Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 31 2010

Τράπεζες: Βαρίδι το 2010, άγνωστος "χ" το 2011

Με απώλειες σχεδόν 60% για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας φέτος και με τέσσερις ελληνικές τράπεζες στους δέκα χειρότερους τίτλους του EuroStoxx 600, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε περισσότερα ούτε για τον κλάδο, ούτε για τον FΤ 20, ούτε και συνολικότερα για την αγορά.

Επιμένουμε όμως στη μετοχή της Εθνικής (*) καθότι είναι η βαρύτερη στη στάθμιση των βασικών δεικτών και εκ θέσεως ηγέτης και σηματωρός του κλάδου. Πρακτικά, η διακύμανσή της συνάδει με αυτήν του κλαδικού δείκτη.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει "επιστρέψει" χαμηλότερα των 1.280 μονάδων, δηλαδή στα επίπεδα όπου διαμορφωνόταν το 2003 αλλά και το 1998. Το αν τα επίπεδα αυτά δικαιολογούν μία ισχνή -καθαρά τεχνικής μορφής- αντίδραση στις πρώτες συνεδριάσεις του 2011 εξαρτάται από λεπτομέρειες, που κατά την εκτίμησή μας και τυπικές είναι και σημασία ιδιαίτερη δεν έχουν.

Για ορισμένους θα μπορούσε να είναι μία προσπάθεια των ισχυρών του κλάδου, του συστήματος να αποφευχθούν (χρηματιστηριακά) τα χειρότερα, η περαιτέρω διόρθωση του κλαδικού δείκτη, της τιμής των μετοχών ακόμη…βαθύτερα στο παρελθόν.

Παρακολουθώντας κάποιος το μακροχρόνιο διάγραμμα της Εθνικής (και σε μεγάλο ποσοστό του κλάδου) διαπιστώνει τον σφηνοειδή σχηματισμό, που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κάποια στιγμή θα λυθεί προς χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket, "η καθοδική κίνηση της μετοχής, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 από την περιοχή των 23 ευρώ, πλησιάζει προς το τέλος της".

Με βάση την ίδια προσέγγιση, μακροχρόνιοι πυθμένες και ισχυρότατα σημεία αναφοράς διαμορφώνονται πέριξ των 5 ευρώ, που αποτελούν και τη λογική κατάληξη μιας διαδρομής(**).

Σημειωτέον πως για την Εθνική η ελάχιστη τιμή έτους σημειώθηκε στα 6,01 ευρώ στις 28/12. Με υστέρηση… μιας - δύο φάσεων υποχωρεί η μετοχή της Eurobank, όπου επιχειρείται ο σχηματισμός πυθμένα, διαδικασία που διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες.

Να τονιστεί πως η Eurobank έχει γράψει ελάχιστο στα 3,46, αλλά σχεδόν 6 μήνες νωρίτερα από την Εθνική, και συγκεκριμένα στις 8/6. Μεσοπρόθεσμα η μετοχή διολισθαίνει προς τα 3,46 ευρώ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιάμεσα αντίδραση. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ο σχηματισμός διπλού πυθμένα στις ελάχιστες τιμές. Ειδάλλως, η καταγραφή νέας χαμηλής θα πρέπει να σχετίζεται με ευρύτερες ανακατατάξεις στον κλάδο.

Αναφερόμαστε περισσότερο στη Eurobank και λιγότερο στην Alpha Bank (παρότι αμφότερες απασχόλησαν και την αγορά φέτος) λόγω του ότι για τη μετοχή της δεύτερης ελάχιστη τιμή έχει καταγραφεί στα 3,82 ευρώ, αλλά στην ίδια συνεδρίαση με την Εθνική, δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου.

Διαγραμματικά, η Alpha Bank συγχρονίζεται με την Εθνική, ενώ στη Eurobank εξελίσσεται ένας μακροχρόνιος σχηματισμός, που ενδέχεται να μη δ ώ σ ε ι νέο χαμηλό.

Η τεχνική προσέγγιση τόσο της Εθνικής όσο και των άλλων ισχυρών του κλάδου αποδεικνύεται -μέχρι τώρα- …αλφάδι και χρήζει προσεκτικότερης παρακολούθησης. Λόγω της βαρύτητας του κλάδου, οι καθοριστικές ιστορικές εξελίξεις που αναμένονται για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2011 θα αρχίσουν να προεξοφλούνται κατ' αρχάς στα διαγράμματα των συγκεκριμένων μετοχών και του κλαδικού δείκτη. Θα είναι, βέβαια, ο ίδιος δείκτης, ο ίδιος κλάδος, που, εάν πράγματι στη διάρκεια της κρίσης αρχίσει να διαφαίνεται κάτι στον… ορίζοντα, πρώτος θα επιχειρήσει να προεξοφλήσει (και αυτές) τις εξελίξεις. 

(*)Πράγματι, όπως σημειώναμε και αλλού στο euro2day, η Εθνική (με σχεδόν -59,7%) αλλά και η Πειραιώς (με -55%), η Alpha Bank (με -52,2%) και η Eurobank (με -51,1%) είναι οι τέσσερις ελληνικές μετοχές με τη χειρότερη απόδοση στην αρνητική δεκάδα του EuroStoxx 600.

(**)Η προσέγγιση γίνεται όχι μόνο με βάση τα μέχρι τώρα και τα τρέχοντα αλλά με τη συνεκτίμηση ορισμένων… απρόβλεπτων παραμέτρων, που ίσως υπάρξουν στη διάρκεια του 2011.

Προφανώς, και λίγοι από εμάς πουλήσαμε μία μετοχή στην υψηλότατη τιμή ή την αγοράσαμε στην ελάχιστη, γι' αυτό και αναφερόμαστε στον -τεχνικό- πυθμένα της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v