Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 1 2008

Βολές για Σοφοκλέους, επιτόκια, Γενική

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Εάν συνεχιστεί η ανοδική φορά της Wall και των ευρωπαϊκών αγορών, μπορεί να ακολουθήσει και η δική μας.

Με εμφανή όμως την υστέρηση του Γενικού Δείκτη έναντι αρκετών ευρωπαϊκών και βεβαίως του DJIA, κάτι που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια στη συνέχεια.

Μόλις 4% - 4,5% μετρά από τα τελευταία χαμηλά ο Γ.Δ. έναντι γενναίας αντίδρασης του DJIA(από την περιοχή των 7.500 προς τις 8.900 μονάδες), του DAX που αποδίδει περίπου 15%, δηλαδή όσο ο CAC και ο FTSE, ενώ με 13% "τρέχει" ο ισπανικός MAD. Όμως και στην Κωνσταντινούπολη ο ISE αντιδρά 17%, στη Μόσχα ο MICEX κατά 15% έναντι 7% του MIBTEL. Το… περίεργο είναι πως ο Γ.Δ. υστερεί σημαντικά και έναντι του δείκτη αναδυόμενων αγορών, που αντιδρά περίπου 16% από τα τελευταία χαμηλά του.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Προεξοφλούν μείωση 25 ή και 50 μονάδων βάσης του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου την επόμενη Πέμπτη.

Στην Αθήνα όμως πνέει άλλος αέρας, καθώς η χώρα παραμένει… δέσμια και του δημόσιου χρέους. Και γι' αυτό όσο καλή διάθεση και αν έχει κάποιος δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τεράστιες ευθύνες κυρίως στον υπουργό Οικονομίας.

Για παράδειγμα, ο Άγγλος αποτολμά τις φοροαπαλλαγές έστω και αν χάνει 20 δισ. στερλίνες, γιατί το δημόσιο χρέος είναι μόνο το 48% του ΑΕΠ της. Στη Γερμανία είναι 63% περίπου όσο και το γαλλικό, ενώ οι Ισπανοί το κρατούν στο 37%. Όμως στην ελληνική οικονομία το δημόσιο χρέος είναι φέτος 94% του ΑΕΠ (και στην πραγματικότητα υψηλότερο, αφού το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης φτάνει το 105%, μειούμενο λογιστικά με τα αμφισβητούμενα πλεονάσματα των ΝΠΔΔ - για να μην ξεχνιόμαστε).

Τερατώδες ποσό, που υποχρεώνει τον κ. Γ. Αλογοσκούφη να δανείζεται κάθε χρόνο 45 (!) δισ. ευρώ από τις διεθνείς χρηματαγορές για να πληρώνει χρεωλύσια που λήγουν ύψους 12 (!) δισ. ευρώ. Και να σκεφτεί κάποιος πως το 2006 πληρώσαμε 9,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε μία τριετία η σχετική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 2,5 (!) δισ. ευρώ.

Μοιάζει η χώρα, η οικονομία μας, εμείς σαν να στέκουμε ανήμποροι στη μέση μίας κοίτης ενός χειμάρρου, που κατεβάζει ορμητικά νερά.

ΓΕΝΙΚΗ: Επιμένει στις ζημίες η Γενική Τράπεζα, αφού στο 9μηνο έφτασαν τα 29,8 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έσοδα της τράπεζας ενισχύθηκαν στα 146 εκατ. ευρώ (αύξηση 16%), ενώ το σύνολο των δανείων αυξήθηκε στα 3,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημαντική ήταν η υποχώρηση των καταθέσεων κατά 7%, που διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. ευρώ.

ΜIG: Σε καιρούς χαλεπούς για θέματα ρευστότητας ο όμιλος Marfin Investment Group έχει ταμείο περίπου 1,2 δισ. ευρώ και μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και θα πρέπει να αισθάνεται σχετικά πιο ήσυχος από άλλους.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος φέρεται να συζητά την πώληση μειοψηφικών μεριδίων θυγατρικών, αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου με απώτερο στόχο την ενίσχυση του ταμείου με άλλα 700 - 800 εκατ. ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η MIG με κεφαλαιοποίηση περίπου 2,2 δισ. ευρώ θα διέθετε ταμείο δύο δισ. ευρώ, με την αποτίμηση του συνόλου των θυγατρικών της να μην ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Είχε τεθεί από τη στήλη στον "ΜΕΤΟΧΟ" της 21ης/11 το ερώτημα "ποίου πρώην υπουργού, χαμηλών τόνων, ο υιός συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εισπρακτικής εταιρίας. Και μάλιστα από τις θεωρούμενες σκληρές του χώρου. Μήπως του ιδίου του οποίου ο υιός ως δικηγόρος έχει πολλά πάρε-δώσε με υποθέσεις τραπεζών;

Και μπορεί αυτό να έχει σχέση με την αντιμετώπιση των ιδρυμάτων από τον πατέρα υπουργό σε θέματα που άπτονται συμφερόντων καταναλωτών, δανειοληπτών; Ελπίζουμε πως όχι", σημειωνόταν στο φύλλο 557 της παραπροηγούμενης Παρασκευής.

ΜΜΕ: Δεν έχει καταλήξει ακόμη το μειοψηφικό πακέτο που ελέγχει γνωστός εφοπλιστής στον Τηλέτυπο, καθώς ο ένας μέχρι τώρα ενδιαφερόμενος δεν συζητά σε αυτές τις αποτιμήσεις. Κινητικότητα όμως στα Μέσα, με τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να διαψεύδει ότι εκδήλωσε πρόταση για το Alter, ενώ ενδιαφέρον φέρεται να είχε εκδηλωθεί για το EXTRA 3. Πηγές έκαναν λόγο και για συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη του "ΚΑΡΦΙΟΥ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v