Μετά και τη χθεσινή «υποδοχή» του Χ.Α. στην υποβάθμισή του από τον FTSE, στην αγορά εκφράζονται διάφορες (και διαφορετικές) εκτιμήσεις/απόψεις για το τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά η απόφαση του ξένου οίκου.
Η πρώτη που μας μεταφέρθηκε, πριν καν γίνει γνωστή η χθεσινή αντίδραση της αγοράς, από στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής που στο περιθώριο του Roadshow του Λονδίνου «πρόλαβε» να συζητήσει και αυτό το θέμα με ορισμένους ξένους διαχειριστές, έκανε λόγο για απόφαση λίγο έως πολύ αναμενόμενη.
Η αίσθηση που μας μετέφερε έκανε λόγο για άρση μίας εδώ και καιρό κυοφορούμενης απόφασης, που με αφορμή τα capital controls ήρθε σε όντως κρίσιμη στιγμή (και) για την ελληνική υπόθεση.
Εδώ και μήνες το Χ.Α. ήταν υπό παρακολούθηση, υπό μόνιμη αμφισβήτηση, κάτι σαν σε επιτήρηση. Με την ανακοίνωση/επισημοποίηση της απόφασης αίρεται μία αμφιβολία (καθώς δεν εντάσσεται σε ειδική-μοναδική κατηγορία standalone market) και δίνει τη δυνατότητα σε πιο επιθετικά κεφάλαια να κινηθούν στο Χ.Α.
Εξέλιξη που υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκόλυνε και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, καθώς ακόμη και hedge funds θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στις επικείμενες ΑΜΚ.
Ο ίδιος εκτιμά πως χαρτοφυλάκια με δυνατότητα να τοποθετηθούν σε αγορές μεγαλύτερου ρίσκου, που κατά κανόνα ενεργούν σε αγορές της κατηγορίας «αναπτυσσόμενων», συνήθως προσδίδουν άλλη ταχύτητα στην κυκλοφορία κεφαλαίων.
Συμπληρώνει δε πως πλέον το στοίχημα (και) του Χ.Α., απόλυτα συγχρονισμένο με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις (που θα διαδραματισθούν από τη Δευτέρα και στη συνέχεια... έως τον Μάρτιο του 2016), μπορεί να κερδηθεί.
Δύο τρεις λεπτομέρειες μπορεί να κρύβουν το «κλειδί» για τη συνέχεια και με την απαραίτητη προϋπόθεση πως η χώρα θα μείνει εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Το Χ.Α. θα είναι το μόνο χρηματιστήριο χώρας της ευρωζώνης που «απειλείται» να ενταχθεί (αλλά από τον Μάρτιο του 2016) στην κατηγορία αυτή, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την εστίαση ανάλογων κεφαλαίων.
Ένα χρηματιστήριο μεγαλύτερου ρίσκου προφανώς και θα πιεστεί από την αποχώρηση συντηρητικών κεφαλαίων -που ωστόσο σε ικανό βαθμό έχει συντελεστεί-, θα μπορούσε όμως να αποτελέσει -πάντα υπό προϋποθέσεις- πεδίο δράσης επιθετικότερων παικτών. Η χαμηλή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (στο 19% του ΑΕΠ) θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα έναντι των άλλων, «ακριβότερων» χρηματιστηρίων, τονίζει.
... Η συνέχεια θα δείξει.