Το χτύπημα στη Βαρκελώνη πληγώνει τον ισπανικό τουρισμό

Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στην τουριστική κίνηση της Ισπανίας απειλούνται μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της προηγούμενης εβδομάδας στη Βαρκελώνη. Το μεγάλο όπλο για τη χώρα κινδυνεύει να… γυρίσει μπούμερανγκ.

Το χτύπημα στη Βαρκελώνη πληγώνει τον ισπανικό τουρισμό
  • του Tobias Buck

Η φήμη της Ισπανίας ως «ασφαλής προορισμός» καταρρακώθηκε από την επίθεση στη Βαρκελώνη που εκδηλώθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης.

Η επίθεση στη φημισμένων Las Ramblas την Πέμπτη ήρθε την περίοδο της κορύφωσης της σεζόν με την Ισπανία εν μέσω μιας τουριστική έκρηξης –οι νεκροί και οι τραυματίες προέρχονται από 34 χώρες.

Οι μετοχές ισπανικών εταιρειών που εξαρτώνται από τον τουριστικό τομέα υποχώρησαν την Παρασκευή, αξιοσημείωτα περισσότερο από τον ευρύτερο χρηματιστηριακό δείκτη. Η IAG, η αλυσίδα ξενοδοχείων Melia και ο διαχειριστής αεροδρομίων Aena έχασαν 2% της αξίας τους.

Ο Manel Casals γενικός γραμματέας του συνδέσμου των ξενοδόχων της Βαρκελώνης δήλωσε πως τα μέλη του είδαν «μεμονωμένες» περιπτώσεις ταξιδιωτών που ακύρωσαν τις κρατήσεις λόγω των επιθέσεων, αλλά τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η ζημιά. «Δυστυχώς γινόμαστε όλο και περισσότερο συνηθισμένοι σε τέτοιες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις», δήλωσε.

Η εμπειρία δείχνει, ωστόσο, ότι η ίδια η δυναμική που προκάλεσε την απότομη αύξηση επισκεπτών στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια μπορεί να γυρίσει τώρα εναντίον της χώρας.

Δημοφιλείς κάποτε προορισμοί όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία έχασαν μερίδιο αγοράς υπέρ της Ισπανίας καθώς οι ταξιδιώτες απομακρύνθηκαν από προορισμούς του χτυπήθηκαν από την τρομοκρατία. Και η Γαλλία υπέστη μείωση επισκεπτών μετά τις δολοφονικές επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών: τα τουριστικά μεγέθη στο Παρίσι, για παράδειγμα, μειώθηκαν κατά 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες μεταξύ 2015 και 2016.

Σύμφωνα με έρευνα στο τελευταίο «ITB World Travel Trends Report» η ασφάλεια αναδύεται ως κρίσιμος παράγοντας στην επιλογή τουριστικού προορισμού. Εδειξε πως σχεδόν οι μισοί τουρίστες έχουν πλέον «σοβαρές ανησυχίες ασφάλειας» και ότι τα δυο τρίτα θα ταξιδέψουν μόνο σε διεθνείς προορισμούς που θεωρούν ασφαλείς. «Οι μεγάλοι χαμένοι φέτος [2016] έχοντας υποφέρει από τρομοκρατικά χτυπήματα είναι η Τουρκία, η Γαλλία και το Βέλγιο», συμπέρανε.

Η Ισπανία, αντίθετα, ήταν σε πορεία μιας ακόμα χρονιάς ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις. Ο αριθμός των επισκεπτών τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς ήταν 12% υψηλότερος σε σχέση με το 2016, στα 28 εκατομμύρια. Ο Alvaro Nadal, υπουργός τουρισμού της χώρας, εκτίμησε τον Ιούνιο ότι όχι λιγότεροι από 38 εκατομμύρια θα επισκεφτούν τη χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, αύξηση 9% από την προηγούμενη χρονιά.

Η μεγάλη αύξηση τουριστών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για ένα κλάδο που αντιστοιχεί στο 14% του ΑΕΠ και έχει ανάλογο ποσοστό στη συνολική απασχόληση. Η τουριστική έκρηξη, όμως, μαζί με εκτεταμένες αναφορές για κακή συμπεριφορά νεαρών επισκεπτών, έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις, ειδικά στην Βαρκελώνη. Νωρίτερα φέτος ο αριστερός δήμαρχος αποκάλυψε δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του τουρισμού, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης δημιουργίας νέων ξενοδοχείων και τουριστικών διαμερισμάτων στο κέντρο.

Τον Ιούλιο μασκοφόροι επιτέθηκαν σε ένα τουριστικό λεωφορείο στην καταλανική πρωτεύουσα, θέμα που έγινε πρωτοσέλιδο σε βρετανικά και ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Την Πέμπτη η τουριστική βιομηχανία στην Βαρκελώνη -και ευρύτερα στην Ισπανία- δέχτηκε ένα απείρως σκληρότερο πλήγμα.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v