Στις 27 Οκτωβρίου η προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανότατο το ενδεχόμενο νέας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.
Ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο θα έσπευδε κάθε συνετός νοικοκύρης να εκμεταλλευτεί και προς τούτο να σπεύσει έγκαιρα να «κλειδώσει» το επιτόκιό του.
Ωστόσο, πελάτες που την προηγούμενη εβδομάδα (τέλος Σεπτεμβρίου) απευθύνθηκαν σε συστημική τράπεζα για να «κλειδώσουν» το στεγαστικό τους, βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν ενημερώθηκαν ότι «από Δευτέρα ισχύει νέος τιμοκατάλογος».
Συγκεκριμένα η εν λόγω τράπεζα «πουλάει» πλέον την 3ετία στο 3,1% και την 5ετία στο 3,6%, με αυτές να είναι οι μόνες δύο επιλογές με επιτόκιο χαμηλότερο του 4%. Καθώς από τη 10ετία η τιμολόγηση ξεκινά από 4% και φτάνει το 4,4% για την 20ετία.
Οι αναπροσαρμογές δεν έχουν προχωρήσει και στις 4 συστημικές, πλην όμως θεωρείται ότι είναι θέμα ημερών.
Εύλογο το ερώτημα τι θα γίνει τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή τα σταθερά επιτόκια θα μείνουν ως έχουν (στα νέα αναθεωρημένα επίπεδα) ή θα επιβαρυνθούν περαιτέρω.
Προφανώς και οι τράπεζες σπεύδουν να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων για να ενισχύσουν τα έσοδά τους από τόκους.
Μήπως όμως θα έπρεπε να προηγηθεί μία συνεννόηση ευρύτερα της αγοράς, ώστε να αποφευχθεί η μετακύλιση του βάρους εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιώτες δανειολήπτες;
Μήπως θα έπρεπε και οι τράπεζες να «βάλουν λίγο πλάτη» προκειμένου να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα η επιχειρηματικότητα, η πραγματική οικονομία, συνακόλουθα η κοινωνία που γονατίζει από το βάρος του καθημερινού πληθωρισμού;