Σαρωτική η επικράτηση του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν σε 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας.
Λεπτομερής η αναφορά στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr, με το σχεδόν 28,7% του Ε.Μ. να δημιουργεί νέα δεδομένα στα του γερμανογαλλικού «άξονα», στις σχέσεις Βερολίνου - Παρισιού, έμμεσα στον «ευρώ-Νότο», ενδεχομένως και στην ίδια τη στάση της Γερμανίας στη συνέχεια.
Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών διεξάγεται στις 13 Δεκεμβρίου μεταξύ της Μαρίν Λεπέν και του Νικολά Σαρκοζί (στο 27,4% οι Ρεπουμπλικάνοι), με τη χώρα να εισέρχεται -επί της ουσίας- σε μακρά προεκλογική περίοδο (οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες σε 18 μήνες).
Δεδομένου ότι προ 5ετίας το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε 11%, πλέον, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά του, προτάσσοντας και τα επίχειρα της επεκτατικής πολιτικής του Βερολίνου, η «γαλλική παράμετρος» θα βαρύνει όλο και περισσότερο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Το Παρίσι, όπως και η Ρώμη, έχουν εξασφαλίσει τη... χαλαρότερη και κατά παρέκκλιση των συνθηκών εφαρμογή των οικονομικών προγραμμάτων-πλαισίων προσαρμογής, ενώ τους τελευταίους μήνες στις επιχειρηματικές, τραπεζικές ελίτ και των δύο χωρών δεν κυριαρχούν και τόσο «φιλογερμανικά αισθήματα».
Πέραν της εκτίμησης ή της αποστροφής του καθενός μας για τη Μαρίν Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο, τα διάφορα σοβαρά ζητήματα που λειτουργούν διαλυτικά για την ενιαία Ευρώπη, η Γαλλίδα πολιτικός έχει δεσμευθεί πως στην περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο ή όχι της Γαλλίας από την Ευρωζώνη.
Σε μία περίοδο όπου το Λονδίνο εγείρει ανάλογα ζητήματα, η πλούσια Καταλονία «απειλεί» με απόσχιση-πλήρη ανεξαρτησία από την Ισπανία, σε μία συγκυρία που και στο εσωτερικό της Γερμανίας η ευρωσκεπτικιστική Allternative fur Deutschland πιάνει (δημοσκοπικά) το 12%-14% (από 5,5% στις τοπικές εκλογές), το γερμανικό imperium είναι προφανές πως έχει όλο και περισσότερους «πονοκεφάλους».
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και Γερμανοί αναλυτές επιφυλάσσονται για το εάν η ενιαία Ευρώπη απειλείται από τον «φτωχό Νότο» ή τις «πλούσιες χώρες» (η Γαλλία είναι το 2ο ΑΕΠ και η Ιταλία το 3ο ΑΕΠ της Ευρωζώνης/Ε.Ε.).
Στη σημερινή συνεδρίαση του γαλλικού χρηματιστηρίου, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται 0,83% στις 4.753 μονάδες, ενώ δεν είναι λίγα τα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της Γαλλίας που θέλουν επιθετικότερη πολιτική έναντι της Γερμανίας, περισσότερο ζωτικό χώρο έναντι των γερμανικών (συμφερόντων). Ενδεικτικά, δεν είναι συμπτωματική η πρωτιά του Ε.Μ. στην περιφέρεια της Αλσατίας - Καμπανίας - Αρδενών - Λορέν.