Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2010

Και άλλος… joker στο τραπέζι

Σε οριακή περιοχή το Χ.Α., καθώς η ευρύτερη ζώνη των 1.350 - 1.450 μονάδων έχει δώσει τα τελευταία 12 - 13 χρόνια πολλές τεχνικές τιμές, τοπικούς πυθμένες, αναδεικνύοντας εκ των πραγμάτων τη σπουδαιότητα αυτής της θεωρούμενης στήριξης. Καθότι μακροπρόθεσμη, με πολλές αναφορές και ιστορικά γεγονότα.

Αναμφίβολα, οι καταστάσεις που βιώνουμε διεθνώς και βεβαίως στη χώρα μας, στην ελληνική οικονομία και προφανώς στο Χ.Α., είναι πρωτόγνωρες και κατά γενική εκτίμηση… μη καταγεγραμμένες ιστορικά.

Άρα η παράμετρος του αγνώστου συνεκτιμάται εκ των προτέρων, όπως και άλλες που αναδύονται στη διάρκεια μιας κρίσης η οποία έχει φτάσει να αφορά σε… ντόμινο χρέους κρατών, με ευρύτερες γεωπολιτικές και όχι μόνο ανακατατάξεις.

Από κάθε άποψη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, και ιστορικά, η περίοδος και όσα βιώνουμε.

Η προσέγγισή μας επιχειρείται με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση και του κανόνα πως τα χρηματιστήρια (και το Χ.Α.) λειτουργούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί.

Από αυτήν την άποψη το σταθμισμένο διάγραμμα του FTSE 20 σε σχέση με τον DAX το θεωρούμε ενδεικτικό μιας εκ των προτέρων γνώσης, πληροφόρησης των insiders (ξένων και Ελλήνων, όπως θέλετε πείτε τους). Πλέον το Χ.Α. έχει υπερπιεστεί σε πολυετή χαμηλά και από τεχνικής πλευράς οφείλει να… παλέψει πολύ πριν τα χάσει. Το ενδεχόμενο να διορθώσει χαμηλότερα είναι πάντα ανοιχτό, κατά την εκτίμηση των περισσότερων φίλων, παιχτών είναι και το πιθανότερο.

Ακούγονται και γράφονται πολλές τιμές και πιθανές περιοχές, μέχρι και… τριψήφιες. Μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι. Όμως, εκτίμησή μας είναι πως ειδικά αυτή η ευρύτερη περιοχή δεν θα χαθεί και τόσο εύκολα.

Για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση έχουμε εικόνα και μέσω ενός διαγράμματος (που αναπαράγουμε από τον φίλο Στέφανο) το οποίο παραπέμπει ξεκάθαρα σε πτωτική τάση.

Ο φίλος angeloutsos/Άγγελος Παππάς ζητά να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και έχει απόλυτο δίκιο. Ακολουθώντας τον κανόνα πως σπανιότατα μπορεί κάποιος να… πιάσει στο ακέραιο την απόλυτη κορυφή ή τον απόλυτο πυθμένα, επιχειρούμε με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο να παραμένουμε (*) εντός παιδιάς.

Στο δεύτερο διάγραμμα έχουμε άλλη μία εικόνα της σπουδαιότητας των τιμών στις 1.414 και 1.383 μονάδες. Μένει να φανεί εάν θα αποτελέσουν σε αυτήν τη φάση της αγοράς σημείο στήριξης ή… νέας επόμενης αντίστασης. Άρα συνεχίζουμε τη διόρθωση προς πολύ χαμηλότερα.

Με αφορμή την αναφορά του φίλου mixalis θα επιμείνουμε πως είμαστε (δυστυχώς) στην «καρδιά του προβλήματος», πως ακόμη δεν έχουμε φτάσει καν στη μέση της πολυετούς κρίσης.

Εκτιμούμε, όμως, πως έχουμε εισέλθει (ή άντε εισερχόμαστε) στην τελική φάση ενός γενικότερου ξεκαθαρίσματος και αναδιάρθρωσης διεθνώς, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στο Χ.Α.

Εκτιμούμε, επίσης, πως σε αυτήν τη φάση θα έχουμε περισσότερες ενδείξεις για το αν η υποχώρηση στα νέα χαμηλά θα μας κρατήσει και για πόσο σε έναν «επώδυνο πυθμένα».

(*) Η στήλη έχει συνεργάτες, όποιον προαιρείται. Με όποιο… υλικό, στοιχεία και παρατηρήσεις μπορεί να συνεισφέρει. Προφανώς περιμένουμε διαγράμματα (και με άλλες… μετρήσεις κυμάτων), υποδείξεις και επισημάνσεις.

ΣΗΜ. Να συνεκτιμηθεί η… εμφάνιση στο παιχνίδι ενός νέου… joker, του ιρλανδικού. Θα ασπαστούμε τη… βεβαιότητα των περισσότερων πως θα ακολουθήσουν και άλλοι joker μέχρις ότου φτάσουμε στον πυρήνα του προβλήματος. Στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού του Βερολίνου.

Προσώρας το καινούργιο… χαρτί, που μας ενδιαφέρει, αφορά στην… επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του μνημονίου από 6 σε 11 χρόνια. Σχετικά διαβάσαμε και χθες στη συνέντευξη του επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, στην Αναστασία Παπαϊωάννου (από το real money της «Real News»).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v