Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2010

Η Αθήνα «ποντάρει» στο ΔΝΤ

«…στην προοπτική να "εκβιαστεί" η ΕΚΤ και σε κάποια στιγμή να υποχρεωθεί να ακολουθήσει μία πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης» αναφερόμασταν χθες (σχόλιο 09:59 στις 2/12).

Με εύλογο το ερώτημα «...αν θα μπορούσε να είναι ανάλογη της Fed», το αν η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να «τυπώσει χρήμα» προκειμένου να αντιμετωπίσει το ντόμινο των ομολόγων και του χρέους κρατών-μελών της ευρωζώνης είναι ένα εύλογο ερώτημα.

Κατά την εκτίμηση αρκετών αναλυτών φαίνεται όμως όλο και πιο πειστικά πως οι «αγορές» έχουν στριμώξει την ΕΚΤ και πιέζουν για διαφορετική πολιτική όσον αφορά στη λογική της χαλάρωσης. Παράμετρος την οποία κρατάμε στην… άκρη του μυαλού μας και τη συνεκτιμούμε από τη στιγμή όπου και μεγάλα ξένα σπίτια αρχίζουν να ποντάρουν ακριβώς σε αυτό το «στρίμωγμα» της Ευρώπης.

Αυτό φάνηκε από την αρνητική αντίδραση των αγορών στις ανακοινώσεις Ζ.-Κ. Τρισέ - ΕΚΤ, παρά το ότι το πρόγραμμα της Κεντρικής Τράπεζας μόνο φειδωλό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Όμως οι αγορές φαίνεται πως θέλουν συγκεκριμένη τακτική ποσοτικής χαλάρωσης στα πρότυπα της Fed, σε αυτήν ποντάρουν (για τους δικούς τους λόγους) και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πιέσουν μέχρις ότου επικρατήσει η μία ή η άλλη σχολή.

Η Ε.Ε., η ευρωζώνη, το ευρώ, η ΕΚΤ σίγουρα δεν είναι ούτε στα ισχυρότερά τους ούτε στα καλύτερά τους, σε μια συγκυρία όπου ΗΠΑ - Fed - ΔΝΤ επιχειρούν επιθετικότατα.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να κλίνει περισσότερο προς το…υπερατλαντικό μέτωπο, να προσβλέπει περισσότερο προς το ΔΝΤ, στον Στρος Καν.

Ποιος μπορεί να είναι -και εάν μπορεί βέβαια να είναι- ο ρόλος του ελληνικού παράγοντα σε αυτήν την εμφανή αντιπαράθεση θα αρχίσει να φαίνεται σύντομα από την έλευση του ΔΝΤάρχη, ο οποίος την ερχόμενη Τρίτη θα μιλήσει στην (ή μήπως από την) Βουλή των Ελλήνων. Όλο και πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι…

ΣΗΜ.: Αν και δεν σχετίζονται άμεσα, παραπέμπουμε σε δύο στοιχεία που (έμμεσα) δείχνουν πολλά.

Το πρώτο αφορά σε συγκριτικό διάγραμμα του S&P 500 με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α.,  με ενδιαφέρουσα την εστίαση του φίλου Στέφανου. Το δεύτερο σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο (του Θεόδωρου Κ. Καρύωτη) από την Ημερησία (στις 6-7/11/2010) για ένα ευρύτερο θέμα που αφορά στην ελληνική πλευρά και σχετίζεται με τις εξελίξεις που «τρέχουν».

(*) Για το σχετικό άρθρο του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας ένα ευχαριστώ στον φίλο Βασίλη (Γεώργα) ο οποίος μας το υπενθύμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v