Μεθαύριο ξεκινά το Road Show της ΕΧΑΕ, στο Λονδίνο, με την πλειονότητα των υπεύθυνων Επενδυτικών Σχέσεων να κρατούν πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και στο διήμερο 10-11 του μήνα δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στη στάση κυρίως των ξένων, οι οποίοι άλλωστε έχουν πολύ πιο ευχερή προσβασιμότητα στο Χ.Α.
Ωστόσο από τα στοιχεία συναλλαγών που παραθέτει αναλυτικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος προκύπτουν 2-3 ενδιαφέροντα σημεία.
Για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014 καταγράφηκαν καθαρές αγορές 21,6 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε σε (κυρίως) αμερικανικά κεφάλαια, ενώ οι πωλητές στις τράπεζες εκτιμάται πως ολοκλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεών τους (μέχρι τα ιστορικά ελάχιστα των 159,82 μονάδων για τον ΔΤΡ).
Το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η διακριτική επανεμφάνιση λιγοστών ξένων αγοραστών θα ήταν παρακινδυνευμένο να προεξοφληθεί (όταν στο 7μηνο είχαν προηγηθεί εκροές 605 εκατ. ευρώ), πλην όμως ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν ως καταρχήν ένδειξη για τη συνέχεια.
Το αποτέλεσμα της 20ής Σεπτεμβρίου, το μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα και τα κίνητρα που θα μπορούσαν να δώσουν οι δανειστές σε μία «φιλοευρωπαϊκή-συνεργάσιμη κυβέρνηση» προφανώς και θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία (και) του Χ.Α.
Με συνολική αποτίμηση στο 17% του ΑΕΠ, με μόλις 11 εισηγμένες να έχουν χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ (*), το Χ.Α. δείχνει ελκυστικό. Με την προϋπόθεση πως (και) η οικονομία θα επανέλθει στοιχειωδώς σε κανονικότητα, ότι η διαφαινόμενη διόρθωση των ξένων αγορών δεν θα ξεπεράσει τα όρια μίας επιβεβλημένης τεχνικής προσαρμογής.
Και στη σημερινή συνεδρίαση οι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται... διακριτικά.
(*) Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, οι 11 εισηγμένες είναι οι: Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Alpha Bank, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, FF Group, ΔΕΗ και Jumbo.