Οι επενδυτές δεν πτοούνται από την απειλή κυρώσεων στη Βενεζουέλα

«Έρχονται κι άλλες», δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα και το καθεστώς Μαδούρο. Ασυγκίνητοι οι επενδυτές στην απειλή. Επιφυλακτικές οι τράπεζες που φοβούνται για τη φήμη τους.

Οι επενδυτές δεν πτοούνται από την απειλή κυρώσεων στη Βενεζουέλα
  • του Eric Platt

Η απειλή για αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε αυτή την εβδομάδα, με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς να προειδοποιεί ότι «έρχονται κι άλλες».

Ωστόσο οι επενδυτές δείχνουν ασυγκίνητοι. Αν και οι τιμές των ομολόγων αρχικά υποχώρησαν την Τετάρτη λόγω ρεπορτάζ που μετέδωσαν πως νέες κυρώσεις μπορεί να απαγορεύσουν το trading νέου χρέους από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και από την κρατική πετρελαϊκή Petróleos de Venezuela (PDVSA), αρκετά από τα ομόλογα ανέκαμψαν την Πέμπτη. Τρία από τα 10 εταιρικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις, έχουν εκδοθεί από την PDVSA, σύμφωνα με την MarketAxess, ενώ κυβερνητικό χρέος περίπου τριών δισ. δολαρίων που λήγει τον Αύγουστο του 2022, σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο του 3%.

Παρά την πιθανότητα η Βενεζουέλα να αποκλειστεί από τις αμερικανικές αγορές χρέους, οι επενδυτές εξηγούν πως αυτή ήταν μία προοπτική που είχαν ήδη υπολογίσει όταν αγόρασαν το χρέος. Οι περισσότεροι από τους ομολογιούχους είναι εκλεπτυσμένοι επενδυτές σε «προβληματικό χρέος» (distressed debt) και hedge funds, ποντάροντας στο ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να προσφέρουν εγγυήσεις.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν κάποιες τράπεζες να αποσυρθούν ολοκληρωτικά από το trading βενεζουελάνικου χρέους, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν κινδύνους για τη φήμη τους, σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι βοηθούν την κυβέρνηση Μαδούρο. Ωστόσο κάποιοι επενδυτές επισημαίνουν πως, χωρίς περιορισμούς στο trading του ήδη υφιστάμενου χρέους αξίας σχεδόν 100 δισ. δολαρίων, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω dark pools ή μεσαζόντων εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, στην προσπάθεια να κατανοήσουν το σκεπτικό του κ. Μαδούρο. Το πρώτο είναι το πώς οι κυρώσεις θα περιέπλεκαν μια αναδιάρθρωση, σε περίπτωση που η Βενεζουέλα αποφάσιζε πως έχει έρθει ο καιρός για πτώχευση.

Ο Peter Harrell, ο οποίος βοήθησε στη διαμόρφωση της πολιτικής κυρώσεων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνει πως τυχόν αναδιάρθρωση πιθανώς θα απαιτούσε την έκδοση νέου χρέους ή μικροαλλαγές στο υφιστάμενο χρέος και ως εκ τούτου θα χρειαζόταν την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάτι που η κυβέρνηση Τραμπ πιθανότητα θα αρνηθεί.

Το άλλο είναι πως οι μεγάλες ζημιές των money managers είναι ήδη παρατεταμένες φέτος. Μετά τις αποδόσεις διψήφιων ποσοστών του 2015 και του 2016, οι επενδυτές «έχουν χάσει» 16,5% στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, σύμφωνα με τους Bloomberg Barclays Indices. Πρόκειται για απώλειες που μπορεί να κλονίσουν κάποιους επενδυτές, καθώς πλησιάζει η επόμενη πληρωμή της Βενεζουέλας.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v