Τα μεγαλύτερα λαϊκίστικα κόμματα της Ιταλίας αμβλύνουν τις πιο ριζοσπαστικές προτάσεις τους για το ευρώ και μετατοπίζονται προς πιο μετριοπαθείς θέσεις, ενόψει των γενικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.
Η πιο ήπια ρητορική, τόσο από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, όσο και από τη Λίγκα του Βορρά, τις δύο κύριες λαϊκίστικες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζει την αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική μετά τις ήττες των ευρωσκεπτικιστών στις ολλανδικές και τις γαλλικές εκλογές φέτος. Επιπλέον δείχνει πως η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας μπορεί να ελαττώνει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα.
Η αλλαγή ήταν προφανής σε μια παρέμβαση ανώτατων στελεχών και των δύο κομμάτων, σε φόρουμ με επιχειρηματικούς ηγέτες που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη λίμνη Κόμο.
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο πιθανός υποψήφιος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για την πρωθυπουργία, δήλωσε πως η έκκληση του κόμματος για δημοψήφισμα επάνω στη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη θα ήταν μόνο «έσχατη λύση» και ένα διαπραγματευτικό χαρτί με σκοπό τον εξαναγκασμό χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
«Θέλω να αποσαφηνίσω ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν θέλει μια λαϊκίστικη, αντιευρωπαϊκή ή εξτρεμιστική Ιταλία», υποστήριξε ο κ. Ντι Μάιο. Το Κίνημα έρχεται πρώτο σε πολλές δημοσκοπήσεις.
Ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά, ανέφερε ότι το κόμμα του, το οποίο έχει ζητήσει άμεση ιταλική έξοδο από το κοινό νόμισμα και βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πρέπει να προετοιμαστεί για μια κατάρρευση του ευρώ αλλά όχι να την πυροδοτήσει.
«Είναι καθήκον μου να έχω ομπρέλα άμα βρέξει», σχολίασε. «Οι Σαλβίνι δεν θα ανατινάξουν το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα», πρόσθεσε.
Τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λίγκα του Βορρά τείνουν να αλλάζουν τις θέσεις τους επάνω στο ευρώ ανάλογα με το κοινό τους, το πολιτικό περιβάλλον και την εσωτερική δυναμική στο ίδιο τους το κόμμα.
Αλλά αν η πιο μετριοπαθής στάση τους όντως συνεχιστεί, θα εξουδετέρωνε τον κίνδυνο οι εκλογές της Ιταλίας να ανοίξουν τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάτι που θα ήταν απόλυτα αποσταθεροποιητικό για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοοικονομικές αγορές.
Ο Βολφάνγκο Πίκολι, αναλυτής στην Teneo Intelligence στο Λονδίνο, εκτίμησε πως το «realpolitik» έχει επιτέλους αποτέλεσμα με τους Ιταλούς λαϊκιστές.
Το Κίνημα και η Λίγκα έχουν «πάρει το μάθημα από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, που έδειξαν πως μια απροετοίμαστη πρόταση για ευρωέξοδο, γρήγορα έγινε η αχίλλειος πτέρνα της Μαρίν Λεπέν», εξήγησε ο κ. Πίκολι. «Επιπλέον, καθώς περισσότερα κόμματα έχουν μειωμένη αξιοπιστία σε όρους οικονομικής διαχείρισης, είναι λογικό να υιοθετηθεί μια πιο μετριοπαθής στάση για να μην πανικοβληθούν οι πιθανοί ψηφοφόροι».
Ο Γκιγιέρμο Πίτσι, βουλευτής της Λίγκας του Βορρά, ανέφερε στους Financial Times πως το κόμμα έχει «ανέβει πολύ στις δημοσκοπήσεις, και για να κυβερνήσει κανείς χρειάζεται να κάνει κάποιους ήπιους συμβιβασμούς».
Ο κ. Σαλβίνι προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό του ως πιθανό ηγέτη της κεντροδεξιάς στις επόμενες εκλογές, κάτι που θα απαιτούσε τη στήριξη προσγειωμένων επιχειρηματικών ηγετών στη βόρεια Ιταλία, καθώς και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του μεγιστάνα των media και πρώην πρωθυπουργού που ηγείται του κόμματος Forza Italia.
Η πιο ήπια ρητορική του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λίγκας του Βορρά δεν εξαλείφει τον κίνδυνο η άνοδός τους στην εξουσία να κλυδωνίσει το ευρώ και την ΕΕ ευρύτερα.
Τα κόμματα θέλουν υψηλότερα ελλείμματα για να χρηματοδοτήσουν μειώσεις στη φορολογία και δαπάνες πρόνοιας, σε μια χώρα που ήδη υποφέρει από υψηλό χρέος. Είναι αντίθετοι στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τις Βρυξέλλες και στην εξωτερική πολιτική έχουν μια ισχυρή ροπή προς το Κρεμλίνο.
Στο θέμα του ευρώ, είναι πιθανό να είναι από τους λιγότερο θετικούς σε ένα σχέδιο για εισαγωγή «παράλληλου νομίσματος» μαζί με το ευρώ, κάτι που υποστηρίζει ο κ. Μπερλουσκόνι αλλά διαφωνεί η ΕΕ.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως το πολιτικό περιβάλλον στην Ιταλία βελτιώνεται, τουλάχιστον σε σύγκριση με την περίοδο μεταξύ του δημοψηφίσματος για το Brexit και των γαλλικών εκλογών.
«Παρότι μια κάποια μεταβλητότητα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, δεν περιμένουμε "καταιγίδα"», εκτίμησε σε έκθεσή του αυτή την εβδομάδα ο Μάουρο Μπαρατζόλα, αναλυτής στη Citi στο Μιλάνο.
Η ιταλική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% φέτος, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πιο βραδύς σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, αλλά είναι σημαντικά καλύτερος από αυτόν που αναμενόταν νωρίτερα φέτος.
Μια πρόσφατη υποχώρηση στον ρυθμό των αφίξεων προσφύγων δια θαλάσσης στα ιταλικά λιμάνια, επίσης έχει προσφέρει κάποια ανακούφιση στην κεντροαριστερή, φίλα προσκείμενη στην ΕΕ, κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation