Παγκόσμια η στροφή στις εναλλακτικές επενδύσεις

Εν μέσω αδιάφορων αποδόσεων, είναι επιτακτική η ανάγκη των επενδυτών για διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου. Τα ακίνητα παραμένουν η πιο ελκυστική κατηγορία για θεσμικούς επενδυτές, σε χαμηλά η υποδομή παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων.

Παγκόσμια η στροφή στις εναλλακτικές επενδύσεις
  • του Chris Flood

Η παγκόσμια μεταστροφή σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία ανέβασε ταχύτητα το 2016, καθώς περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές στράφηκαν στα ακίνητα, στην υποδομή, στο private equity και στα hedge funds, σε αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων.

Τα προγράμματα αγορών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008, έχουν οδηγήσει σε ισχυρές ανόδους και παρατραβηγμένες αποτιμήσεις σε πολλές δημόσιες αγορές ομολόγων και μετοχών, συνδράμοντας την ισχυροποίηση της ελκυστικότητας των εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων για μεγάλους επενδυτές.

Αλλά η τεράστια κλίμακα των νέων εισροών μετρητών στα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία χρόνια έχει ταυτόχρονα πιέσει ανοδικά τις αποτιμήσεις σε όλα τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και έχει εγείρει ανησυχίες πως οι επενδυτές μπορεί να απογοητευθούν από τις μελλοντικές αποδόσεις, που αναμένεται ευρέως να είναι χαμηλότερες από εκείνες που πετυχαίνουν ιστορικά.

Πολλοί επενδυτές, ωστόσο, αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ενσωματώσουν μη ρευστοποιήσιμες εναλλακτικές ακόμη πιο βαθιά στα χαρτοφυλάκιά τους, λόγω των αδιάφορων αποδόσεων που προσφέρονται από τις κατηγορίες συμβατικών περιουσιακών στοιχείων, μετά το ανοδικό σερί που έχει κρατήσει οκτώ χρόνια για τις μετοχές και σχεδόν τρεις δεκαετίες στα κυβερνητικά ομόλογα.

Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται οι 100 μεγαλύτεροι managers εναλλακτικών επενδύσεων αυξήθηκαν άνω των τεσσάρων τρισ. δολαρίων στα τέλη του 2016, δηλαδή κατά ένα δέκατο παραπάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση Willis Towers Watson/FTfm Global Alternatives Survey που καλύπτει 10 κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και επτά τύπους επενδυτών.

«Υπήρξε σημαντική άνοδος στα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία πέρυσι, εμφανώς ισχυρότερη σε σχέση με την αύξηση 3% που καταγράφηκε το 2015», τόνισε η Luba Nikulina, παγκόσμια επικεφαλής έρευνας στη Willis Towers Watson, τον μεγαλύτερο σύμβουλο στον κόσμο για θεσμικούς επενδυτές.

Η Blackstone διατήρησε τη θέση της ως μεγαλύτερου διαχειριστή εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο το 2016. Καθώς βοηθήθηκε από εισροές στις δραστηριότητες ακινήτων και κεφαλαίου για hedge funds, τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία της Blackstone αυξήθηκαν κατά 8,3% πέρυσι σε 302 δισ. δολάρια.

Η JPMorgan κρατήθηκε στη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με μια άνοδο 8,9% στα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία σε 185 δισ. δολάρια.

Ο Anton Pil, παγκόσμιος συνεπικεφαλής εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στην JPMorgan Asset Management, υποστηρίζει πως οι προσδοκώμενες αποδόσεις από μετοχές και ομόλογα που διαπραγματεύονται δημόσια σημαίνουν πως οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις θα αναγκαστούν να εξετάζουν όλο και περισσότερο εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, μαζί με νέους τρόπους διαφοροποίησης και, το πιο σημαντικό, μια πραγματικά ενεργή προσέγγιση στον καταμερισμό των περιουσιακών στοιχείων.

«Η μεγάλη διασπορά στις αποδόσεις των managers είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των εναλλακτικών στρατηγικών. Αυτό καθιστά την αποδοτική επιλογή manager ζωτικής σημασίας για την επιτυχία», τονίζει ο κ. Pil.

Ο Taimur Hyat, επικεφαλής στρατηγικών στην PGIM, τον επενδυτικό βραχίονα της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας Prudential, τονίζει ότι κάποιες στρατηγικές εναλλακτικών επενδύσεων έχει αποκαλυφθεί πως δεν είναι τίποτα παραπάνω από μοχλευμένα πονταρίσματα στις δημόσιες αγορές.

«Οι επενδυτές πρέπει να σκεφτούν πιο προσεκτικά σχετικά με το ποιες στρατηγικές εναλλακτικών επενδύσεων προσφέρουν πραγματικά οφέλη διαφοροποίησης από τις παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις σε μετοχές και ομόλογα», εξηγεί ο κ. Hyat.

Η έρευνα δείχνει ότι το χρήμα έχει συνεχίσει να διοχετεύεται στα ακίνητα, με λογαριασμούς που αντιστοιχούν σε λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο των περιουσιακών στοιχείων (1,4 τρισ. δολάρια) να τους διαχειρίζονται οι κορυφαίοι 100 managers. Τα ακίνητα παραμένουν η πιο δημοφιλής κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για τους θεσμικούς επενδυτές, παρότι οι αποδόσεις των αγορών ακινήτων στη Βρετανία και στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν το 2016.

Τα συνολικά εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση διαμορφώθηκαν παγκοσμίως στα 6,5 τρισ. δολάρια και καταμερίστηκαν σε 562 managers.

«Η αμερικανική και η βρετανική αγορά ακινήτων βρίσκονται σε υψηλό σημείο στους κύκλους τους. Οι επενδυτές χρειάζεται να είναι πιο προσεκτικοί όταν επιλέγουν στρατηγικές υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα αυτοί που χρησιμοποιούν υψηλά επίπεδα χρέους», ανέφερε η κ. Nikulina.

Αλλά η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, και οι τρεις σημείωσαν ανόδους στις αποδόσεις από τα ακίνητα το 2016.

Η κ. Nikulina πρόσθεσε: « Η αγορά της ηπειρωτικής Ευρώπης φαίνεται ακόμη πιο μακριά από το peak της και η αγορά ακινήτων δείχνει να λαμβάνει καλή στήριξη από τα χαμηλά επιτόκια, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της περιοχής».

Ο κ. Hyat επισημαίνει ότι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων και οι επενδυτές της PGIM γίνονται «όλο και πιο προσεκτικοί» γύρω από τις αποτιμήσεις και «μια προσέγγιση σημείων» απαιτείται πλέον για τον εντοπισμό περιοχών αξίας σε πόλεις και σε τομείς ιδιοκτησίας, που μπορούν να έχουν σαφείς παράγοντες προσφοράς και ζήτησης.

Οι διαχειριστές private equity προσέλκυσαν εισροές 325 δισ. δολάρια πέρυσι, εμφανίζοντας άνοδο 18,5% από το 2015, σύμφωνα με την Preqin, την πάροχο δεδομένων.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων έχει τονωθεί από επενδυτές που ανακυκλώνουν χρήματα από funds που έχουν περάσει σε άλλα οχήματα. Αλλά ο άγριος ανταγωνισμός μεταξύ των managers private equity, για να κερδίσουν επιθυμητά περιουσιακά στοιχεία, έχει πιέσει την τιμή των επενδυτικών συμφωνιών προς νέα χαμηλά.

Την ίδια στιγμή, η «dry powder» -τα χρήματα που υποσχέθηκαν οι επενδυτές και που οι managers private equity δεν έχουν ξοδέψει ακόμα- έχει αυξηθεί στο ρεκόρ του 1,5 τρισ. δολαρίων, δείχνοντας πως έχει γίνει πιο δύσκολο να βρει κανείς ντιλ που είναι κατάλληλα τιμολογημένα.

«Η τιμολόγηση είναι απίστευτα πλούσια. Υπάρχουν υπερβολικά πολλές συμφωνίες που έχουν τιμολογηθεί και μοχλευθεί σε βαθμό τελειότητας για να αντέξουν μια υποχώρηση», προειδοποίησε η κ. Nikulina.

Αντίθετα, η συγκέντρωση κεφαλαίων για διαχειριστές hedge fund αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη. Οι επενδυτές απέσυραν 70 δισ. δολάρια από τα hedge funds το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του παρόχου δεδομένων HFR. Τα τρία τέταρτα των μεγάλων επενδυτών ήταν απογοητευμένοι από τις επιδόσεις των χαρτοφυλακίων των hedge funds το 2016, σηματοδοτώντας το υψηλότερο επίπεδο δυσαρέσκειας τουλάχιστον εδώ και τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, κάποιοι από τους κορυφαίους διαχειριστές που ρώτησε η Willis Towers Watson, τσίνησαν με την αδυναμία.

Η Bridgewater, η διαχειρίστρια που ιδρύθηκε από τον Ray Dalio, διατήρησε τη δική της θέση μεταξύ των κορυφαίων για hedge funds, με τα περιουσιακά της στοιχεία να ενισχύονται κατά ένα τρίτο σε λίγο λιγότερο από 117 δισ. δολάρια.

Η AQR, το hedge fund που συνίδρυσε ο Cliff Asness, κατέγραψε άνοδο 35,6% στα περιουσιακά στοιχεία, πράγμα που τη βοήθησε να «αρπάξει» τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, από την Man Group που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο και της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά ένα πιο μετριοπαθές 6,3%.

Η κ. Nikulina προβλέπει ότι θα αποσυρθεί περισσότερο κεφάλαιο από τους διαχειριστές hedge fund, εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με τις επιδόσεις και επίσης λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις χαμηλού κόστους στρατηγικές «smart beta» -κάτι ενδιάμεσο μεταξύ ενεργής και παθητικής διαχείρισης.

«Αυτό προσφέρει ευκαιρίες για τους υπόλοιπους επενδυτές σε hedge funds, για να επαναδιαπραγματευθούν χαμηλότερες προμήθειες. Η πιθανότητα μιας πτώσης στις δημόσιες αγορές γίνεται μεγαλύτερη κάθε χρόνο που περνάει κι έτσι η ανάγκη των επενδυτών να διαφοροποιήσουν τις επιλογές τους και να απομακρυνθούν από την παραδοσιακή έκθεση σε μετοχές και πίστωση, συνεχίζει να προσφέρει στήριξη και στα hedge funds», εξηγεί η κ. Nikulina.

Η κατάταξη των managers στην υποδομή που έχει συντάξει η Willis Towers Watson δείχνει πως η αυστραλιανή Macquarie έχει διατηρήσει εδώ και χρόνια την κορυφαία θέση, αλλά η καναδική Brookfield παρουσίασε σημαντική αύξηση στα περιουσιακά στοιχεία αφότου έκλεισε το μεγαλύτερο fund υποδομής στον κόσμο το 2016.

Σχεδόν όλοι οι θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν πιάσει το στόχο τους για τοποθετήσεις στην υποδομή ή δεν έχουν ακόμη επενδύσει, παρά τις αυξανόμενες προσπάθειες των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να ενθαρρύνουν συνταξιοδοτικά ταμεία και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επενδύσουν σε δρόμους, σε γέφυρες και σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και υδροδότησης.

Η κ. Nikulina υπογραμμίζει ότι παρ’ όλο που έχει γίνει πιο δύσκολο να βρει κανείς συμφωνίες με ελκυστικές αποτιμήσεις διότι έχουν αυξηθεί οι τιμές, «η πραγματικότητα είναι πως η ανάγκη για υποδομή είναι επιτακτική σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές».

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v