Οι Βρυξέλλες θέλουν να περιορίσουν τις κινεζικές εξαγορές

Η Κομισιόν θέλει να ενισχύσει τις διαδικασίες ελέγχου των εξαγορών από ξένους επενδυτές. Ανησυχία Γάλλων για κινεζικές επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς. Αλλάζουν στάση και οι Γερμανοί. Τι ισχύει στις ΗΠΑ.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να περιορίσουν τις κινεζικές εξαγορές
  • του Jim Brunsden

Oι Βρυξέλλες θα ζητήσουν πιο αυστηρό σκανάρισμα των εξαγορών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από ξένες οντότητες, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες για την άνοδο των κινεζικών επενδύσεων στους τομείς ενέργειας, υποδομών και μεταποίησης του μπλοκ.

O πρόεδρος της Κομισιόν Zαν-Κλωντ Γιούνκερ, θα ανακοινώσει σε ομιλία του το Σεπτέμβριο μέτρα για τις ελλείψεις που εμφανίζει το οπλοστάσιο της Ε.Ε. σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες όσον αφορά τον ενδελεχή έλεγχο εξαγορών από το εξωτερικό σε στρατηγικούς τομείς, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Το ζήτημα έχει ανέβει στην πολιτική ατζέντα της Ε.Ε. λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι η Κίνα μπορεί να αποκτήσει τεχνολογική υπεροχή εξαγοράζοντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία την ώρα που περιορίζει τον ρόλο των Ευρωπαίων επενδυτών στην εγχώρια αγορά της.

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν έρευνα για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, στην πρώτη εμπορική δράση κατά της Κίνας από την κυβέρνηση Τραμπ, εξαιτίας παρόμοιων ανησυχιών.

Ως τώρα, μόλις 13 από τα 28 κράτη της Ε.Ε. έχουν επίσημα συστήματα για τον έλεγχο εξαγορών και άλλων επενδύσεων ώστε να αξιολογούν αν αποτελούν απειλή στην εθνική ασφάλεια ή στην κυβερνητική πολιτική.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να ενισχύσουμε το οπλοστάσιο μας, να διαπραγματευθούμε με το Πεκίνο, με παρόμοια ισχύ» ανέφερε ο Αντρέ Σαπίρ, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Bruegel.

Oι άνθρωποι που συμμετείχαν στις συζητήσεις για τα μέτρα της Ε.Ε. ανέφεραν πως θα περιλαμβάνουν καλύτερο συντονισμό των υφιστάμενων εθνικών συστημάτων ελέγχου για να ενθαρρυνθεί η χρήση παρόμοιων κριτηρίων στο μπλοκ όσον αγορά τις εξαγορές από ξένους επενδυτές.

Η Κομισιόν εξετάζει επίσης μια πιο αμφιλεγόμενη πρόταση για την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού σκαναρίσματος των επενδύσεων, που θα εφαρμόζεται σε εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως οι Bρυξέλλες γνωρίζουν για τις ανησυχίες γύρω από τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς και ότι ο κ. Γιούνκερ έχει συγκροτήσει μια ομάδα Επιτρόπων για να «εξετάσουν κάποιες πιθανές πρώτες δράσεις» για την ομιλία που θα δώσει το Σεπτέμβριο.

Γενικότερα, πολλοί Ευρωπαίοι είναι θορυβημένοι με τις εξαγορές από κρατικές κινεζικές εταιρείες και την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες με το Πεκίνο για μια επενδυτική συμφωνία που θα αυξάνει την πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με έκθεση του Mercator Institute for China Studies και του Rhodium Group, οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ε.Ε. έφτασαν τα 35 δισ. δολάρια περίπου το 2016, μια αύξηση πάνω από δύο τρίτα σε σχέση με πέρυσι.

Οποιαδήποτε απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλλει αυστηρότερο έλεγχο στις ξένες εξαγορές θα ακολουθήσει κινήσεις και αλλού.

Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ, γνωστή ως Cfies, ελέγχει εδώ και καιρό προτεινόμενες εξαγορές, εμποδίζοντας ουσιαστικά επενδύσεις από εταιρείες όπως η Huawei.

Την περασμένη χρονιά μπλόκαρε την εξαγορά μιας γερμανικής εταιρείας παραγωγής τσιπ από μια κινεζική για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Αντιδρώντας στην άνοδο των κινεζικών επενδύσεων, η Αυστραλία εισήγαγε την περασμένη χρονιά υποχρεωτικούς ελέγχους όλων των πωλήσεων δημόσιων υποδομών από το Συμβούλιο Ελέγχου Ξένων Επενδύσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για παρόμοια ευρωπαϊκά μέτρα ελέγχου των εξαγορών από ξένους κρατικούς ομίλους ή από εταιρείας από χώρες που δεν επιτρέπουν ανάλογη πρόσβαση στις αγορές τους.

Ο κ. Σαπίρ ανέφερε ότι η Γερμανία, που προηγουμένως ανησυχούσε για κινήσεις της Ε.Ε. για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων, είναι πλέον πιο φιλική απέναντι στην ιδέα.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συγκρούστηκαν τον Ιούνιο για το πόσο μακριά θα φτάσουν, με τις σκανδιναβικές χώρες, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία να αντιδρούν στις εκκλήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για έναν πιο επίσημο ευρωπαϊκό μηχανισμό για τον περιορισμό των εξαγορών από ξένους επενδυτές σε στρατηγικούς τομείς.

Oι δύο πλευρές συμφώνησαν τελικά να εξετάσει η Κομισιόν με ποιους τρόπους η Ε.Ε. «μπορεί να αναλύσει επενδύσεις από τρίτες χώρες σε στρατηγικούς τομείς σεβόμενη ταυτόχρονα πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών-μελών».

Μια από τις βασικές επιλογές που εξετάζονται είναι να προτείνει η Κομισιόν μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τον συντονισμό του ελέγχου από τα κράτη μέλη, αλλά και να συγκροτήσει ένα πιο φιλόδοξο προσχέδιο νόμου για ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου, ένα μέτρα που θα πρέπει να συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα σχέδια μπορεί να καταδεικνύουν κατά πόσο η Ε.Ε. οδεύει προς μια πιο προστατευτική κατεύθυνση, τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο, παραδοσιακά ο υπερασπιστής του ελεύθερου εμπορίου, αναμένεται να φύγει.

Αλλά ο Χοσούκ Λι-Μακιγάμα, πρώην Ευρωπαίος αξιωματούχος σε θέματα εμπορίου που μετακομίζει τώρα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, δήλωσε πως ακόμα και υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου όπως το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν με χώρες όπως η Γαλλία ότι «υπάρχει πραγματική ανησυχία για την ασφάλεια από τις κινεζικές επενδύσεις».

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v