Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 28 2010

Δύο σχολές σκέψης ή διάσταση απόψεων…

Κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του «ελληνικού χρέους» εμφανίζεται ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

O οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και βαθύς γνώστης της ελληνικής ιδιαιτερότητας διακινδυνεύει την πρόβλεψη πως «…η Ελλάδα θα επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης από το 2011».

Εμφανίζεται εξαιρετικά προσεκτικός, βέβαια, όσον αφορά στον… χρόνο επιστροφής στις αγορές. «…Όταν ο καιρός είναι κατάλληλος», σημειώνεται από έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά και τα ενδότερα της E.C.B. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Το να διακινδυνεύει αυτήν την πρόβλεψη ο Λ. Παπαδήμος έχει -πάντα κατά την εκτίμησή μας- και υψηλό ρίσκο και κόστος, καθώς από τις τελευταίες αναφορές του πρωθυπουργού φαίνεται πως η φιλοσοφία, η γραμμή του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ έχει περάσει (περνά) σε πολύ μεγάλο βαθμό στη φιλοσοφία του Γ. Παπανδρέου.

Υπάρχει, όμως -και πάντα κατά την εκτίμησή μας-, μερική αντίφαση με τη λογική που εκφράζεται από τον Tommaso Padoa - Schioppa (επίσης σύμβουλος του πρωθυπουργού). Ο Ιταλός παράγοντας προτείνει τη «…μονιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας» σε άρθρο του στους Financial Times το οποίο συνυπογράφει με τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές Οικονομικών. 

Με μια πρώτη ανάγνωση δεν φαίνεται κάποια διάσταση απόψεων… υποστηρίζει κορυφαίος παράγοντας, ο οποίος φέρεται να έχει γνώση των λεπτών ισορροπιών που διαμορφώνονται μεταξύ των δύο κύριων σκέψεων - τάσεων στην κυβέρνηση.

Μια προσεκτικότερη και πιο ενδελεχής σύγκριση των δύο προσεγγίσεων, όμως, φαίνεται πως πράγματι αναδεικνύει διαφορά στη σκέψη - αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v