Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2011

Μια εικόνα μπορεί να έχει πολλές όψεις…

Έκλεισε και τυπικά χθες η συμφωνία Alpha - Eurobank, με τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ερωτημάτων και του έντονου παρασκηνίου που παίζεται στον κλάδο.

Ενδιαφέρον όμως θα είχε -κατά την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς- η συνεκτίμηση επιμέρους λεπτομερειών, παραμέτρων και κινήσεων, ακόμη και δυνητικών ενεργειών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις από εδώ και πέρα.

Σταχυολογήσαμε τα βασικότερα από αυτά και τα μεταφέρουμε για περαιτέρω «ζύμωση».

Κατ' αρχάς, η πλευρά της Εθνικής θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένη ή όχι, ή μήπως αδιάφορη για τη συμφωνία των δύο πλευρών; Στην αγορά φημολογήθηκε (αλλά και αναφέρθηκε σε ορισμένα ΜΜΕ) πως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, λόγω της πρότερης σχέσης του με το συγκρότημα EFG, προωθούσε τάχα μία συνεργασία μεταξύ της Eurobank και της ΕΤΕ. Η αλήθεια είναι πως αυτή η αστήρικτη εικασία υπερτιμήθηκε σε μία περίοδο όπου άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για αυτόνομο ρόλο του Απ. Ταμβακάκη. Και μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, επισήμαιναν τις άριστες σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και την πολύ καλή χημεία που έχει με τον επικεφαλής της Deutsche Bank.

Οι δύο πλευρές Alpha - Eurobank ενήργησαν υπό την… απειλή της κρατικοποίησης ή μήπως οι βασικοί μέτοχοι ενεργοποιήθηκαν εσπευσμένα προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο «να αλωθούν» σε πολύ πιο ευτελείς αποτιμήσεις από πανίσχυρο ξένο τραπεζικό όμιλο; Να θυμόμαστε ότι μία εικόνα δεν είναι πάντα μόνο αυτό που βλέπουμε.

Όσον αφορά στο Κατάρ, αληθεύει πως είχαν γίνει κρούσεις από τρίτο ενδιαφερόμενο, αλλά λόγω της άριστης σχέσης του Γ. Κωστόπουλου με τους Άραβες το Paramount συμφώνησε τελικά με τις Alpha - Eurobank; Και το επίσης καίριο ερώτημα, το Qatar Investment Authority μετά την ανεπιτυχή έκβαση της υπόθεσης του Ελληνικού έχει στο χαρτοφυλάκιό του σειρά επενδύσεις στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς;

Εξίσου βασικό ερώτημα είναι το κατά πόσον στην κυβέρνηση συμφωνούν όλες οι τάσεις για τη δημιουργία του λεγόμενου κρατικού πυλώνα (που θα μπορούσε να περιλαμβάνει το Τ.Τ., το Παρακαταθηκών, ενδεχομένως την Αττικής) και σε αυτήν την περίπτωση ποιος θα ήταν ο ρόλος της ATEbank.

H γερμανική παρουσία στα ελληνικά πράγματα θα περιοριστεί μόνο στον ρόλο της KfW
(που θα ενεργοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστούν οι όποιες επενδύσεις συμφερόντων του Βερολίνου στη χώρα μας), με την Deutsche Bank να παραμένει αμέτοχη; Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται πως τις τελευταίες εβδομάδες οι Γερμανοί είχαν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο προσκήνιο.

Και κλείνοντας, οι της D.B. βλέπουν θετικά τη συμφωνία Alpha - Eurobank, ή μήπως είχαν δεύτερες σκέψεις και σχέδια στο μυαλό τους;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v