Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2019

Η εικόνα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Είναι πλέον φανερό ότι η άρση των capital controls ωφέλησε σε μέγιστο βαθμό τον Θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς οι εισροές προς αυτόν δείχνουν ποσοστιαία να υπερτερούν έναντι άλλων κλάδων της κεφαλαιαγοράς και της χρηματαγοράς.

Η πραγματικότητα είναι ότι το παραπάνω θετικό συμπέρασμα ήταν αναπάντεχο και μας εκπλήσσει, σημειώνει ο Κώστας Σιαμπράκος.

Αν κοιτάξουμε, όμως, από την άλλη όψη του νομίσματος, το μόνο που θα δούμε είναι ότι ο εν λόγω θεσμός πέρασε τα πάνδεινα στην 10ετία της κρίσης και οι εναπομείναντες ΑΕΔΑΚ έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν: τόσο ώστε να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά όσο και να κρατήσουν ικανοποιημένους τους επενδυτές-πελάτες τους.

Αν μη τι άλλο, λοιπόν, ο ευρύτερος κλάδος «χρωστά» (αν μπορούμε, βέβαια, να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη) στις ΑΕΔΑΚ και εν γένει στον θεσμό, με επακόλουθο αυτό να εξαργυρώνεται εντός του 2019. Η καλύτερη «εξαργύρωση» θα είναι το Ενεργητικό να κλείσει στα 8 δισ. ευρώ στα τέλη του έτους. Αν μιλούσαμε γι' αυτό το νούμερο στην έναρξη της χρονιάς θα θεωρείτο «ουτοπία». Όμως, η ένταση των εισροών από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα (ανέρχονται στα 294,582 εκατ. ευρώ), αλλά και η αμείωτη διατήρηση του ρυθμού τους, κάνουν το σενάριο πραγματικότητα -το είχαμε επισημάνει, άλλωστε, πριν δύο εβδομάδες. Η πολυπόθητη αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων προς τα 8 δισ. απέχει περί των 350 εκατ. ευρώ. Πρέπει, βέβαια, πλην των εισροών να βοηθήσει και η μετοχική αγορά τίτλων, ξεπερνώντας το -μέχρι στιγμής- ανυπέρβλητο όριο των 900 μονάδων του ΓΔ του ΧΑ (αντιθέτως, κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από την κινητικότητα των ελληνικών ομολογιακών τίτλων).

Σύμφωνα με τον έμπειρο διαχειριστή, μεταφράζοντας τα παραπάνω σε νούμερα, παρατηρούμε ότι το ενεργητικό κατέγραψε νέα υψηλά έτους και διαμορφώθηκε στα 7,651 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός ανόδου του, εντός του 2019, ανέρχεται σε 25,71%, με παράλληλη αύξηση μεριδίων 17,57% και εισροές αξίας 427,597 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε 74,026 εκατ. ευρώ (ή εναλλακτικά 0,98%), τα μερίδια ενισχύθηκαν 1,08%, το δε τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν θετικό κατά 63,978 εκατ. ευρώ.

Η μέση απόδοση της αγοράς σημείωσε, επίσης, θετικό πρόσημο 0,53%. Από τις 19 κατηγορίες Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 5 με ζημιές και 2 δεν είχαν μεταβολή. Σε μέσες αποδόσεις ηγήθηκαν οι μετοχικές κατηγορίες που επενδύουν σε διεθνείς τίτλους: Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών (2,18%), Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών (1,61%) και Μετοχικά Α/Κ Διεθνή (1,54%).

Το ΧΑ δεν εκμεταλλεύθηκε το ζεστό κλίμα των ξένων αγορών και η αντανάκλαση στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας ήταν το οριακά αρνητικό πρόσημο -0,05% μέσης απόδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v