Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2009

Στοιχεία… θλίψης από την οικονομία

Τον Μάιο για πρώτη φορά από την αρχή του έτους οι μηνιαίες καθαρές χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Ένδειξη σχετικά ενθαρρυντική, μέσα στη γενικότερη εικόνα που παρουσίαζε για 16 και πλέον μήνες η ελληνική (πραγματική) οικονομία.

Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι χορηγήσεις επιβραδύνεται από μήνα σε μήνα, καθώς τον Μάιο υποχώρησε στο 10,2% από 18,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2008.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΤτΕ, οι χορηγήσεις θα είναι αυξημένες μόλις 5% προς το τέλος της φετινής χρονιάς, συγκρίνοντάς τες με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πρακτικά αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας έχει περιορίσει αισθητά τη ζήτηση για νέα δάνεια.

Τον ίδιο μήνα τα νοικοκυριά φαίνεται πως δανείστηκαν περισσότερο από τους υπόλοιπους προηγούμενους μήνες και η καθαρή ροή των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων υπολογίζεται στα 338 εκατ. ευρώ. Αυτό το στοιχείο έχει διπλή ανάγνωση.

Θα μπορούσε κάποιος να ασπαστεί τη θετική πλευρά εάν δεν ήταν απογοητευτικά τα μεγέθη που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ. Με βάση τα στοιχεία Απριλίου, φαίνεται πως πολύς κόσμος κόβει ακόμη και τις αγορές των τροφίμων προκειμένου να αντιμετωπίσει την ύφεση, την υποαπασχόληση και την ανεργία, με συνέπεια τη σοβαρή μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, τον Απρίλιο μειώθηκαν οι πωλήσεις των μεγάλων καταστημάτων  και των αλυσίδων τροφίμων αλλά και των ειδών διατροφής κατά 8,9%!

Μάλιστα, ο συνολικός όγκος των πωλήσεων (με τα καταστήματα καυσίμων) υποχώρησε κατά 15% (έναντι αύξησης 7% της αντίστοιχης σύγκρισης με το 2007). Στα πολυκαταστήματα η υποχώρηση έφτασε στο 11,2% , στα αντίστοιχα των καυσίμων και λιπαντικών μέχρι το 31,1% (ένας από τους λόγους για τους οποίους υποχωρούν και τα μερίδια αγοράς της… αποχωρούσας από την ελληνική αγορά BP), στην ένδυση - υπόδηση στο 2,3%, στα καταστήματα καπνού στο 2,9% αλλά και κατά 20,6% στα ηλεκτρικά, καθώς και στο 24,8%(!) στα καταστήματα χαρτικών - βιβλίων.

Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και όσα διεξοδικά καταγράφει η Αλεξάνδρα Γκίτση στο εξαιρετικά κατατοπιστικό θέμα "Εισηγμένες: ο χάρτης των απολύσεων" (αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΜΕΤΟΧΟΣ", φύλλο 588) έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για το πού βρισκόμαστε. Και πόσο δρόμο και πόσες αντοχές χρειαζόμαστε για την ιδιαίτερα δύσκολη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v