Δεν επιφύλαξε την έκπληξη της... τελευταίας στιγμής το διάγγελμα- συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Για πολλούς με την εμφάνιση του (το βράδυ του Σαββάτου στη ΝΕΡΙΤ) ξεκινά η προεκλογική περίοδος, με το ΧΑ σε στάση αναμονής μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Πλέον για την πλειονότητα των παραγόντων η εκλογική αναμέτρηση δείχνει αναπόφευκτη, κάτι που κρατά ενεργό το βασικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η όποια ανοδική προσπάθεια θα εξαντλούνταν στο εύρος των 274-282 μονάδων (σύμφωνα με τη μέτρηση και των Ημερολογιτών).
Σημείο καμπής και αναφοράς, που ανάλογα και με την πορεία της προεκλογικής περιόδου ίσως δώσει μία ύστατη αναλαμπή-διαφυγή (στην καλύτερη περίπτωση) έως τις 295-300 μονάδες (σε κάποιο σημείο του διαστήματος μέχρι τις 25/1/2015 ή 1/2/2015). Ωστόσο η κλίση της αγοράς, του δείκτη FT25, είναι εμφανώς καθοδική, με ενισχυμένες τις θέσεις short. Θυμίζω, πως στις 22/12 στο σχόλιο μας «θα κληρώσει σήμερα-αύριο;» σημειώναμε μεταξύ άλλων, πως σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη ενδεχόμενη νέα παραβίαση των 274 μονάδων αποτελεί αρνητική ένδειξη, καθώς η περιοχή θα μετατραπεί σε αντίσταση, ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια. Σε αυτό το ενδεχόμενο ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτελέσει και το τελευταίο ανάχωμα των αγοραστών, η προσέγγιση του οποίου θα είναι αναπόφευκτη.
Στο σχετικό διάγραμμα φαίνονται ξεκάθαρα όλες οι επίμαχες τεχνικές ζώνες, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην ενεργοποίηση του καθοδικού σεναρίου (προκήρυξη πρόωρων εκλογών) το τελευταίο ανάχωμα των αγοραστών ορίζεται στο επίπεδο διόρθωσης 78,6%, δηλαδή προς τις 227 μονάδες. Σε αυτό το καθοδικό σενάριο μία ενδιάμεση ζώνη στήριξης θεωρούνται οι 260 μονάδες.
Στην συζήτηση, που όπως όλα δείχνουν, ανοίγει από το μεσημέρι κιόλας της Δευτέρας θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, πως
- Το κράτος αφήνει «στεγνή» την αγορά (της Αν. Παπαιωάνου),
- Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις των προκατόχων,
- Καθηγητής του Πρίνστον προτείνει επιμήκυνση του χρέους για... 100 χρόνια (θυμίζω, πως ο Γ. Σταθάκης μιλώντας στην Τ/Ο του ΣΚΑΙ αρχές Σεπτεμβρίου σε ερώτηση για το αν μία μεγαλύτερη επιμήκυνση θα ικανοποιούσε τον ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει πως αν είναι για 100 χρόνια, ευχαρίστως, ναι) δηλαδή εάν οι δανειστές προτείνουν έστω στον ΣΥΡΙΖΑ πλαίσιο 70ετίας θα το σκεφτεί δεύτερη φορά...;
- Κατά το Bloomberg σε οδηγό του για απαισιόδοξους και τα πιθανά σημεία ανάφλεξης στην Ευρώπη (σενάριο, που δεν απέχει και πολύ από την τελευταία προσέγγιση μας για την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου),
- Το TRADER’S για τον Δείκτη Δολαρίου (Dollar Index) διερωτάται... μήπως άρχισαν τα όργανα,
- Οποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από την εκλογική διαδικασία (συμπεριλαμβανόμενου του ενδεχόμενου μη αυτοδύναμου σχήματος, που πρακτικά θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο πολιτικών «ζυμώσεων» δύο-τριών εβδομάδων) θα έχει- εκτός δραματικού απρόοπτου- άτυπη επιμήκυνση της ισχύος του προγράμματος, που λήγει(;) τέλος Φεβρουαρίου. Κάτι, που προεξοφλείται ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, τον «βαθμό συμμόρφωσης» της όποιας κυβέρνησης συγκροτηθεί, εν τέλει.
Και για να δώσω έναν τόνο αισιοδοξίας, ας θυμηθούμε πως τέλος του 2013 η πλειονότητα των εμπλεκόμενων με την αγορά εμφανιζόταν αισιόδοξη, προέβλεπε ανάκαμψη, άνοδο του χρηματιστηρίου (σε κλείσιμο έτους), σταδιακή επαναφορά τομέων της οικονομίας σε κανονικότητα κ.λπ.
Το 2015 φαντάζει δυσοίωνο, ζοφερό, κάνουμε λόγο ακόμη και για... ιστορικά χαμηλά, αναφερόμαστε στις...10 πληγές του Φαραώ και άλλα τέτοια παρήγορα. Συμπληρώνοντας μάλιστα θυμίζω, ότι το 2014 τα «υψηλά έτους» σημειώθηκαν στο πρώτο 6μηνο και τα «χαμηλά έτους» στο δεύτερο.