Σε δίνη ο Ερντογάν, "βυθίζονται" τουρκική λίρα, χρηματιστήριο & μετοχές, συνεχίζεται η εκροή ξένων κεφαλαίων από τα κρατικά ομόλογα.
Σε όρους δολαρίου ο δείκτης XU100 καταγράφει για το έτος κάθετη πτώση 32%. Sell off 1,9 δισ. δολ. από τα τουρκικά ομόλογα μέσα σε δύο εβδομάδες, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day, που παρακολουθεί εκ του σύννεγυς όλες τις εξελίξεις.
Σε πυκνή παρουσίαση (κυρίως μέσω των Startfor, Financial Times κ.ά. συνεργασιών) παρουσιάζεται όσο ευρύτερα γίνεται η εικόνα στην Τουρκία, που αναπόφευκτα επηρεάζει και την χώρα μας.
Για αρκετούς...αίφνης (;) ο τουρκικός οικονομικός γίγαντας δείχνει να μην είχε και τόσο στιβαρά πόδια.
Αισθάνομαι ευτυχής γιατί τόσο το Euro2day.gr όσο και ο Μέτοχος, μου έδωσαν τα τελευταία χρόνια την δυνατότητα να εκφράσω την προσωπική αντιθετική άποψη για τα τεκταινόμενα στην γείτονα, τις επιφυλάξεις και ενστάσεις μου για την...υπέρ-εκτίμηση του "θαύματος", που συντελούνταν στα ανατολικά μας σύνορα.
Οι πιο τελευταίες αναφορές της στήλης σχετίζονται με την πρώτη φάση της κρίσης, που ξέσπασε με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί. Ενδεικτικά στις 4/6/2013 με τον εύγλωττο τίτλο Ραγίζει η βιτρίνα του τουρκικού οικονομικού θαύματος και στις 6/6 για το Μετέωρο βήμα των τουρκικών Τραπεζών.
Αν και τα μηνύματα οι ενδείξεις είχαν φανεί από το τέλος του 2010- αρχές του 2011.
Ενδεικτική η αναφορά μας (στις 29/4/2011) για τα...συμπτώματα τουρκικής υπερθέρμανσης.
Σ.Σ.: ίσως η πληρέστερη οικονομική προσέγγιση της γείτονος από τον καθηγητή Κώστα Μελά στο διορατικό "Μετά τον Ερντογάν τι;" (Σταύρος Λυγερός- Κώστας Μελάς/Εκδόσεις Πατάκη).
Και ίσως- πάντα κατά την εκτίμηση μου- η πληρέστερη προσέγγιση- πολιτική ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων από τον Σάββα Καλεντερίδη -Ο Ερντογάν είναι "γυμνός"; (σε δύο μέρη στον infognomonpolitics.blogspot.gr / και εφημ. Δημοκρατία.
Αυτά για την ώρα, καθώς το πρόβλημα μας αφορά και γιατί όπως εκτιμούν διορατικοί αναλυτές βρίσκεται- μόλις- στα πρώτα στάδια του.