Ο γαλλογερμανικός άξονας στήνει την νέα ευρωζώνη

Το άνοιγμα Μέρκελ στις προτάσεις Μακρόν για προϋπολογισμό ευρωζώνης και υπουργό Οικονομικών για τις χώρες μέλη της ΕΕ και οι «περιορισμοί» που θέτει η εκλογική βάση της Γερμανίας. Που λέει «ναι», που «όχι» και σε ποιες ιδέες παραμένει «συντηρητική».

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος έκανε ένα βήμα μπροστά και δήλωσε πως στηρίζει τις προτάσεις Μακρόν για προϋπολογισμό ευρωζώνης και ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών.

Κίνηση που δείχνει ότι αποδέχεται το όραμα του γάλλου προέδρου για ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, και θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αν επανεκλεγεί.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο ρόδινα. Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ αυτού που έχει στο μυαλό του ο Μακρόν και σε αυτό που δείχνει έτοιμη να αποδεχτεί η Μέρκελ. Με τις εκλογές να πλησιάζουν δεν φαίνεται έτοιμη να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, σε αντίθεση με τον βασικό της αντίπαλο Μάρτιν Σουλτς που υπήρξε πιο ξεκάθαρος στη στήριξη των μεταρρυθμίσεων Μακρόν.

Μια από τις βασικές προτάσεις είναι η δημιουργία ενός κοινοβουλίου ευρωζώνης και ενός προϋπολογισμού για τις χώρες μέλη του ευρώ για χρηματοδότηση επενδύσεων και σταθεροποίηση σε περιόδους κρίσεων. Η οπτική Μέρκελ είναι πολύ πιο συντηρητική από αυτή του γάλλου προέδρου, καθώς θέλει ένα μικρό ταμείο που θα επιβραβεύει χώρες που κάνουν μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα και αυτή η ιδέα όμως μπορεί να την φέρει αντιμέτωπη με την κοινή γνώμη της Γερμανίας που δεν αποδέχεται να υπάρξει στη γηραιά ήπειρο «ζώνη μεταβιβάσεων» που θα εκδίδει κοινό χρέος.

Εξ ού και η καγκελάριος απορρίπτει το ενδεχόμενο αμοιβαιοποίησης χρέους...

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v