Οι Βρυξέλλες επιχειρούν μια τελευταία προσπάθεια για να κλείσουν ένα «παραθυράκι» στους νέους κανονισμούς συναλλαγών μετοχών, που οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ορισμένες τράπεζες και proprietary traders για την πραγματοποίηση περισσότερων δραστηριοτήτων εκτός χρηματιστηρίων.
Αυτό θα είναι αντίθετο με το πνεύμα της νομοθεσίας Mifid II για τις αγορές, η οποία έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των εξωχρηματιστηριακών δραστηριοτήτων μακριά από τα λεγόμενα «dark pools» και τα τμήματα trading των τραπεζών.
H Eυρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια πρόταση αργά την Τρίτη για να εισάγει έναν πιο αυστηρό ορισμό για τις επενδυτικές εταιρείες που πραγματοποιούν συναλλαγές για λογαριασμό των πελατών τους, μόλις 200 ημέρες πριν οι κανονισμοί τεθούν σε ισχύ το 2018.
Αν και οι κανονισμοί προετοιμάζονται εδώ και πάνω από έξι χρόνια, οι φορείς άσκησης πολιτικής ανησυχούν ότι κάποιες τράπεζες και επενδυτές υψηλής συχνότητας θα εκμεταλλευτούν αυτό που οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει ως μια «αμφισημία» στη φρασεολογία των νέων κανονισμών.
Έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι κάποιες τράπεζες και επενδυτές υψηλής συχνότητας θα δημιουργήσουν ιδιωτικά ηλεκτρονικά δίκτυα για τις συναλλαγές μετοχών.
Το ασαφές αυτό σημείο έχει διχάσει τη χρηματοοικονομική βιομηχανία. Ορισμένες τράπεζες και επενδυτές υψηλής συχνότητας έχουν ξοδέψει μήνες και εκατομμύρια λίρες προετοιμάζοντας νέα τεχνολογία για τους κανονισμούς και περιέγραψαν τις ρυθμιστικές τροποποιήσεις ως προσπάθεια επίλυσης «ενός προβλήματος που δεν υπάρχει».
Οι Βρυξέλλες ανέφεραν την Τρίτη ότι η τελευταία πρόταση έγινε «υπό το φως νέων υποτιθέμενων πρωτοβουλιών της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας».
Θέλει να χρησιμοποιήσει μια fast-track νομοθετική διαδικασία γνωστή ως μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για να τροποποιήσει τον ορισμό του «συστηματικού εσωτερικοποιητή» (systematic internaliser), που είναι η νομική ορολογία για αυτές τις επενδυτικές εταιρείες.
Πολλές τράπεζες, επενδυτές υψηλής συχνότηταs και ηλεκτρονικοί διαπραγματευτές αναμένεται να αλλάξουν το νομικό τους καθεστώς σε SI.
O προτεινόμενος ορισμός της Κομισιόν επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν διεξάγουν «χωρίς ρίσκο» δραστηριότητες, στις οποίες ξεφορτώνονται άμεσα όποιες δραστηριότητες αναλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους.
Μια υποκείμενη αρχή του νομικού καθεστώτος είναι ότι το επενδυτικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι σε κίνδυνο. Αλλά δικηγόροι επισήμαναν πως οι νέες προτάσεις συνεχίζουν να μην έχουν σαφήνεια, ειδικά όσον αφορά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το επενδυτικό κεφάλαιο μιας εταιρείας βρισκόταν σε κίνδυνο.
Σε ιδιωτικούς κύκλους, ορισμένοι επενδυτές υψηλής συχνότητας που σχεδιάζουν να μετατραπούν σε SI ανέφεραν πως ο νέος ορισμός δεν θα αλλάξει την προσέγγιση τους.
Οι νέες προτάσεις των Βρυξελλών έρχονται χωρίς να έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ESMA εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τους κανονισμούς στις συναλλαγές, σε μια προσπάθεια να κλείσει ότι έβλεπε ως πιθανά «παραθυράκια».
Οι παράγοντες της αγοράς θα έχουν τέσσερις εβδομάδες να απαντήσουν στις προτάσεις της Κομισιόν.
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation