Στην τελική ευθεία για τις σημαντικές αλλαγές στις σταθμισμένες κεφαλαιοποιήσεις του FTSE25, διαδικασία για την οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν (κατ' αρχάς) δύο τινά. Οι τελικές σταθμίσεις οριστικοποιούνται με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 12 Ιουνίου και ισχύουν από την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουνίου.
Η μείωση της στάθμισης της μετοχής της Coca Cola/HBC στο 10% (από 22,52%) συνιστά τη μεγαλύτερη αναθεώρηση που βάσει της κεφαλαιοποίησης του ομίλου αντιστοιχεί σε 2,8 δισ. ευρώ. Πλέον η διαμόρφωση του δείκτη δεν θα επηρεάζεται κατά, σχεδόν, 25% από μόλις μία μετοχή, ενώ το ποσοστό των πέντε βαρύτερων μειώνεται στο 72% κατά 7-8 ποσοστιαίες μονάδες.
«Χαμένος» και ο ΟΤΕ (στο 10% από 15%), ενώ ΟΠΑΠ, Jumbo παρά τη μείωση της συνολικής σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης ανεβαίνουν στο 10%.
Μέχρι να έχουμε τα τελικά ακριβή μεγέθη/ποσοστά και βάσει των στοιχείων της Παρασκευής, 5 είναι οι εισηγμένες/μετοχές που ευνοούνται: Eurobank (1,80%), Alpha Bank (1,43%), Motor Oil (1,39%), Mytilineos (1,31%) και Εθνική (1,21%).
Με μία μικρή επιφύλαξη, πιθανότατα να έχουμε στοιχεία στη συνέχεια της συνεδρίασης, αυτές είναι οι σημαντικότερες μεταβολές, με τον Ηλία Ζαχαράκη να προεξοφλεί αυξημένες συναλλαγές (εκροές-εισροές) στο auction της Παρασκευής 19 Ιουνίου. Ημέρα λήξης της σειράς Ιουνίου στα Παράγωγα.
Το εύλογο ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια, που είναι επενδεδυμένα σε μετοχές του δείκτη και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις αλλαγές.
Παράλληλα ενδιαφέρον έχει το εάν και ποια μετοχή θα μπορούσε να «βγει» από τον δείκτη, ενδεχόμενο που αφορά άμεσα τις επιλαχούσες (από τον FTMidCap) και αυτήν που θα μπορούσε να την αντικαταστήσει. Η Quest είναι η πρώτη εκ των τριών.
Επίσης, θυμίζω πως σύμφωνα με την ανακοίνωση για την αναθεώρηση του δείκτη, προβλεπόταν αλλαγή στη στάθμιση της Lamda Development (σε 40% από 36%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (σε 54% από 86%).
Αυτά για αρχή και καλή εβδομάδα -και ό,τι νεότερο προκύψει, εδώ είμαστε.