Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2016

Oι... business με τα γραμματόσημα και το βαρύ «χαράτσι»

Απίστευτο και όμως αληθινό: Σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΟΙΚ, με συντελεστή 26% θα πρέπει να φορολογηθεί το κέρδος που προκύπτει από πώληση συλλογής γραμματοσήμων, εφόσον είναι έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33%, εφόσον υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

"Το εισόδημα που προκύπτει από την πώληση συλλογής γραμματοσήμων αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα καθόσον η απόκτηση της συλλογής αυτής δεν προκύπτει από μεμονωμένη ενέργεια (π.χ. κληρονομιά) και η πώλησή της πραγματοποιείται με πολλαπλές επιμέρους (τμηματικές) πωλήσεις. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στην περίπτωση πώλησης πολλαπλών (ξέχωρων) συλλογών του ιδίου αντικειμένου. Είναι σαφές ότι όλα τα ανωτέρω θέματα υπόκεινται στην ελεγκτική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ." αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση (!)

Στους εμπνευστές της παραπάνω απόφασης, ίσως αξίζει να επισημανθεί πως η αγορά των γραμματοσήμων διέρχεται πολυετή κρίση, ενώ ακόμα και αν γίνει γνωστή η τιμή πώλησης κάποιας σειράς ή συλλογής γραμματοσήμων (οι εκτιμήσεις από βιβλία και ειδικούς, ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση των γραμματοσήμων και την εκάστοτε προσφορά και ζήτηση, συνηθέστατα με τεράστιες αποκλίσεις), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολογιστεί η τιμή κτήσης, ιδιαίτερα για τα ελληνικά γραμματόσημα πριν το 1962, που είναι και τα ακριβότερα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη σειρά Ελληνικών γραμματοσήμων (Παρισινή έκδοση, Μεγάλες Κεφαλές Ερμή) κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου 1861. Τυπώθηκαν στο Παρίσι στο Τυπογραφείο του Ernest Meyer, με πλάκες των 150 εκτύπων (10Χ15), κατασκευασμένες από τον γνωστό Γάλλο χαράκτη Albert Barre, γιο του J.J.Barre δημιουργό της μήτρας των πρώτων Γαλλικών γραμματοσήμων.

Η σειρά αποτελείτο από επτά γραμματόσημα, ονομαστικής αξίας από 1 λεπτό, το φθηνότερο, έως και 80 λεπτά, το ακριβότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v