότι ο χρυσός τελεί υπό διαπραγμάτευση στο αμερικανικό νόμισμα, ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το κίτρινο μέταλλο πιο ακριβό εκτός Αμερικής.
«Η bull market του δολαρίου έχει διαρκέσει για πολύ καιρό και το ράλι ήταν σχετικά μεγάλο», επισημαίνει. «Ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθήσει με ανόδους επιτοκίων, επομένως ίσως έχουμε μπροστά μας μια περίοδο αδυναμίας στο δολάριο τα επόμενα λίγα χρόνια».
Εκείνοι που παραμένουν αισιόδοξοι για τον χρυσό, επισημαίνουν ταυτόχρονα και τον κίνδυνο επανάληψης της δυναμικής που παρατηρήθηκε στις αρχές της χρονιάς, όταν ξεθύμαναν οι ελπίδες για οικονομική τόνωση από την Ουάσινγκτον και έστειλαν το δολάριο σε πτώση, τόνωσαν τα ομόλογα και πυροδότησαν την άνοδο στην τιμή του χρυσού. Στρατηγικοί αναλυτές στην ICBC Standard Bank επιχειρηματολογούν πως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν δείχνει «επαρκώς ενωμένο ώστε να δώσει τέλος στο αδιέξοδο» για το πώς θα εγκριθούν οι μειώσεις φόρων.
Αν ο κ. Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου τους διαψεύσουν, τότε οι «ταύροι» του χρυσού θα πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες στο ότι η τόνωση θα παράξει τουλάχιστον τον πληθωρισμό που δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει η αμερικανική οικονομία. Αν ο πληθωρισμός όντως ενισχυθεί, ο χρυσός μπορεί «πραγματικά να έχει καλές επιδόσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον», υπογραμμίζει ο κ. Widmer της BofA.
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation