Το μήνυμα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να εφαρμοστεί πλήρως ο πτωχευτικός νόμος
και (κυρίως) να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στέλνει ο ESM και το Eurogroup στην Ελλάδα. Μήνυμα ξεκάθαρο, πιο ξεκάθαρο για τα NPLs δεν γινόταν. Παράλληλα ο επικεφαλής του Ταμείου επιφυλάσσεται και για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η λήψη συμπληρωματικών μέτρων.
Πρόκληση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, που ναι μεν διαβεβαιώνει για τις αντοχές του συστήματος στην πανδημία, αλλά και το υψηλό απόθεμα (NPEs), μαζί με το νέο κύμα αθετήσεων (που θα προκύπτει, ποιος μπορεί να ξέρει, με βεβαιότητα, για πόσο και σε ποια έκταση).
Στην Εκθεση καταγράφονται τα λίγο ως πολύ γνωστά, που αφορούν από τη χαμηλή οργανική κερδοφορία, την αυξανόμενη διασύνδεση του τραπεζικού συστήματος με την κεντρική κυβέρνηση (μέσω των προγραμμάτων χορήγησης εγγυήσεων), μέχρι την απαίτηση από την αναβαλλόμενη φορολογία, το κόστος των τιτλοποιήσεων.
Εκ των πραγμάτων, για την ΤτΕ, το ενδεχόμενο χρήσης/λειτουργίας μίας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων καλό θα ήταν να υπάρχει ως εναλλακτική.
Στα 4 δισ. υπολογίζουν οι διοικητές των συστημικών τραπεζών τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω πανδημίας. Μακάρι να επιβεβαιωθούν, εάν όμως δεν...
Προφανώς, για να επιμένει ο ESM και να το σημειώνει η TτΕ, υπάρχουν (και εύλογα) επιφυλάξεις.