Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2009

Νέα "γκρίζα σύννεφα" πάνω από τη διεθνή οικονομία

Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς αναθεωρεί προς το χειρότερο την εκτίμησή της για τη διεθνή οικονομία.

Λίγο ως πολύ γνωστό  πως το… πλοίο βυθίζεται στην ύφεση με ρυθμό -2,9% φέτος, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες στο -4,2% και τις αναπτυσσόμενες να επιβραδύνουν στο 1,2%. Από την τελευταία ομάδα εάν αφαιρεθούν η Κίνα και η Ινδία, τότε ο ρυθμός γίνεται αρνητικός, καθώς υπολογίζεται στο -1,6%.

Δύο λεπτομέρειες θεωρούνται ανησυχητικές: Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι η πρόβλεψη "επιβαρύνεται" σε σχέση με αυτήν του Μαρτίου που υπολογιζόταν στο 1,7%, δηλαδή παρά τη χρηματιστηριακή αντίδραση, το ράλι ανακούφισης των αγορών, των επενδυτικών τραπεζών αλλά και του… κορμού του συστήματος.

Από αυτή την άποψη συμφωνούμε με τον Ramon Feiza, ο οποίος επιμένει να καταστροφολογεί (κατά την εκτίμησή μας, κάπως έτσι είναι η κατάσταση) για την ελληνική οικονομία.

Η ένστασή μας αφορά στην προσέγγιση της Εθνικής και στην προσπάθειά μας -όπως λέει- να μην πέσει κάτω από τα 18 ευρώ. Τεχνικά προσεγγίζουμε την Εθνική και τίποτε περισσότερο. Από εκεί και πέρα ούτε… κουμπαριές με κανέναν έχουμε, ούτε στο pay roll είμαστε. Απλώς προσπαθούμε να δούμε εάν τελικά είναι συμφέρουσα η συμμετοχή μας στην ΑΜΚ στην τιμή που δίνει η διοίκηση του ομίλου και με μακροχρόνιο ορίζοντα, πάντα.

Άραγε, φίλε Ramon Feiza, αξίζει για κάποιον που χτίζει ένα χαρτοφυλάκιο για το 11χρονο παιδί του, να αγοράζει επενδύοντας ας πούμε Εθνικές; Από την άλλη, με το να παραμένουμε ενεργοί και εν μέρει μέσα στην αγορά, προφανώς μία ανθεκτική Εθνική (λόγω υψηλής στάθμισης, βεβαίως) ή ένας ΟΠΑΠ ή ένας ΟΤΕ κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και για εμάς, που επικεντρωνόμαστε βραχυπρόθεσμα σε μη τραπεζικά χαρτιά, σε μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ας είναι. Επανερχόμαστε στη δεύτερη αρνητική λεπτομέρεια καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, μεγαλομέτοχοι, υψηλόβαθμα στελέχη και παράγοντες (δηλαδή οι insiders) συνεχίζουν να κατοχυρώνουν τις θέσεις τους.

Η είδηση αφορά σε στελέχη από τους 500 ισχυρότερους αμερικανικούς ομίλους (το δείγμα είναι από τον S&P 500 και δημοσιεύτηκε στις 22/6) που εκμεταλλεύονται το ισχυρότερο ράλι των τελευταίων 70 ετών για να πουλήσουν οι ίδιοι τις μετοχές τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία (από το insiderscore.com), αυτό παρατηρείται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1999 και μετά, με τους insiders εμφανώς πωλητές για 14η συνεχόμενη εβδομάδα (μέχρι και την προηγούμενη). Αυτό συνήθως 2 - 3 τινά μπορεί να σημαίνει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v