Δομικές αλλαγές καταγράφονται στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι αναπτυγμένες χώρες χάνουν διαρκώς μερίδιο υπέρ των αναπτυσσόμενων, και δη των ασιατικών.
Στο πολύ ενδιαφέρον video των Financial Times καταγράφονται οι δραστικές αλλαγές που συντελέστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλαγές στις οποίες οδηγός είναι η Κίνα, αλλά και ευρύτερα η Ασία.
Τα νέα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:
1. Παραγωγή. Η μεγάλη απόκλιση του 19ου και 20ου αιώνα ανατρέπεται. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος κάλυπταν το 64% της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά το 2022 το μερίδιό τους προβλέπεται να πέσει σε μόλις 39%. Την ίδια περίοδο το μερίδιο της Ασίας αναμένεται να ανέβει από το 12% στο 39% με την Κίνα να φτάνει το 21% και την Ινδία το 10%.
2. Αποταμίευση. Τα χρήματα που σωρευτικά αποταμιεύονται στην Κίνα είναι σχεδόν ανάλογα απ’ αυτά σε ΗΠΑ και ΕΕ αθροιστικά. Η χώρα βάζει στην άκρη σχεδόν το μισό εθνικό της εισόδημα.
3. Πληθυσμός. Το ποσοστό που αντιστοιχεί στις χώρες υψηλού εισοδήματος ήταν στο 27% το 1950 και το 2015 υπολογίζεται ότι περιορίστηκε στο 15%. Εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και το ποσοστό που αντιστοιχεί στην Κίνα περιορίστηκε την ίδια περίοδο στο 19% από 22%. Η χώρα που αναμένεται να είναι πρώτη σε πληθυσμό από το 2025 είναι η Ινδία.
4. Τεχνολογία. Η κατάρρευση των τιμών στους ημιαγωγούς είναι η βασική κινητήρια δύναμη για την επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες και την επεξεργασία δεδομένων. Η σχετική τιμή επεξεργασίας πληροφοριών έχει πέσει σχεδόν 96% από το 1970, αν και ο ρυθμός υποχώρησης μειώθηκε δραστικά μετά το 2010.
5. Παραγωγικότητα. Η απόδοση της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ 1920-1970 δεν επαναλήφθηκε έκτοτε.
6. Παγκοσμιοποίηση. Η οικονομική κρίση έβαλε φρένο στην ταχύτατη αύξηση τόσο του εμπορίου, όσο και του χρηματοικονομικού ενεργητικού και των υποχρεώσεων σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή. Κυρίαρχος παράγοντας γι’ αυτό δεν φαίνεται να είναι ο προστατευτισμός, όσο η εξάντληση εμπορικών ευκαιριών, η επιβράδυνση της φιλελευθεροποίησης και οι αδύναμες επενδύσεις.
7. Εισόδημα. Τα 2/3 του πληθυσμού σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος υποφέρουν από στάσιμα ή μειούμενα πραγματικά εισοδήματα μεταξύ 2005 και 2014.
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation