Βαρίδι για τις αγορές ομολόγων τα σενάρια για tapering

Τα σενάρια για το επικείμενο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης είναι πλέον βασικός παράγοντας για την κίνηση των αγορών. Η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα και οι λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει η ΕΚΤ.

Βαρίδι για τις αγορές ομολόγων τα σενάρια για tapering
  • των Patrick McGee, Dan McCrum και Kate Allen

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναζωπυρώσει το debate γύρω από τις μηνιαίες αγορές ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ, στέλνοντας τις τιμές των κυβερνητικών ομολόγων και τις αγορές μετοχών χαμηλότερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι αγορές περίμεναν μια πιθανή λήξη στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Ιουνίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι συζήτησαν το αν θα δώσουν τέλος στην υπόσχεση της κεντρικής τράπεζας να ανεβάσει ταχύτητα στις αγορές ομολόγων, αν χρειαστεί να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης.

Έπειτα από συζήτηση, η τράπεζα αποφάσισε να μην αλλάξει τη δέσμευσή της κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, διατηρώντας το guidance προς τις αγορές πως είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές ομολόγων, αν χρειαστεί. Ωστόσο, έδωσε τέλος στην υπόσχεση να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, αν η κατάσταση δικαιολογεί αυτή την κίνηση.

Τα πρακτικά «δείχνουν ότι η ΕΚΤ σκέφτηκε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα κι από τις αλλαγές του Ιουνίου», ανέφερε ο Carsten Brzeski, αναλυτής στην ING. «Τα πρακτικά έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εικασίες για πιθανή γρήγορη και επικείμενη λήξη των εξαιρετικά χαλαρών νομισματικών πολιτικών της ΕΚΤ έχουν ξαναρχίσει».

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, που ήδη πιέζονταν μετά τη «φτωχή» αποδοχή που έλαβε μια δημοπρασία γαλλικού χρέους, αυξήθηκαν την Πέμπτη στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιανουάριο του 2016. Οι αποδόσεις του χρέους άλλων χωρών της ευρωζώνης επίσης κινήθηκαν ανοδικά, παρατείνοντας τις απώλειες των τιμών που ξεκίνησαν έπειτα από σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέφερε σε συνέδριο της ΕΚΤ ότι η απειλή του κινδύνου αποπληθωρισμού έχει υποχωρήσει.

Η αναταραχή εξαπλώθηκε από την Ευρώπη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κλυδωνίζοντας και τις αγορές ομολόγων και μετοχών στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού Treasury αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης σε 2,36%, στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις αρχές Μαΐου, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,9%, καταγράφοντας την τρίτη χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης για το 2017. Ο Eurofirst 300 εμφάνισε πτώση 0,6%.

Αλλά ο πιο ισχυρός απόηχος έγινε αισθητός στις αγορές χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, θυμίζοντας την αναταραχή που υπέστησαν οι αναδυόμενες αγορές, όταν η Fed άρχισε να περιεργάζεται το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2013. Το μεγαλύτερο ETF ομολόγων αναδυόμενων αγορών υποχώρησε κατά 0,5%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 17 Μαρτίου.

Ο Francesco Garzarelli, αναλυτής στην Goldman Sachs, προέβλεψε πως η απόδοση του 10ετούς Bund θα μπορούσε να αγγίξει το 0,7% μέχρι το τέταρτο τρίμηνο αυτού του χρόνου και προειδοποίησε για «ευρύτερη αλλαγή στα μοτίβα κλίματος στο σταθερό εισόδημα».

Οι αποτιμήσεις των ομολόγων έδειχναν «όλο και πιο πιεσμένες» καθώς οι επενδυτές «παρασύρθηκαν στο να περιμένουν μια περίοδο ηρεμίας όσο πλησίαζαν οι συνήθως πιο ήρεμοι μήνες του καλοκαιριού», πράγμα που σημαίνει πως χρειάστηκαν μόνο «μετριοπαθή νέα» από την ΕΚΤ για να «προκληθούν υπερμεγέθεις κινήσεις αντίδρασης στις τιμές», εξήγησε ο κ. Garzarelli.

Τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για έξοδο από τις εξαιρετικά χαλαρές πολιτικές που εφάρμοσαν στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, περιλαμβανομένων των αγορών περιουσιακών στοιχείων που είναι γνωστές ως «ποσοτική χαλάρωση», έχουν εξελιχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές ανησυχίες των παγκόσμιων αγορών.

Τα πρακτικά έδειξαν πως οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ γνωρίζουν σε δυσβάστακτο βαθμό τους κινδύνους που θα προέκυπταν αν παρερμηνεύονταν τα λόγια τους, καταλήγοντας πως «ακόμη και μικρές ή σταδιακά αυξανόμενες αλλαγές στην επικοινωνία θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν ως ένδειξη για πιο θεμελιώδη μεταβολή στην κατεύθυνση της πολιτικής».

Τα σχόλια του κ. Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, παρότι έγιναν με πολύ λεπτό τρόπο, θεωρήθηκαν ένδειξη για το ότι η ΕΚΤ πλησιάζει στο να σκιαγραφήσει το πώς θα δώσει τέλος στο πρόγραμμα QE. Η ΕΚΤ κινήθηκε γρήγορα, εξηγώντας ότι η αγορά είχε κρίνει με λάθος τρόπο τα σχόλια του κ. Ντράγκι.

Στα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, η ΕΚΤ τόνισε πως είναι βέβαιη ότι η ευρωζώνη θα αγγίξει τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω του 2%, αλλά μόνο χάρη στη «σημαντική» νομισματική διευκόλυνση.

Οι αποδόσεις του 10ετούς Bund αυξήθηκαν μέχρι και 0,56%, καταγράφοντας άνοδο 10 μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,92% και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς χρέους σημείωσε άνοδο 12 μονάδων βάσης στο 2,26%.

Η πεποίθηση του κ. Ντράγκι πως η απειλή του αποπληθωρισμού έχει υποχωρήσει, αναγκάζει τους διαχειριστές κεφαλαίων να επαναξιολογήσουν τις εικασίες τους για την πολιτική της ΕΚΤ.

«Υπάρχει πιθανότητα η ΕΚΤ στο τέλος να κάνει λάθος, δίνοντας πρόωρο τέλος στη διευκολυντική πολιτική», προειδοποίησε ο Luca Paolini της Pictet Asset Management. «Αναμένουμε ότι θα ανακοινώσουν tapering στις αγορές ομολόγων ήδη από τον Σεπτέμβριο».

Η προσδοκία μιας ουσιαστικής αλλαγής στο περιβάλλον της αγοράς, πάντως, δεν αναμένεται παγκοσμίως.

Ο Andrew Bosomworth, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην Pimco, στη Γερμανία, υποστήριξε: «Εφόσον στηρίζονται από στέρεες βελτιώσεις στα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης, οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς θα μπορούσαν να προχωρήσουν ακόμη παραπέρα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η πραγματική οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη μετά βίας είναι υψηλότερη από τα επίπεδα που καταγράφονταν μια δεκαετία πριν».

Τα πρακτικά αυτής της εβδομάδας από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Fed στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν πως οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μέσα σε λίγους μήνες στη χαλάρωση του προγράμματος τόνωσης της περιόδου της οικονομικής κρίσης, καθώς προετοιμάζονται για να συρρικνώσουν τον διογκωμένο ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, παρά τον καταιγισμό αδύναμων αναγνώσεων του πληθωρισμού.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v