Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 24 2010

Η ΑΤΕ και το ντόμινο στις ιδιωτικές τράπεζες

Ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη χαρτογραφώντας το νέο τραπεζικό σύστημα "δήλωσε ότι προσδοκά τη δημιουργία μιας ι σ χ υ ρ ή ς κρατικής τράπεζας και δύο ή τριών ιδιωτικών ομίλων".

Η αναφορά για μία… ισχυρή κρατική τράπεζα αποκλείει την προοπτική συνένωσης δυνάμεων λ.χ. της Αγροτικής με την Αττικής ή με το ΤΠκΔ και τίποτε περισσότερο. Εκτός εάν η ΑΤΕ καταστεί κ ε φ α λ α ι α κ ά τόσο ισχυρή, ώστε να δικαιολογεί την… προτροπή του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως στην Αθήνα ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, μετέφερε τη μεταστροφή της "τρόικας" υπέρ της Αγροτικής.

Κάτι που επί της ουσίας δικαιώνει την επιμονή του Θ. Πανταλάκη, ο οποίος εξαρχής διεκδικούσε αναβαθμισμένο ρόλο για την ΑΤΕ και υποστήριζε τη λογική του "ισχυρού δημόσιου πυλώνα".

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ά μ ε σ η εξέταση του θέματος στο συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Εκ των πραγμάτων καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση. Όμως και η "τρόικα", έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, φαίνεται να… βάζει νερό στο κρασί της και να κλίνει υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.

Προφανώς η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Εθνικής αποτελεί το σημείο αναφοράς, που πρακτικά σημαίνει πως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα λειτουργεί ανασταλτικά στις όποιες εξελίξεις.

Το πώς θα πορευτεί η Εθνική εξαρτάται άμεσα από τη μορφή που θα έχει ο "κρατικός πυλώνας" και το εάν τελικά θα συμμετάσχει σε αυτόν το Τ.Τ. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει "παίκτης-κλειδί", όπως εδώ και μήνες αναφέρεται από αρκετούς αναλυτές και παίκτες. Θεωρείται όμως δύσκολο -πολύ δύσκολο μετά τις νέες πρωθυπουργικές παραινέσεις- να χαριστεί σε κάποιον μεγάλο ιδιωτικό όμιλο.

Ενδιαφέρον όμως έχει με ποιον θα κινηθεί η Alpha Bank, καθώς με άλλον όμιλο συζητούσε πρόσφατα και με άλλον όμιλο επιθυμεί διακαώς εδώ και χρόνια ο Γ. Κωστόπουλος να συνεργαστεί.

Η Τράπεζα Πειραιώς "μετρά" τα βήματα και τις ενέργειες των άλλων, είναι άλλωστε αυτή που… άνοιξε το παιχνίδι και απ' ό,τι φαίνεται έχει την ευχέρεια "διπλής επιλογής". Προφανώς, σημειώνουν γνώστες του παρασκηνίου, η πρόταση του Μιχ. Σάλλα δεν έγινε για να μην τελεσφορήσει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Σε όλο αυτό το… ντόμινο που έχει ξεκινήσει μένει να δούμε ποιοι ξένοι παίκτες (και σε ποιες τιμές) θα συνεργαστούν στρατηγικά, θα εισφέρουν "ζεστά κεφάλαια" και τι ανταλλάγματα και διασφαλίσεις θα λάβουν.

Προσωπικά περιμένουμε με εύλογο ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις της Deutsche Bank, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, καθώς το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς να έχει στην Αθήνα ισχυρό τραπεζικό βραχίονα, που θα διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στις επιχειρηματικές, οικονομικές και βεβαίως στις πολιτικές εξελίξεις που έπονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v