Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 17 2012

XA-FTSE: Ουδέν κακόν αμιγές καλού...

Για «κρίσιμες αποφάσεις για το χρηματιστήριο» τον Σεπτέμβριο λόγω της αξιολόγησης από τον FTSE κάνει λόγο η Ιουλία Ζαφόλια (Ναυτεμπορική-17/8).

Τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης, θα φανούν οι προθέσεις των ξένων και των δανειστών για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και για την οικονομία ευρύτερα.

Είναι η πρώτη φορά από το 2001 (οπότε το Χ.Α. εντάχθηκε στην κατηγορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων) που οι πιθανότητες για «υποβάθμιση», ουσιαστικά όμως για ένταξη στην κατηγορία των προηγμένων αναπτυσσόμενων, είναι περισσότερες από ποτέ.

Σοβαρό ενδεχόμενο που όμως δεν αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ανησυχία από την πλειονότητα των επαγγελματιών (άλλα κεφάλαια θα φύγουν, εάν δεν έχουν ήδη αποχωρήσει, άλλα θα εισρεύσουν - ενδεχομένως πιο ευέλικτά), ενώ μερίδα επενδυτών εκτιμά πως παραμονή του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων θα σημάνει την έμπρακτη εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά.

Η ουσία είναι πως ο FTSE θα εντάξει το Χ.Α. εκεί όπου το... διεθνές κεφάλαιο ευκολύνεται κι εξυπηρετείται, ενώ χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρονται στην παρουσία διαχειριστών που επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Το πιθανότερο είναι πως, πέραν της διαφοράς που υπάρχει με τον φόρο υπεραξίας, στους ξένους επενδυτές, η παραμονή ή η ένταξη στην αμέσως κατώτερη κατηγορία θα εξαρτηθεί και από τη στάση των δανειστών, του Βερολίνου και του αποτελέσματος που θα προκύψει μετά τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την Άν. Μέρκελ.

Πάντως, με μία σύντομη ματιά στον σχετικό πίνακα (που αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της Ιουλίας Ζαφόλια) των προηγμένων αναπτυσσόμενων βλέπουμε γερές αγορές όπως της Βραζιλίας, της Τουρκίας, του Μεξικού κ.ά., ενώ ακολουθούν άλλες δύο κατηγορίες (αναπτυσσόμενων και λοιπών).

Κατά συνέπεια, με την πλειονότητα των παικτών να θεωρεί πολύ πιθανή την ένταξη του Χ.Α. στη δεύτερη κατηγορία και με την αγορά να το έχει προεξοφλήσει και να το έχει συνυπολογίσει (σε σημαντικό βαθμό), θα λέγαμε πως ενδεχομένως να ισχύσει το... ουδέν κακόν αμιγές καλού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v